tiistai 2. syyskuuta 2014

KP24: Hätää ja apua

KP24, kolumni: Anita Salmi: Hätää ja apua 2.9.2014

Pietarsaaren seudulle saapuu alkuviikosta Syyrian pakolaisia. Heitä on noin 50, joista valtaosa alle kouluikäisiä lapsia. He tulevat vanhempineen, jotka ovat halunneet viedä pienokaisiaan sodan jaloista. Yhteensä Suomen kunnat ja kaupungit sijoittavat tänä vuonna 500 syyrialaista kiintiöpakolaista

Vuonna 2011 puhjennut Syyrian kriisi on YK:n pakolaisjärjestö UNCHR:n mukaan vienyt noin puolet Syyrian 18 miljoonaisesta väestä pakosalle kotiseuduiltaan. Heistä 6,5 miljoonaa on maan sisäisiä pakolaisia ja 2,5 miljoonaa ulkomailla, pääosin naapurimaissa.

Yhteensä tänä vuonna eri maihin sijoitetaan Syyriasta 18 000 kiintiöpakolaista. Se on pisara meressä, mutta jotain kuitenkin.

Samalla pakolaisten virta Isis-äärijärjestön tieltä myös Irakista on kasvamassa, arviot liikkuvat 0,7 – 1,0 miljoonan välillä. YK:n mukaan pakolaisia pyrkii jopa Irakista Syyriaan, mikä kuvaa heidän hätäänsä. Suurimmassa vaarassa todetaan olevan lapsien. Tosin äärijärjestöltä ole turvassa kukaan, jos ei liity heihin. Eikä ehkä välttämättä sittenkään.

Syyrian ja Irakin tilanne kytkeytyvät osin toisiinsa, koska kummassakin valtiossa Isis on vallannut alueita. Niiltä siviilejä pakenee. Maan sisäistä pakolaisuutta oli Syyriassa sisällissodan alkuvaiheessa enemmän, mutta nyt virta maasta ulos on kasvamassa.

Lähi-Idän kriisin ollessa uutisissa, jää varjoon se, että myös Afrikassa on pakolaisongelma. Suomeen otetaan tänä vuonna kiintiöpakolaisina kongolaisia ja sudanilaisia.

Sotien luonne on muuttunut siten, että siviilit yhä useammin ovat sodankäynnin uhreja ja kohteita. Tosin ovat he olleet sitä aiemminkin, esimerkiksi Natsi-Saksan vallan päivinä. Me näemme vain kriisikohteiden hädän lähes ajantasaisena. Ja kohteita on.

Kunpa se ei tekisi meitä turraksi maailman hädälle. Vähäinenkin apu voi olla suuri asia, yksittäiselle avun tarvitsijalle.

Kirjoittaja on Keskipohjanmaan Pietarsaaren aluetoimittaja.