keskiviikko 18. heinäkuuta 2018

Uusi Suomi: Ay-puolelta avaus maahanmuutosta – ”Ratkaisu ei voi olla rajat kiinni”

Uusi Suomi: Ay-puolelta avaus maahanmuutosta – ”Ratkaisu ei voi olla rajat kiinni” 18.7.2018
STTK:n tiedote: STTK: Seuraavaan hallitusohjelmaan tarvitaan laaja maahanmuutto-ohjelma

Ensi kevään eduskuntavaalien jälkeen muodostettavan hallituksen pitäisi edistää työperäistä maahanmuuttoa ja kotoutumista, esittää toimihenkilökeskusjärjestö STTK.

Keskusjärjestön puheenjohtaja Antti Palola katsoo, että Suomi tarvitsee maahanmuuttajia turvaamaan huoltosuhdetta ja hyvinvointipalveluita. Samalla keskusjärjestö arvioi, että maahanmuutto kasvaa joka tapauksessa.

–Oli maahanmuutosta mitä mieltä hyvänsä, Suomi ei modernina kansainvälisenä hyvinvointivaltiona ja EU:n jäsenenä voi vetäytyä vastuustaan. Ratkaisumme ei myöskään voi olla impivaaralainen eristäytyminen ja rajojen sulkeminen. Ratkaisu on asiallinen politiikka, Palola toteaa.

Sosiaali- ja terveysministeriön asiantuntija Jere Päivinen nosti esille äskettäin kolumnissaan, että Suomen huoltosuhde oli vuonna 2015 Pohjoismaiden heikoin ja sen ennustetaan heikkenevän aina vuoteen 2080 saakka. Vuonna 2015 taloudellinen huoltosuhde oli 143, eli jokaista sataa työssäkäyvää suomalaista kohden oli 143 ei-työllistä.

STTK esittää, että Suomi voisi luopua esimerkiksi ulkomaisen työvoiman tarveharkinnasta työperäisen maahanmuuton tukemiseksi.

–Se on mahdollista, kunhan huolehditaan valvonnasta ja sen resursseista. Ulkomaista työvoimaa on kohdeltava yhdenvertaisesti muuhun työvoimaan nähden. STTK ei hyväksy palkkojen tai muiden työehtojen polkemista eikä työntekijöiden epäasiallista kohtelua. Sanonta ”maassa maan tavalla” tarkoittaa suomalaisilla säädellyillä työmarkkinoilla sitä, että kenenkään etuja ei tallota, Palola painottaa.

Ensi keväänä laadittavaan hallitusohjelmaan Palola toivoo kirjausta laajasta, maahanmuuttoon liittyvästä ohjelmasta.

–Yksi osa sitä on oltava aktiivisen, työperäisen maahanmuuton edistäminen erityisesti osaavalle ja koulutetulle työvoimalle. Työvoimatarpeiden ohella maahanmuuttopoliittisen ohjelman tulisi sisältää esimerkiksi koulutusta ja osaamista, perhepolitiikkaa ja kulttuuria koskevat toimintamallit sekä niiden rahoitus. Ääripäissä liikkuvan maahanmuuttokeskustelun sijasta tarvitsemme järkevää ja kokonaisvaltaista maahanmuuttopolitiikkaa, Palola korostaa.

__________________________________

STTK:n tiedote: STTK: Seuraavaan hallitusohjelmaan tarvitaan laaja maahanmuutto-ohjelma


Suomi tarvitsee maahanmuuttajia turvaamaan huoltosuhdetta ja hyvinvointipalveluja. STTK:n puheenjohtaja Antti Palola esittää, että seuraavaan hallitusohjelmaan kirjataan laaja, maahanmuuttoon liittyvä yhteiskuntapoliittinen ohjelma.

– Yksi osa sitä on oltava aktiivisen, työperäisen maahanmuuton edistäminen erityisesti osaavalle ja koulutetulle työvoimalle. Työvoimatarpeiden ohella maahanmuuttopoliittisen ohjelman tulisi sisältää esimerkiksi koulutusta ja osaamista, perhepolitiikkaa ja kulttuuria koskevat toimintamallit sekä niiden rahoitus. Ääripäissä liikkuvan maahanmuuttokeskustelun sijasta tarvitsemme järkevää ja kokonaisvaltaista maahanmuuttopolitiikkaa, Palola korostaa.

STTK järjestää tänään Porin SuomiAreenassa maahanmuuttoon liittyvän keskustelun otsikolla Rakkautta vai piikkilankaa?. Keskustelijoina ovat sisäministeri Kai Mykkänen, toimittaja Yagmur Özberga sekä Suomen Pakolaisavun asiantuntija Ida Schauman.

STTK on aiemmin esittänyt harkittavaksi, että ulkomaisen työvoiman saatavuusharkinnasta luovuttaisiin.

– Se on mahdollista, kunhan huolehditaan valvonnasta ja sen resursseista. Ulkomaista työvoimaa on kohdeltava yhdenvertaisesti muuhun työvoimaan nähden. STTK ei hyväksy palkkojen tai muiden työehtojen polkemista eikä työntekijöiden epäasiallista kohtelua. Sanonta ”maassa maan tavalla” tarkoittaa suomalaisilla säädellyillä työmarkkinoilla sitä, että kenenkään etuja ei tallota, Palola painottaa.

STTK:n arvio on, että kansainvaellukset ja maahanmuutto myös Suomeen lisääntyvät joka tapauksessa, sillä ne ovat seurausta maailman megatrendeistä: ilmastonmuutoksesta ja väestönkasvusta. Ihmiset lähtevät liikkeelle paremman elämän toivossa.

– Euroopan johtajat pohtivat parhaillaan ratkaisuja Afrikasta Välimeren yli tapahtuvan laittoman siirtolaisuuden hallitsemiseksi. Tehtävä on vaikea, mutta ainoa toimija asiassa voi olla Euroopan unioni toimielimineen. Suomi unionin jäsenvaltiona ei voi hyväksyä sitä, että osa Euroopan maista haluaa olla vapaamatkustajia ja ohittaa vastuunsa. Vain yhteisellä politiikalla Eurooppa voi saada maahanmuuton haasteet tyydyttävästi ratkaistua.

Maahanmuuton vastustaminen ei STTK:n mielestä ole realismia.

– Oli maahanmuutosta mitä mieltä hyvänsä, Suomi ei modernina kansainvälisenä hyvinvointivaltiona ja EU:n jäsenenä voi vetäytyä vastuustaan. Ratkaisumme ei myöskään voi olla impivaaralainen eristäytyminen ja rajojen sulkeminen. Ratkaisu on asiallinen politiikka.