lauantai 13. heinäkuuta 2013

Kansan Uutiset: Afrikan sarvi ja raksan äiti Teresa

Kansan Uutiset: Afrikan sarvi ja raksan äiti Teresa 13.7.2013

Vuokratyöfirma Horn Afrik välittää rakennustyömaille duunareita 37 maasta. Mukana on myös turvapaikanhakijoita ja suomalaisia.

Haastattelun aikana Abdi Osmanin puhelin pärisee jatkuvasti. Kävelymatkalla Itäkeskuksen halki portugalilainen mies moikkaa Osmania. Puhutaan työsopimuksesta kuvauksen jälkeen, Osman lupaa miehelle. Nurkan takaa löytyy seuraava tuttu.

– Tuo ghanalainen tyttö oli mulla töissä ja sai mun yrityksen kautta oleskeluluvan, Osman sanoo ja osoittaa kioskimyyjää.

Horn Afrik on henkilöstövuokrausyritys, jonka Osman perusti vuonna 2002. Firma välittää erityisesti apumiehiä rakennustyömaille. Työntekijät tekevät raivaus- ja purkuhommia, kantamista, siivousta ja muuta sellaista, mikä ei välttämättä vaadi kielitaitoa.

Firmalla on kovat referenssit: Shell, NCC, SRV, kivi-, puu- ja putkifirmoja. Vuonna 2010 Horn Afrik välitti työntekijöitä eduskuntatalon peruskorjaukseen. Työntekijöitä on satakunta, kansallisuuksia Angolasta Bulgariaan ja Ghanasta Kosovoon.

Parhaita ovat tuoreet maahanmuuttajat

Parhaat työntekijät ovat niitä, jotka ovat juuri tulleet maahan, Osman sanoo. Sellaiset ihmiset tekevät valittamatta pitkää päivää, eikä heillä ole vielä oikeuksia sosiaaliturvaan.

– Antaisin maahan tuleville oleskeluluvan ja työluvan. Mutta en antaisi heti isoa asuntoa ja ilmaiseksi juttuja. Muuten ihmiset oppii nukkumista ja löysää oloa.

Osman nauraa ja sanoo, ettei halua kuulostaa perussuomalaiselta. Jotain tuttua Osmanin puheissa silti on. Persujenkin mielestä siirtolaiset ovat tervetulleita, kunhan tekevät ankarasti töitä aamusta iltaan.

Viranomaiset epäilevät

Viranomaiset ovat maahanmuuttotaustaisen yrittäjän kimpussa jatkuvasti ja turhaan, Osman kertoo. Verottaja, työsuojelutarkastajat ja poliisi syynäävät tiukemmin kuin muita, vaikka yritys on suomalainen.

– Koskaan ei ole löytynyt virheitä tai harmaata työvoimaa.

Yritysten kanssa on sujunut Osmanin mukaan loistavasti, niillä on vähemmän ennakkoluuloja kuin viranomaisilla.

Viranomaisista huolimatta Osman on tyytyväinen elämään Suomessa.

– Mun firma on onnistunut ja mun elämä on onnistunut. Mulla ei ole enää mitään ongelmia, mutta haluan jatkaa toisten maahanmuuttajien takia.

– Tuntuu niin hyvältä joka päivä, kun työllistän ihmisiä. Joka päivä ihmiset kertovat, että heillä on vaikea tilanne, he ei saa päivärahaa, ei ole täällä sukulaisia ja viimeinen leipä on syöty eilen, pliis, pistä mulle hommia.