tiistai 16. kesäkuuta 2015

HS: Turvapaikanhakijoiden määrä nousemassa ennätykseen tänä vuonna

Helsingin Sanomat: Turvapaikanhakijoiden määrä nousemassa ennätykseen tänä vuonna 16.6.2015

Turvapaikanhakijoiden määrä voi kasvaa tänä vuonna suuremmaksi kuin koskaan aikaisemmin Suomessa. Erityisesti Somaliasta on saapunut aiempaa enemmän turvapaikanhakijoita.

"Turvapaikkaa on hakenut tänä vuonna tähän mennessä noin 2 200 ihmistä. Hakijamäärät kasvavat kuitenkin yleensä vielä kesäisin ja syksyisin. Tällä vauhdilla tämänvuotinen hakijamäärä menee reilusti yli 7 000:n", kertoo Maahanmuuttoviraston turvapaikkayksikön johtaja Esko Repo.

Jos arvio toteutuu, se on kaikkien aikojen ennätys.

Nykyinen ennätysvuosi on 2009, jolloin turvapaikkaa haki 5 988 ulkomaalaista.

Maahanmuuttovirasto on korjannut arviotaan turvapaikanhakijoiden tämänvuotisesta kokonaismäärästä rajusti ylöspäin viime viikkoina.

Runsas kuukausi sitten virasto tiedotti julkisuuteen hakijamäärän siihenastisesta kasvusta, mutta arvioi koko vuoden hakijamäärän parituhatta pienemmäksi kuin nyt.

Hakijamäärä lähti toukokuussa entistä jyrkempään kasvuun.

"Ensin hakijoiden viikkomäärät alkoivat olla vähän alle 150, sitten vähän yli 150. Viime viikolla uusia hakijoita tuli jo 186", Esko Repo sanoo.

Etenkin somalialaiset ovat hakeneet turvapaikkoja Suomesta enemmän kuin ennen. Useampi kuin joka kolmas turvapaikkahakemus oli toukokuussa somalialaisten tekemiä.

Somalialaishakijoiden määrä ylittää jo nyt neljän aiemman vuoden kokonaismäärät, vaikka kuluvaa vuotta on vielä puolet jäljellä. Tammi–toukokuussa haki turvapaikkaa kaikkiaan 446 somalialaista.

"En osaa sanoa, mistä se johtuu. Somalian tilanteessa ei ole tapahtunut niin merkittäviä muutoksia kuin esimerkiksi Irakissa Isis-järjestön myötä", Esko Repo sanoo.

Maahanmuuttovirasto ei ole myöskään alkanut myöntää turvapaikkoja tai oleskelulupia aiempaa helpommin, mikä voisi osaltaan houkutella turvapaikanhakijoita Suomeen.

Somalialaisten ohella myös irakilaisten turvapaikanhakijoiden määrä on kasvanut tänä vuonna mutta ei yhtä voimakkaasti. Myös irakilaisia hakijoita saapui toukokuun loppuun mennessä noin 450.

Sen sijaan venäläisten turvapaikanhakijoiden määrä on hieman vähentynyt. Myöskään taisteluiden riivaamasta Syyriasta ei ole alkanut tulla suuria määriä hakijoita Suomeen.

Hakemusten käsittely uhkaa hidastua
- Maahanmuuttovirasto teki tammi–toukokuussa yhteensä 1 634 turvapaikkapäätöstä.
- Hieman yli 640 hakijaa sai myönteisen päätöksen eli oleskeluluvan tai turvapaikan. Yli 860 hakijaa sai kielteisen päätöksen. 126 hakemusta raukesi ennen ratkaisua.
- Yhden hakemuksen käsittely on kestänyt tänä vuonna keskimäärin 158 vuorokautta. Hakijamäärän kasvu uhkaa pidentää käsittelyaikoja.
- Suomi tarjoaa suojaa turvapaikkajärjestelmän lisäksi pakolaiskiintiön kautta. Vuosittainen pakolaiskiintiö on ollut viime vuodesta lähtien 1 050 henkilöä.