Uusi Suomi: Antti Rinne ärähti perussuomalaisille: ”Jos mitään ei tehdä, satoja miljoonia ihmisiä saattaa lähteä liikkeelle sieltä” 26.6.2019
Oppositiopuolue perussuomalaiset kyseenalaisti keskiviikkona ilmastopolitiikan nostamisen Suomen EU-puheenjohtajuuskauden pääteemaksi.
Pääministeri Antti Rinteen (sd) mukaan Suomen EU-puheenjohtajakauden painopiste on EU:n globaali ilmastojohtajuus.
”Se tarkoittaa sitoutumista ilmastoneutraalisuuteen vuoteen 2050 mennessä. Tavoitteena on, että keskeiset elementit tälle suunnitelmalle olisi sovittu Eurooppa-neuvostossa vuoden 2019 loppuun mennessä”, Rinne sanoi eduskunnalle keskiviikkona antamassaan pääministerin ilmoituksessa.
Perussuomalaisten kansanedustajan Jani Mäkeän mukaan ilmastopolitiikka ”ei millään tavalla palvele Suomen kansallista intressiä”.
”Tässä on nostettu myös arvoja esille, muttei sitä, että Euroopassa on monta hienoa kulttuuria ja kansallisvaltiota, joita ei pidä tuhota monikulttuurisuudella ja globalismilla. ”
Perussuomalaisten eduskuntaryhmän puheenjohtaja Ville Tavio puolestaan korosti itsenäisten kansallisvaltioiden merkitystä.
”EU ei valitettavasti enää edusta Eurooppaa vaan vain itseään, harvainvaltaa ja korporatismia. Tarvitsemme enemmän itsenäisiä kansallisvaltioita – jäsenvaltioiden itsenäisyyttä. Suomen kansallisvaltio on paras tapa suojella suomalaista elämäntapaa, turvallisuutta ja arvoja.”
Antti Rinne vastasi arvosteluun korostamalla, että rauha ja vakaus ovat olleet keskeinen lähtökohta Euroopan uniolle.
”EU ei ole mikään möhkäle, joka ulkoapäin kaappaa valtaa, vaan kansallisvaltiot ovat luovuttaneet sille valtaa niissä asioissa, joissa ovat halunneet. Kysymys ei ole siitä, että joku on kaapannut suomalaisilta valtaa, vaan se on tapahtunut ihan vapaaehtoisesti jäseneksi liittymällä”, hän kommentoi.
Kansanedustaja Mika Niiko (ps) kysyi pääministeriltä suoraan, miten Suomen puheenjohtajuuskaudella aiotaan toimia, jotta vuoden 2015 kaltainen pakolaiskriisi ei toistu.
Rinne nosti vastauksessaan esiin YK:n väestöennusteen, jonka mukaan vuonna 2050 mennessä Afrikassa on 2,4 miljardia ihmistä.
”Ilmastonmuutoksen vuoksi näiden ihmisten elämä siellä käy mahdottomaksi. Jos mitään ei tehdä, satoja miljoonia ihmisiä saattaa lähteä liikkeelle sieltä”, hän huomautti.
Ulkoministeri Pekka Haavisto (vihr) nosti keskustelussa esiin sen, että Afrikkaa pitää katsoa laajemmin kuin vain kehitysyhteistyön vastaanottajana.
”Afrikkaa pitää katsoa poliittisena toimijana. ”
Sama aihe nousi esiin myös pari viikkoa sitten järjestetyissä Kultaranta-keskusteluissa. Perussuomalaisten puheenjohtaja Jussi Halla-aho sanoi olevansa Rinteen kanssa samaa mieltä siitä, että ihmisten lähtöolosuhteita pitäisi parantaa niin, ettei heillä olisi pakkoa lähteä etsimään parempaa elämää Euroopasta.
”Ei Eurooppa voi rakentaa afrikkalaisille hyvinvointivaltioita. Kyllä Afrikan on löydettävä omiin ongelmiinsa afrikkalaisia ratkaisuja”, Halla-aho sanoi.