torstai 17. joulukuuta 2015

Iltalehti: Uutta tietoa Kaisaniemen puukotuksesta: Nuorukaiset suunnittelivat tutun huumemyyjän ryöstön

Iltalehti: Uutta tietoa Kaisaniemen puukotuksesta: Nuorukaiset suunnittelivat tutun huumemyyjän ryöstön 17.12.2015

Helsingin Kaisaniemessä tapahtunut huumeryöstö oli poliisin mukaan etukäteen suunniteltu.

Poliisi kertoi viime viikolla epäilevänsä neljää 15-17-vuotiasta turvapaikanhakijaa Kaisaniemen puistossa tapahtuneesta tapon yrityksestä ja törkeästä ryöstöstä.

Teosta epäillyt nuorukaiset otettiin kiinni Kallion vastaanottokeskuksesta ja heidät vangittiin viime viikon keskiviikkona Helsingin käräjäoikeudessa.

Yksi nuorukaisista, lievemmällä syytä epäillä -perusteella vangittu turvapaikanhakija, päästettiin poliisin mukaan vapaaksi jo viime viikolla.

Tutkinnanjohtaja Heikki Sandbergin mukaan kolme pääepäiltyä on edelleen vangittuna. Heitä epäillään tapon yrityksestä ja törkeästä ryöstöstä.

Uhrikin turvapaikanhakija

Sandbergin mukaan epäiltyjen kertomuksissa on edelleen ristiriitaisuuksia, mutta poliisilla on hänen mukaansa jo aika hyvä kuva siitä, mitä puistossa tapahtui.

- Esitutkinnassa on saatu vahvistusta sille, että meillä on oikeat henkilöt vangittuina, Sandberg sanoo.

Poliisi uskoi aluksi, että epäillyt ja 20-vuotias uhri eivät tunteneet toisiaan entuudestaan. Tutkinnassa on kuitenkin paljastunut, että epäillyt tunsivat uhrinsa.

Sandbergin mukaan teko vaikuttaa tämänhetkisten tietojen valossa etukäteen suunnitellulta huumeryöstöltä, joka päättyi lopulta puukotukseen.

- Epäillyt menivät toteuttamaan sen, mitä he olivat suunnitelleetkin. Tutulta huumemyyjältä mentiin ottamaan huumetta, ei ostamaan, Sandberg muotoilee.

Sandbergin mukaan epäillyt olivat sopineet keskenään, että yksi heistä ottaa myyjältä huumeen ja lähtee karkuun; kaksi muuta jäävät pitämään myyjästä kiinni.

- Siinä tuoksinassa uhria on lyöty puukolla selkään, Sandberg sanoo.

20-vuotias uhri selvisi puukotuksesta kuin ihmeen kaupalla. Sandbergin mukaan myös uhri on turvapaikanhakija, mutta kotoisin eri maasta kuin epäillyt.