Yle: "Emme ole muukalaisia" – pikkukaupunki otti Syyrian pakolaiset avosylin vastaan 8.5.2015
Joulukuussa Suomeen saapunut Al Sahilien perhe tuntee olevansa jo osa suomalaista yhteisöä. Saaristokaupunki Parainen otti viime vuonna vastaan 20 kiintiöpakolaista Syyriasta. Kaupungissa on suhtauduttu pakolaisiin poikkeuksellisen positiivisesti.
Al Sahilien perhe muutti Libanonista Suomeen joulukuussa yhdessä neljän muun syyrialaisperheen kanssa. Koko perhe on iloisen yllättynyt siitä, miten lämpimästi heidät on otettu Paraisilla vastaan.
– Tässä menee ihan sanattomaksi. Jouduimme jättämään Syyriaan paljon sukulaisia, mutta tuntuu siltä, ettemme ole täällä muukalaisia. Meitä on autettu ja tuettu ja tuntuu siltä, että olemme yksi osa tätä yhteisöä, perheen isä Osama Al Sahili kuvailee.
Al Sahili kertoo, että ensimmäinen puoli vuotta saaristokaupungissa on sujunut erittäin hyvin. Kun mieheltä kysyy, mikä Suomessa on ollut tähän mennessä parasta, lista on pitkä.
– Koulutus, kulttuuri, inhimillisyys, ystävällisyys, toisista huolehtiminen...
Koulutus nousee esiin useaan kertaan. Ennen Suomeen tuloa lapset eivät olleet käyneet koulua neljään vuoteen.
– Olemme erittäin iloisia siitä, että saamme käydä koulua. Nyt olen vähän tyytymätön, kun lähdimme lomalle, toinen perheen tyttäristä – Halima Al Sahili – kertoo nauraen.
Positiivisuus tarvitsee tukea
Myönteinen suhtautuminen paikkakunnalle tulleisiin pakolaisiin ei syntynyt tyhjästä.
– Satsasimme asiaan jo ennen kuin perheet tulivat Suomeen. Jaoimme tietoa ja keräsimme lahjoituksia. Ihmiset todella ymmärtävät täällä, mikä on kiintiöpakolainen, sanoo pakolaisohjaaja Gudrun Degerth.
Ennen pakolaisten tuloa heille etsittiin ystäväperheitä ja sellaiseksi ilmoittautui jopa kymmenisen perhettä.
Myös monet muut paraislaiset ovat olleet mukana järjestämässä pakolaisille toimintaa. Kesäkuun toisena viikonloppuna paraislaiset kalastusjärjestöt päättivät oma-aloitteisesti opettaa syyrialaiset kalastamaan.
Kalastus yhdistää Suomen ja Syyrian
Kaikki viisi perhettä saapuivat paikalle Paraisten Suntin rantaan. Al Sahilin perheen isän Osama ja poika Mohammed tutkivat nurmikolle levitettyjä onkivapoja kiinnostuneina.
Osama Al Sahili on kalastanut kotimaassaan paljon: Libanonissa 90 % väestöstä saa elantonsa kalastuksesta.
– Syyriassa kalastetaan melkein samanlaisella, mutta koukkuja on kaksi, Osama Al Sahili kertoo.
Suomessa Al Sahili ei ole vielä kalastanut. Uimassa hän sen sijaan on käynyt jo muutaman kerran ja suomalaisista kaloista lohi on tullut tutuksi ruokapöydässä.
– Olen kuullut, että se on täällä hyvin suosittua. Se on hyvä ja maukas kala, Al Sahili sanoo.
Suntin rannalla tuulee, mutta se ei haittaa. Aurinko pilkistää pilven raosta ja kohta päästään onkimaan. Al Sahilin perheen nuorin, Mohammed, odottaa jo onkimista innolla.
Odotukset kalasaalista ovat toiveikkaat.
– Katsotaan, jos saadaan kymmenisen kiloa, Mohammed Al Sahili sanoo.