tiistai 4. kesäkuuta 2019

HS: Ensimmäiset kiintiöpakolaiset saapuivat Suomeen 40 vuotta sitten, nyt VTT kertoo, mitä tuossa ajassa on opittu

Helsingin Sanomat: Ensimmäiset kiintiöpakolaiset saapuivat Suomeen 40 vuotta sitten, nyt VTT kertoo, mitä tuossa ajassa on opittu 4.6.2019

ENSIMMÄISTEN kiintiöpakolaisten maahantulosta Suomeen on kulunut 40 vuotta. Suomi otti vastaan ensimmäiset sata kiintiöpakolaista Vietnamista vuonna 1979. Vietnamilaiset muuttivat Suomeen pakoon sotaa ja vainoa.

Ennen vietnamilaisia Suomi vastaanotti 1970-luvulla parisataa chileläispakolaista.

Vietnamilaistaustaisten kotouttamistoimien tehokkuutta on nyt selvitetty.

VTT:n tekemässä selvityksessä paljastuu, että työllistymisellä on ollut suuri merkitys vietnamilaistaustaisten kotoutumisessa. 1980-luvulla vietnamilaistaustaiset työllistyivät lähinnä suorittavan työn tehtäviin. Tämän vuosikymmenen alussa vietnamilaistaustaiset työskentelivät yleisemmin palvelu- ja myyntityöntekijöinä, teollisuudessa ja avustavissa tehtävissä.

”Vietnamilaiset olivat Suomen ensimmäisiä kiintiöpakolaisia. Selvitimme, miten vietnamilaiset ovat asettautuneet ja sopeutuneet Suomeen kuluneen 40 vuoden aikana. Lisäksi tutkimus tuo esiin suuntaviivoja nykyisten kotoutumistoimenpiteiden ja kotouttamispolitiikan kehittämiseen”, sanoo työ- ja elinkeinoministeriön erityisasiantuntija Anne Alitolppa-Niitamo tiedotteessa.

Selvityksen mukaan vietnamilaistaustaiset näkevät keskeisenä tekijänä kotoutumisen onnistumisessa yritteliäisyyden ja aktiivisuuden, valmiuden tarttua tarjottuihin mahdollisuuksiin sekä sosiaalisten suhteiden solmimisen etenkin valtaväestöön kuuluvien kanssa.

Kotouttamisen onnistumisen kannalta tärkeitä toimia ovat muun muassa nuorten koulutus- ja uraohjaus, työllisyyden edistäminen, oman äidinkielen opetus kouluissa sekä omakielisyys vastaanotto- ja kotouttamispalveluissa.

Merkittävä tulos oli se, että kotouttamistoimissa pitäisi ottaa samaa etnistä kulttuuritaustaa edustavia mukaan työskentelemään vastaanotto- ja kotouttamispalveluissa. Lisäksi äidinkielen opetukseen pitäisi ohjata enemmän resursseja.

Suomen kielen opinnot jäivät monelta vietnamilaistaustaiselta kesken kun he saivat työpaikan. Kieli opeteltiin pulpetissa istumisen sijaan usein työpaikalla. Nyt monella iäkkäällä vietnamilaistaustaisella olisi tarvetta palveluasumiseen, jossa voisi kommunikoida omalla äidinkielellä.

Vuonna 2017 Suomessa asui alle 11 000 vietnamilaistaustaista.

Työ- ja elinkeinoministeriö tilasi selvityksen VTT:ltä. Nordic Vietnamese – Our Community in Finland -selvitystä varten haastateltiin noin 150 vietnamilaistaustaista henkilöä, jotka ovat asettuneet eri puolille Suomea. Heidän ikänsä vaihteli teini-ikäisestä yli 70-vuotiaisiin.