torstai 9. kesäkuuta 2016

Ilta-Sanomat: Irakilaisperheen tapaus testaa kovien sääntöjen ja kohtuuden rajoja

Ilta-Sanomat, pääkirjoitus: Irakilaisperheen tapaus testaa kovien sääntöjen ja kohtuuden rajoja 9.6.2016

Riihimäellä asuvan irakilaisperheen tapaus osoittaa kuinka vaikeiksi asiat käyvät pakolaistulvan jälkeisessä Euroopassa ja Suomessa.

Seitsemän vuotta Suomessa asuneella miehellä on turvapaikka, hänen vaimollaan ei. Vaimo ja kolmivuotias tytär saivat käännytyspäätöksen. Asiaa mutkistaa vielä muutaman kuukauden ikäinen vauva. Pari ei ollut Irakissa naimisissa ja nykykäytännön mukaan nelihenkisellä perheellä pitäisi olla noin 2 600 euron tulot, jotta ”yhdistäminen” onnistuisi.

Tähän ei ole tulossa helpotuksia, vaan säännös on tarkoitus ulottaa myös ennestään naimisissa olleisiin.

Korkein hallinto-oikeus keskeytti karkotuspäätöksen toimeenpanon, koska harkitsee, ottaako pariskunnan valituksen käsiteltäväkseen. Sisäministeri Petteri Orpo on pyytänyt asiasta selvityksen päästäkseen kärryille faktoista. Perhe on saanut avuntarjouksia tavallisilta suomalaisilta ja tukea poliitikoilta.

Käännytyspäätöksen tehnyt maahanmuuttovirasto valittaa asian käsittelyä julkisuudessa yksipuolisiksi. Viranomainen ei tietenkään voi itse kertoa julki kaikkea tällaiseen asiaan liittyvää tietoa. Siihen vetoaminen harvoin lopettaa kritiikkiä.

Suomen lisäksi muissakin Pohjoismaissa harkitaan perheenyhdistämisen tiukentamista. Pakolaisaallon aikana haluttiin erityisesti Ruotsiin, jonka vieraanvaraisuudesta liikkui tarinoita. Ilmeisesti ainakin Irakissa puhuttiin Suomesta lähes turvapaikanhakijoiden paratiisina, mihin ihmissalakuljettajilla saattoi olla osuutensa.

Suomessa heräsi huoli myös itärajan yli tulevista turvapaikanhakijoista, vaikka se tie onkin ainakin toistaiseksi tukittu.

Nyt Pohjois-Euroopan maat kilpailevat, kuinka pystyvät olemaan vähemmän houkuttavia. Tuo kilpa voi olla julma myös joillekin sellaisille, jotka todella turvaa tarvitsisivat. Ei silti ole mitään syytä olettaa, että suunta tässä muuttuisi lähivuosina. Suomessa tosin irakilaisperheen keräämä sympatia voi vihjata, että pahin pakolaispaniikki alkaa meillä olla ohi.

Säädökset ovat ennestään kovia ja vain kovenevat. Mutta juuri siksi niiden soveltamisessa pitäisi käyttää kaikkea järkeä ja inhimillisyyttä.