maanantai 9. heinäkuuta 2018

Iltalehti: SPR pyysi naapureita vaikenemaan paperittomien hätämajoituksesta: ”Toivomme, että sinäkään et kerro muille”

Iltalehti: SPR pyysi naapureita vaikenemaan paperittomien hätämajoituksesta: ”Toivomme, että sinäkään et kerro muille” 9.7.2018

Sosiaalisessa mediassa ja internetin keskustelupalstoilla on viime päivinä kiertänyt Suomen Punaisen Ristin viesti, joka kertoo majoituksen tarjoamisesta laittomasti maassa oleville.

Kyse on Turun kaupungin kiinteistöyhtiön asunnosta, jossa SPR tuottaa kaupungin ostamaa hätämajoituspalvelua. Majoituksesta kertova viesti jaettiin alkukesästä samassa rapussa asuville naapureille.

- Tarjoamme heille (paperittomille) turvallisen paikan, jossa nukkua. Turun kaupunki on pyytänyt meitä auttamaan. Olemme mahdollisimman huomaamattomia. Siksi emme ole kertoneet julkisesti, että majoitus on tässä talossa. Toivomme, että sinäkään et kerro muille, että majoitus on täällä. Näin vältämme turhaa häiriöitä, naapureille osoitetussa viestissä lukee.

Viestin sävy saattaa herättää epäilyksiä jonkinlaisesta salamyhkäisyydestä, SPR:n Varsinais-Suomen piirin projektipäällikkö Miska Keskinen myöntää.

Viesti on hänen allekirjoittamansa. Minkäänlaisesta peittelystä tai paperittomien piilotteluoperaatiosta ei hänen mukaansa ole kyse.

- Onhan se teksti vähän huonosti muotoiltu. Sen olisi voinut tehdä paremmin. Keskeisenä ajatuksena oli talon asukkaiden, majoittujien ja työntekijöiden turvallisuus, Keskinen sanoo.

Turun kaupungin viestintäjohtaja Saara Malila kertoo, että naapureiden tiedottamisesta sovittiin yhteistyössä kaupungin, poliisin ja SPR:n kanssa.

- Oleellista on, että majoitukseen saapuvilla säilyvät turvallisuus ja yksityisyys, mutta naapureilla on toki oikeus tietää, että heidän rapussaan järjestetään tällaista toimintaa, Malila sanoo.

Muutama asukas
Viestintäjohtaja Malila huomauttaa, että kuntien sosiaali- ja terveyspalveluilla on velvollisuus järjestää välttämätön tuki myös laittomasti maassa oleskeleville. SPR:n Keskisen mukaan ihmiset ovat voineet hakeutua majoitukseen joko itsenäisesti tai kaupungin sosiaaliviranomaisten avustuksella.

Keskisen mukaan SPR:llä ei tällä hetkellä ole täysin vastaavanlaista majoitustoimintaa muissa kaupungeissa. Tällä hetkellä palvelua käyttää Keskisen mukaan "muutama" ihminen.

He saavat yösijan ja kokkaavat itse ruokansa. Tarpeen vaatiessa majoittautujia ohjataan erilaisten neuvontapalveluiden pariin. Viranomaisilla, ja palvelusopimuksen mukaan myös SPR:llä on velvoite neuvoa laittomasti maassa oleskelevia vapaaehtoiseen paluuseen kotimaansa.

Turun majoituspaikka avattiin kesäkuun alussa. Palvelusopimus on määräaikaisesti voimassa vuoden loppuun saakka. Palvelun hinta on 128 500 euroa.

Palvelun jatkoa harkitaan Keskisen mukaan uudestaan, jos tarve on.

Naapurit kylään
Somessa kiertäneessä, kummastusta herättäneessä SPR:n viestissä kerrotaan Maailman pakolaispäivästä, jota viettiin 20. kesäkuuta.

Sen juhlistamiseksi naapureille esitettiin viestissä vierailukutsu asuntoon, jossa majoitusta järjestetään.

- Kukaan ei sinä päivänä tullut käymään, mutta naapurit ja majoituksessa olevat ovat kyllä tulleet tutuiksi rappukäytävässä törmätessään. Kaikki on mennyt näkökulmastamme oikein hyvin, eikä häiriöitä ole ollut, Keskinen sanoo.

Turussa arvioidaan tällä hetkellä olevan kielteisen turvapaikkapäätöksen saaneita ja maahan jääneitä muutamia kymmeniä. Aiemmin Turun kaupunki ja SPR:n tekivät yhteistyötä turvapaikanhakijoiden hätämajoittamiseksi vuosien 2015 ja 2016 aikana.

Turvapaikanhakijoilla on oikeus oleskella Suomessa ilman oleskelulupaa tai viisumia, niin kauan kuin turvapaikkahakemuksen käsittely kestää. Suomessa oleilu muuttuu kuitenkin laittomaksi esimerkiksi silloin, kun oleskeluluvan voimassaolo päättyy tai henkilö jää maahan, vaikka hän ei ole saanut oleskelulupaa.