tiistai 2. syyskuuta 2014

Iltalehti: Etniset ravintolat ratsattiin: työajoista lukuisia sakkoja - "Joku tolkku pitää olla" 2.9.2014
Svenska Yle: Nazar Ali: Respektlös granskning i min restaurang 1.9.2014

Länsi-Uudenmaan poliisin ja Rajavartiolaitoksen tarkastuskäynneillä tarkistettiin yhteensä 52 etnistä ravintolaa.

Ratsian seurauksena kirjoitettiin 26 sakkoa työaikarikkomuksista. Pääosin kyseessä olivat työvuorolistojen laatimiseen liittyvät epäkohdat.

- Huima määrä oli näitä, ettei ollut työvuoroluetteloa ollenkaan. Kommentit olivat sen suuntaisia, että soitetaan kun tarvitaan, Länsi-Uudenmaan poliisilaitoksen rikoskomisario Minna Immonen kertoo.

11 ravintolaa selvisi tehovalvonnasta puhtain paperein.

"Aina töissä"

Tarkastuksissa paljastui muitakin työoloihin liittyviä puutteita esimerkiksi työturvavakuutuksissa, työterveydessä ja työajoissa. Immonen ei osaa antaa numeromuotoista vastausta, kun häneltä kysyy, miten hurjia tuntimääriä ravintolayrittäjien alaiset pahimmillaan paiskivat.

- Enemmänkin oli tällaista, että ollaan aina töissä. Kuusi tai seitsemän päivää viikossa aamusta iltaan. Jopa TE-keskuksen rahoilla, joihin kuuluu tarkasti rajatut työajat, teetettiin tällaista ja pistettiin pyörittämään yksin ravintolaa yöaikaan.

"Joku tolkku"

- Sitten oli näitä sukulaisiksi tai ystäviksi kutsuttuja henkilöitä, jotka olivat kuitenkin aivan selvästi työtehtävissä, Immonen sanoo.

- Möivät, paistoivat pitsaa ja vastailivat puhelimeen, mutta olivat muka vain käymässä. Ihanaa, että ystäviä autetaan, mutta joku tolkku pitää olla.

Yhdessä ravintolassa havaittiin alkoholitarjoilua päihtyneille ja alaikäisille. Yhdestä löydettiin laittomasti maassa oleskeleva henkilö, joka otettiin kiinni ulkomaalaislain perusteella henkilön käännyttämisen varmistamiseksi.

- Hän oli siellä töissä. Kyseessä on pidempään Suomessa laittomasti oleskellut henkilö, joka on vain onnistunut välttelemään viranomaisia, Immonen tarkentaa.

11 ravintolan osalta huomautuksen aihetta ei ilmennyt.

- Kun halua on, asiat kyllä pystytään hoitamaan niin kuin pitääkin, rikoskomisario tulkitsee.

Aina ei opita

Poliisi ja Rajavartiolaitos ovat huolestuneita valvonnassa ilmitulleiden laiminlyöntien suuresta määrästä. Immosen äänessä kuuluu turhautunut nuotti, kun hän kertoo vuodesta toiseen tehtävistä tarkastuksista.

- Osassa on kyse siitä, ettei ole ymmärretty, miten pitää toimia. Mutta on myös näitä, että on huomautettu, kehotettu ja neuvottu kerta kerran jälkeen aivan turhaan. Mitään ei tapahdu. Silloin pitää ottaa tehokkaammat keinot käyttöön, hän linjaa.

Länsi-Uudenmaan poliisilaitoksen talousrikostutkinta ja ulkomaalaisvalvonta suoritti yhdessä Rajavartiolaitoksen Suomenlahden merivartioston rikostorjuntayksikön kanssa 29.-31.8.2014 tehostettua ravintolavalvontaa Raaseporin, Lohjan, Vihdin, Karkkilan, Inkoon, Karjaan, Kirkkonummen ja Siuntion etnisiin ravintoloihin.

Tarkastuskierros oli vasta tehovalvonnan alku. Poliisi odottaa parhaillaan aluehallintoviranomaisilta havaittuihin ongelmiin liittyviä tutkintapyyntöjä.