keskiviikko 29. kesäkuuta 2016

Aamulehti: Suomi on valmis, jos viime syyskuun pakolaisilmiö toistuu: ”Tilat saadaan käyttöön nopeasti”

Aamulehti: Suomi on valmis, jos viime syyskuun pakolaisilmiö toistuu: ”Tilat saadaan käyttöön nopeasti” 29.6.2016

Viranomaiset ovat valmiudessa turvapaikanhakijoiden määrien kasvun varalta ympäri Suomea. Vaikka tilanne on tällä hetkellä rauhallinen, Maahanmuuttovirasto, poliisi ja Suomen Punainen Risti ovat valmistautuneet siltä varalta, että viime vuonna yllättänyt turvapaikanhakijoiden valtava määrä toistuisi.

Tampereen kaupungin tuore riskienhallinta- ja turvallisuuspäällikkö Jouni Perttula kertoo, että viime syksyn tapahtumista on opittu paljon.

– Vaikka turvapaikanhakijoiden määrä on nyt aika vakaa, kaupunki ja pelastuslaitos ovat valmiina muutosten varalta. Meillä on esimerkiksi valmiina tiloja, joita saadaan käyttöön melko nopeallakin aikataululla tarpeen niin vaatiessa, Perttula sanoo.

Viime syyskuussa Suomeen ilmestyi yhden viikon aikana yli 3 900 turvapaikanhakijaa. Koko syyskuun aikana maahan saapui kolminkertainen määrä ihmisiä totuttuun turvapaikanhakijamäärään verrattuna.

– On mahdotonta ennustaa, toistuuko alkusyksyn ruuhka Suomessa. Olemme saaneet suuren määrän henkilökuntaa koulutettua ja olemme nyt paljon paremmin valmistautuneita tulevaan kuin esimerkiksi viime kesänä, Maahanmuuttoviraston turvapaikkayksikön johtaja Esko Repo kertoo.

Nyt turvapaikkapäätöksiä on tahkottu valmiiksi yli 10 000 kappaletta kesäkuuhun mennessä. Yhä yli 19 000 ihmistä odottaa Suomessa päätöstä tulevaisuudestaan. Heistä reilut 2 000 on alaikäisiä, jotka ovat saapuneet maahan ilman huoltajaa.

Turvapaikanhakijoiden liikkuvuutta on syksyn jälkeen vaikeutettu pitkin Eurooppaa. Suomeen saakka on vaikea päästä, sillä niin Ruotsi kuin Tanskakin ovat tiukentaneet maahan pääsyä. Venäjän raja pysyy ainakin lokakuuhun saakka kiinni. Esimerkiksi Sisä-Suomen poliisilta on suoraan hakenut turvapaikkaa tänä vuonna vain hieman yli 70 henkilöä.

Talven ja kevään aikana vastaanottokeskuksia on sekä lakkautettu että supistettu pitkin Suomea. Maahanmuuttoviraston mukaan paikkoja vähennetään valtakunnallisesti yhteensä 16 000 kappaletta. Majoituspaikkoja jää aikuisille noin 15 000 ja alaikäisille noin 800 omaa paikkaa.

Vastaanottokeskusten alasajo johtuu turvapaikanhakijoiden määrän yleisestä vähenemisestä.

– On ymmärrettävää, että tyhjillään olevia vastaanottokeskuksia ei haluta pitää turhaan auki. On järkevämpää sijoittaa turvapaikanhakijoita tiiviisti muutamiin keskuksiin niin, että majoituspaikat täyttyvät kokonaan. Säästöpaine on valtakunnallisesti kova. Tilanne on nyt siitä vaativa, että meidän on oltava valmiina, jos turvapaikanhakijoita alkaa saapua maahan nopealla tahdilla. Samaan aikaan kuitenkin henkilökunnan määrää ja keskuksia on supistettava, Suomen Punaisen Ristin Hämeen piirin vastaanottokeskusten johtaja Minna Jussila kuvaa.

Pirkanmaalla esimerkiksi Punkalaitumen vastaanottokeskuksessa tiloja on 150 henkilölle, eli henkilökuntaa on varattu sen kokoiselle joukolle ihmisiä. Silti majoittuneena on tällä hetkellä yli 180 henkeä. Paikalle on pyydetty myös tuntipalkkalaisia auttamaan vakituisia työntekijöitä siksi ajaksi, että turvapaikanhakijoiden määrä laskee.