torstai 18. heinäkuuta 2013

Yle: 18-vuotias taistelee vihapuheita vastaan omilla valinnoillaan

Yle: 18-vuotias taistelee vihapuheita vastaan omilla valinnoillaan 18.7.2013

Asuinalueet leimaantuvat herkästi maahanmuuttajien mukana niin sanotuiksi huonoksi alueiksi, miettii 18-vuotias Susanna Shilman. Maailma ei muutu hetkessä, mutta päivittäin vihapuheisiin törmäävä Shilman uskoo, että suunta on parempaan päin.

Susanna Shilman on syntynyt Yhdysvalloissa, mutta muuttanut jo nuorella iällä Suomeen ja Lahteen. Hänen isänsä on yhdysvaltalainen ja äiti suomalainen.

Kaksikielisestä perheestä ponnistava 18-vuotias Susanna uskoo vihapuheen johtuvan useimmiten ihmisten tietämättöyydestä.

- Sanotaan jotain, koska se kuulostaa omaan korvaan oikealta, vaikkei sillä olisi mitään tekemistä faktojen tai todellisuuden kanssa, sanoo Shilman.

Shilmanin mukaan osa lahtelaisista asuinalueista, joissa asuu paljon maahanmuuttajia, saatetaan helposti puhua "huonompina asuinalueina".

- Valitettavasti täällä kuuluu myös ryssittelyä, koska täällä käy paljon venäläisiä, toteaa Shilman.

Omat valinnat vaikuttavat

Shilman uskoo, että vihapuheiden taltuttaminen lähtee yksilön omista valinnoista ja teoista. Mielenosoituksia on kaveriporukassa harkittu. Juutalaiskirjoituksista tunnettu Magneettimedia on myös boikotissa.

- Minä en käy Kärkkäisen kaupassa, koska niiden Magneettimedia-lehdessä on julkaistu rasistisia tekstejä. Keskustelun avaaminen auttaa todella paljon. Niissä voi selvitä, mikä se syvin pelko, epävarmuus tai tietämättömyys taustalla on.

Shilman ei kuitenkaan usko, että muutos voisi tapahtua hetkessä. Parempaan suuntaan mennään kuitenkin Shilmanin mukaan koko ajan.

- Kyllä minä uskon, että tällä hetkellä kohuttu tasa-arvoinen avioliittolakikin menee tulevaisuudessa läpi. Se on vain ajan kysymys.