tiistai 7. kesäkuuta 2016

MTV: Kokoomuksen puheenjohtajaehdokkaat: Perheenyhdistämisen oltava muiden Pohjoismaiden tasolla

MTV: Kokoomuksen puheenjohtajaehdokkaat: Perheenyhdistämisen oltava muiden Pohjoismaiden tasolla 7.6.2016

Kokoomuksen kolmen puheenjohtajaehdokkaan mielestä perheenyhdistämisen linjausten pitää olla Suomessa muiden Pohjoismaiden tasolla.

Eduskunta käsittelee parhaillaan hallituksen esitystä, joka tiukentaa joiltakin osin perheenyhdistämisen edellytyksiä. Vireillä olevat muutokset ovat viime päivinä nousseet esille paljon huomiota saaneen irakilaisperheen käännytystapauksen yhteydessä.

Valtiovarainministeri Alexander Stubbin mielestä lakiehdotus on syytä valiokuntakäsittelyn yhteydessä katsoa vielä kertaalleen läpi.

– Etenkin siinä valossa onko se muiden Pohjoismaiden tasolla. Oma henkilökohtainen kantani on avoimempi kuin hallituksen esitys. Mutta nämä ovat kompromisseja, joiden takana hallituksen on seisottava, Stubb sanoi.

Sisäministeri Petteri Orpon mukaan on hyvä, että eduskunta voi käydä vielä lainsäädäntömuutoksista keskustelun.

– Erot turvapaikkapäätöskriteereissä voivat liikutella hyvinkin suuria määriä ihmisiä. Kunnes saadaan yhteiset eurooppalaiset käytännöt, kriteereidemme pitää olla samalla tasolla muiden Euroopan maiden ja erityisesti muiden pohjoismaiden kanssa, Orpo sanoi.

Kansanedustaja Elina Lepomäen mielestä on hyvä, että lakimuutoksen myötä perheenyhdistämisen linjaukset selkenevät. Hän ei näe tarvetta tehdä suurempia muutoksia lakiesitykseen.

– Uskon, että eduskunta pystyy tekemään siihen tarvittavat viilaukset, jotta saadaan järkevää lainsäädäntöä, Lepomäki sanoi.