maanantai 29. heinäkuuta 2013

Yle: Taskuvarkaat rötöstelevät miljoonien edestä Helsingissä

Yle: Taskuvarkaat rötöstelevät miljoonien edestä Helsingissä 29.7.2013

Todennäköisyys joutua taskuvarkauden uhriksi kasvaa pääkaupungissa vuosi vuodelta. Taskuvarkauksien määrän noustessa, lisääntyvät myös vorojen aiheuttamat vahingot.

Taskuvarkauksien määrä kasvaa ripeää tahtia. Viime vuonna Helsingissä tapahtui 8462 taskuvarkautta. Poliisin arvioiden mukaan tämän vuoden kesäkuun loppuun mennessä varkauksien määrä on lähes kymmenen prosentin kasvussa edellisvuodesta. Jos tahti pysyy samana, on pääkaupungissa 800–900 taskuvarkautta enemmän kuin viime vuonna.

Helsingin poliisilaitoksen päivittäisrikostutkinnan toimintayksikössä työskentelevä rikoskomisario Jouni Niskanen arvioi, että taskuvarkauksista koituu Helsingissä vuosittain vähintään kahden miljoonan euron vahingot.

- Kyse on nousevasta ilmiöstä, eli Helsingissä viime vuosina taskuvarkausluvut ovat nousseet ja muut rikostyypit ovat menneet alaspäin.

Sama ilmiö vaivaa myös muualla Euroopassa. Euroopan poliisiviranomainen Europol arvioi tuoreessa omaisuusrikoksiin kohdistuvassa katsauksessa, että taskuvarkaudet ovat yksi liikkuvien rikollisryhmien keskeisiä painopistealueita.

Älypuhelimia anastetaan hanakasti

Helsingissä tapahtuu keskimäärin 24 taskuvarkautta päivässä. Taskuvarkaat keräävät suuria summia anastamalla varsinkin kalliita älypuhelimia, joita viedään vuosittain reilut kolme tuhatta kappaletta. Älypuhelinten arvo vaihtelee 400–1000 euroon. Jo pelkistä älypuhelimista koostuu taskuvarkaille miljoonan tienestit.

Taskuvarkaudet ovat ympärivuotinen ilmiö. Niiden lukumäärä ei kasva tai laske merkittävästi vuodenajasta riippuen. Helsingissä reilu puolet ulkoalueilla tapahtuvista taskuvarkauksista tehdään ydinkeskustassa. Myös joukkoliikennevälineet ovat taskuvarkaiden suosiossa.

Rikoskomisario Jouni Niskasen mukaan suuri osa taskuvarkaista on ulkomaalaisia, jotka toimivat ryhmissä. Tekijät tulevat monesti lähinnä Baltian ja Itä-Euroopan maista.

Taskuvaras iskee usein ravintolassa

Taskuvarkauksia tapahtui ravintoloissa viime vuonna yhteensä 2800, mikä tarkoittaa kolmannesta niiden kokonaismäärästä. Suurin osa ravintoloissa tapahtuvista taskuvarkauksista painottuu viikonloppuun ja yöaikaan.

Isoimmat saaliit saadaan urkkimalla uhrin PIN-koodi. Sen jälkeen kortti varastetaan ja rahat nostetaan suoraan uhrin tililtä.

Niskasen mukaan taskuvarkailta pystyy kuitenkin suojautumaan yksinkertaisilla menetelmillä.

– Pitäisin arvo-omaisuutta housujen etutaskussa, takin sisätaskussa tai sitten suljetun laukun sisällä suljetussa sisätaskussa. Ei siis housujen takataskuissa tai avonaisissa laukuissa.