keskiviikko 3. heinäkuuta 2013

Kotimaa24: Korhosen tapaus loppuun käsitelty - ei syytettä

Kotimaa24: Korhosen tapaus loppuun käsitelty - ei syytettä 3.7.2013
Kotimaa24: Seurakuntalaisen kommenttikirjoittelussa ei rikosta – yksi tapaus vielä kesken

Seurakuntalainen.fi-uutissivuston maaliskuinen kommenttikirjoittelu ei johda syytteisiin. Poliisi on saanut tutkittua asian viimeisenkin kommentoijan osalta. Tutkintapyynnön muun muassa uskonnollisesta vihapuheesta oli tehnyt toimittaja ja kirkkovaltuutettu Johanna Korhonen.

- Poliisi esitti esitutkinnan lopettamista ja syyttäjä on määrännyt, että esitutkinta lopetetaan. Tässä nimenomaisessa tapauksessa syyttäjä katsoo itse teon niin vähäiseksi, että jättäisi joka tapauksessa syytteen nostamatta, kertoo rikoskomisario Patrik Karlsson Itä-Uudenmaan poliisilaitokselta.

Toisin sanoen syyttäjä on tehnyt esitutkinnan rajoittamispäätöksen. Rajoittamispäätökset ovat luonteeltaan sellaisia, ettei niissä oteta kantaa henkilön syyllisyyteen tai syyttömyyteen.

Esitutkinnassa tapauksen tutkintanimikkeenä oli kunnianloukkaus.

Seurakuntalainen.fi-uutissivuston kommenttikirjoittelusta tehtiin jo aiemmin viiden henkilön osalta päätös, ettei heitä epäillä rikoksesta. Niin ikään poliisi on katsonut, ettei päätoimittajarikkomusta ole tapahtunut. Poliisi oli päättänyt jatkaa tutkintaa vielä yhden kommentaattorin osalta, mikä siis on nyt saatettu loppuun.

Johanna Korhonen kertoi jo 11.6. Kotimaa24:lle, ettei aio viedä asioita eteenpäin, ja hän vahvistaa saman tänään keskiviikkona.

- Ehkä poliisin kanssa keskusteleminen on auttanut kommentoijia, että he ymmärtävät nyt, mikä on positiivista käytöstä. Saamani törkypostin määrä on vähentynyt. Loppukeväästä sitä ei ole tullut niin paljon, hän totesi kesäkuun puolivälissä.

Korhosen mukaan kommenteissa, joita poliisi tutki, oli otettu kantaa yksityisasiaan eli hänen seksuaaliseen suuntautumiseensa, josta hän ei ole lausunut julkisuudessa sanaakaan. Lisäksi Korhonen katsoi, että hänen uskonnollinen vakaumus tuli halvennetuksi.

Kotimaa24 ei tavoittanut tänään iltapäivällä Seurakuntalainen.fi:n päätoimittajana kommenttikirjoittelun aikana toiminutta Vuokko Vänskää.

- Eiköhän tämä tapaus opettanut meitä kaikkia muistamaan kahdeksannen käskyn henkeä, jonka mukaan meidän kristittyjen tulee edistää lähimmäisen hyvän maineen säilymistä, hän kommentoi Seurakuntalainen.fi:ssä 12.6., kun poliisi oli ilmoittanut, ettei häntä epäillä päätoimittajarikkomuksesta eikä viittä kommentaattoria epäillä rikoksista.

Hän lisäsi, että nettikeskustelu on verrattain uutta ja koettelee siksi helposti sananvapauden rajoja.

- Kirjoittelutyylissä on silloin tällöin parantamisen varaa. Joskus tapahtuu ylilyöntejä, jolloin keskustelijat sortuvat henkilökohtaisuuksiin, mutta minusta tulisi olla erittäin huolissaan siitä, jos keskustelu tyrehtyisi kokonaan. Mielestäni vaikeneminen on pahempaa kuin särmikäs keskustelu, hän sanoi.

________________________________

Kotimaa24: Seurakuntalaisen kommenttikirjoittelussa ei rikosta – yksi tapaus vielä kesken

Seurakuntalainen.fi-uutissivuston maaliskuisessa kommenttikirjoittelussa on tehty viiden henkilön osalta päätös, ettei heitä epäillä rikoksesta. Niin ikään päätoimittajarikkomusta ei epäillä.

Yhden kommentoijan osalta poliisi jatkaa vielä esitutkintaa. Asiasta kertoo Kotimaa24:lle, tutkinnanjohtaja, rikoskomisario Markku Helenius Vantaan poliisista.

Siihen, ettei päätoimittajana toiminutta Vuokko Vänskää epäillä rikoksesta, oli poliisin mukaan vaikuttanut se, että hän oli vedonnut itse uutisvälineessään, että keskusteluun tulisi asiallisuutta. Lisäksi Seurakuntalainen.fi:stä oli poistettu kommentteja. Poistettujen viestien joukossa olivat kaikki ne viestit, joiden osalta esitutkinta on vielä kesken. Kotimaa24 ei tavoittanut lomalla olevaa Vänskää kommentoimaan asiaa.

Viiden henkilön, joiden osalta poliisi teki ei-rikosta –päätöksen, ei katsottu kommenteissaan syyllistyneen kunnianloukkaukseen.

Tutkintapyynnön Vantaan poliisille uskonnollisesta vihapuheesta ja muun muassa siitä, onko hänen yksityisyytensä rajat rikottu, oli tehnyt kirkkovaltuutettu ja toimittaja Johanna Korhonen.

- Kun poliisi tekee ei-rikosta päätöksen, asianomistajalle syntyy itsenäinen syyteoikeus, hän voi itse nostaa syytteen halutessaan näitä kirjoittajia vastaan, Helenius sanoo.

Johanna Korhonen ei aio itse viedä asioita eteenpäin.

- Huonon käytöksen ja kunnianloukkausrikoksen välinen raja on hankala, mikä on huonoa käytöstä ja mikä rikosta, hän pohtii.

- Ehkä poliisin kanssa keskusteleminen on auttanut kommentoijia, että he ymmärtävät nyt, mikä on positiivista käytöstä. Saamani törkypostin määrä on vähentynyt. Loppukeväästä sitä ei ole tullut niin paljon.

Korhosen mukaan kommenteissa, joita poliisi tutki, oli otettu kantaa yksityisasiaan eli hänen seksuaaliseen suuntautumiseensa, josta hän ei ole lausunut julkisuudessa sanaakaan.

- Olen vain lausunut, että olen rekisteröidyssä parisuhteessa ja puolisoni on nainen.

Lisäksi Korhonen katsoo, että hänen uskonnollinen vakaumus tuli kommenteissa halvennetuksi.

Korhonen on tyytyväinen, että hänen poliisille viemänsä asia sai aikaan keskustelua ja että hänen saamansa törkypostin määrä on asian julkisuuteen tulon myötä vähentynyt.

- Tärkeämpää kuin saada rangaistuksia oli keskustelu ja että tämäntyyppinen kirjoittelu muuttuisi.

- Yhden tapauksen osalta katostaan, mihin tulokseen poliisi tulee, sitä en voi vielä kommentoida.