perjantai 20. heinäkuuta 2018

Iltalehti: Syyllistyikö Teboil profilointiin Facebook-päivityksessään myymälävarkaista? ”Poliisit tyhjensivät myymälävarkaan hameen alustan” - rikosilmoitus vireillä

Iltalehti: Syyllistyikö Teboil profilointiin Facebook-päivityksessään myymälävarkaista? ”Poliisit tyhjensivät myymälävarkaan hameen alustan” - rikosilmoitus vireillä 20.7.2018

Vantaalla sijaitsevan Tammiston Teboilin 13. heinäkuuta julkaisema päivitys on herättänyt laajaa keskustelua. Teboilin kauppias kertoo saaneensa sen tiimoilta useita yhteydenottoja vähemmistöryhmiltä. Nyt päivitys on poistettu.

Vantaan Tammistossa sijaitsevan Teboilin Facebook-sivulla julkaistiin perjantaina 13. heinäkuuta päivitys, jossa kerrottiin huoltoasemalla kiinni jääneestä myymälävarkaasta.

Päivityksessä kerrottiin, kuinka poliisi oli sattunut onnekkaasti paikalle oikeaan aikaan ja että myymälävaras oli jäänyt kiinni. Lisäksi päivityksessä mainitaan seuraava lause: "Poliisit tyhjensivät myymälävarkaan hameen alustan ja mitäpä siellä olikaan..."

Päivityksessä oli mukana kuva, jossa on kolme täyttä korillista ruokaa, juomaa ja muun muassa vessapaperia.

Selityksenä erikoinen tekotapa

Päivityksen kommenttien perusteella useat ovat tehneet tulkinnan, että myymälävaras oli romani. Teboil Tammiston kauppias ja päivityksen kirjoittanut Mira Sarén kertoo, ettei päivityksen tarkoitus ollut profiloida tekijää minkään ihmisryhmän edustajaksi. Sarénin mukaan päivitys tehtiin rikoksen erikoisen tekotavan vuoksi.

- Tämä oli niin poikkeuksellisen suuri määrä, mikä jäi kerralla haaviin, Sarén sanoo.

Sarén kertoo, että myymälävarkauksia tehdään Tammiston Teboililla melkein päivittäin.

Kauppias sanoo huomanneensa, että päivitys oli saanut viime päivinä paljon reaktioita. Hän kertoo myös huomanneensa, että päivityksen kommenteissa sitä pidettiin profiloivana.

- Mielestäni en ole vastuussa ihmisten reaktioista. Mielestäni kyse on yksittäisen varkaan teosta, ei minkään ihmisryhmän tai muun teosta, Sarén kertoo.

Sarén ei ollut paikalla, kun poliisi oli pysäyttänyt myymälävarkaan.

Julkinen päivitys komeili Tammiston Teboilin Facebook-seinällä vielä perjantaina aamupäivänä. Kello 12:30 jälkeen päivitys oli poistettu.

- Kävin poistamassa sen päämiehen pyynnöstä, Sirén kommentoi.

Rikosilmoitus jätetty

Kotkassa asuva Katja Bollström teki Facebook-päivityksestä rikosilmoituksen kiihotuksesta kansanryhmää vastaan. Päivitys oli hänen mukaansa todella provosoiva ja siinä mainittu hameen alusta oli hänen mielestään vaikuttanut siihen, että sen kommentointi on ollut ilkeää.

- Eihän tässä mikään muu keljuta, mutta valtaväestö ottaa sen niin, että kun yhdestä kirjoitetaan, niin se tarkoittaakin koko ihmisjoukkiota. Sitä ei yksilöllistetä, Bollström sanoo.

Bollström tiedostaa, että yksi ihminen voi pilata muidenkin maineen, mutta hänen mielestään yleistäminen on typerää.

- Mikseivät ihmiset voi ottaa ihmistä yksilönä, hän kysyy.

Bollström oli ollut päivityksen tiimoilta muutaman kerran yhteydessä Tammiston Teboiliin. Hänelle oli mainittu, ettei päivityksessä oltu nimetty ketään. Bollström tosin epäilee, että mikäli tekijä olisi mainittu nimeltä, niin yleistämistä ei välttämättä olisi tapahtunut ainakaan näin laajasti.

Bollström ei ylipäänsä ymmärrä sitä, miksi päivitys oli pitänyt tehdä, kun varas oli päivityksen mukaan saatu kiinni.

- Ymmärtäisin, jos varasta ei olisi saatu kiinni ja häntä haettaisiin jollakin tunnisteella. En ymmärrä tällaista, että lähdetään lietsomaan tätä asiaa, Bollström kertoo ja jatkaa:

- Tämä loukkaa meitä kaikkia.

Lisäksi Bollström kummastelee päivityksen kuvassa olleen tavaran määrää. Hänen mukaansa määrä on niin suuri, ettei sellaisen kanssa käveleminen olisi mahdollista.

- Toinen asia on se, että näin kuvassa kaksi Kinder-munaa. Eihän kukaan halua, että ne sulavat näillä helteillä 500 euron arvoisen hameen sisälle, hän sanoo.

Bollström kertoo pyytäneensä Teboilia poistamaan päivityksen.

Päivitystä täydennettiin

Päivitykseen oli lisätty sen julkaisun jälkeen toinen kappale, jossa muun muassa mainitaan, että Teboil Tammisto ei missään olosuhteissa hyväksy epäasiallista tai syrjivää kohtelua. Kauppias Sarén kertoo, että kappale lisättiin päivitykseen sen jälkeen, kun hän alkoi saada aika paljon puheluita "eri vähemmistöryhmiltä".

- Ottivat nokkiinsa tästä asiasta. Halusin varmentaa, että tämä ei ollut minun tarkoitukseni, Sarém kertoo

Bollströmin mukaan lisäkappaleella olisi ollut merkitystä, jos se pitäisi paikkaansa. Esimerkiksi päivityksen kommenteissa oli lisäyksenkin jälkeen paljon romaneja syrjiviä kommentteja.

- Siellä luki suurin piirtein niin, että mustalaiset voivat viedä vaikka kokonaisen talon hameen sisällä. Ihan älytöntä, Bollström toteaa.