maanantai 1. syyskuuta 2014

Yle: Pakolaisten vastaanotto kuumensi Porissa – perussuomalaiset vastaan kaikki muut

Yle: Pakolaisten vastaanotto kuumensi Porissa – perussuomalaiset vastaan kaikki muut 1.9.2014

Perussuomalaiset halusivat rajata pakolaisten vastaanottamisen määrää. Muut puolueet eivät lämmenneet ajatukselle.

Porin kaupunginvaltuuston ensimmäinen kokous sujui muilta osin rauhallisesti ja nopeasti, mutta kokouksen loppupuolelle kasatut pakolaisasiat herättivät salissa keskustelua.

Pori on lupautunut ottamaan vastaan 15–20 pakolaista vuosittain, mutta perussuomalaisten mielestä kaupungin on voitava joinain vuosina myös kieltäytyä vastaanottamisesta kokonaan. Puolue perusteli näkemystään säästöillä.

"Tuet ovat muualta pois"

– Humanitaarinen maahanmuutto on hyväntekeväisyyttä ja kallista. Valitettavasti integraatio ei ole missään Euroopan maassa onnistunut. Rahat tulevat veronmaksajilta. Mitä enemmän meillä on tukien varassa eläviä, sitä vähemmän on varaa palkata esimerkiksi hoitajia, valtuutettu Laura Huhtasaari (ps.) sanoi.

Aivan kokonaan perussuomalaiset eivät halua pakolaisten vastaanottamisesta luopua, mutta heidän mielestään Ely-keskuksen kanssa tehtyä pakolaisten vastaanottosopimusta pitäisi muuttaa niin, että pakolaisia otettaisiin vuosittain 0–20 kappaletta.

– Emme esitä, että vastaanottaminen lopetettaisiin. Pakolaisia voidaan auttaa ja ottaa vastaan, mutta meillä pitää olla mahdollisuus tehdä päätökset resurssien mukaan, kansanedustaja-valtuutettu Ari Jalonen (ps.) sanoi.

"Meillä on vastuu"

Muut valtuustoryhmät eivät perussuomalaisten ajatuksia tukeneet vaan nousivat poikkeuksellisen yhtenäisessä rintamassa arvostelemaan perussuomalaisia.

– Tämä ei ole pelkästään meidän porilaisten asia. Satakunnassa on edetty verkkaisesti, mutta johdonmukaisesti, pakolaisten vastaanottamisessa ja kotouttamisessa. Monikulttuurisuus rikastuttaa odottamattomilla tavoilla, Kaarina Ranne (vihr.) sanoi.

Samoilla linjoilla oltiin vasemmistoliitossa. Ryhmäjohtaja Tapio Furuholmin mielestä perussuomalaisten esitys on kestämätön.

– Tällä ei ole mitään tekemistä lähimmäisenrakkauden kanssa. Tästä on sanouduttava irti. Jokainen historiaa lukenut tietää, että satojatuhansia suomalaisia on muuttanut siirtolaisiksi muualle, köyhästä Suomesta. Olisiko heitä pitänyt kohdella ihmisinä ala-arvoisesti? Furuholm kysyi.

"Tuli paha olo"

Myös SDP:n, kokoomuksen ja keskustan sekä kristillisten riveistä noustiin puolustamaan pakolaisten vastaanottoa.

– Tulee paha olo. Voittaako raha arvot ja itsekkyys epäitsekkyyden? Kohtele toista ihmistä kuten toivot itseäsi kohdeltavan, keskustan Tapio Huhtanen opetti perussuomalaisia

– Nöydä kiitos perussuomalaisille, että teitte nämä aloitteet. Tätä keskustelua ei olisi ilman teitä käyty. Eduskunta on tehnyt päätöksen, että Suomi ottaa 1 050 pakolaista vastaan. Porilaiset pystyvät ottamaan vastaan 20 pakolaista. Rauma ottaa 20 pakolaista, ja heillä on meitä vähemmän asukkaita, Mirva Heino (sd.) sanoi.

– Porilaiset ovat niin sivistyneitä, että haluavat auttaa vähempiosaisia. Haluan, että minun Porissani ei ole rasismia. Se on myös vetovoimatekijä, kaupunginhallituksen puheenjohtaja Jaana Laitinen-Pesola (kok.) sanoi.

Rasismia vai ei?

Laura Huhtasaari tulistui saamastaan arvostelusta. Hänen mielestään kaupungin heikko taloustilanne pakottaa säästöihin ja jokainen voi tehdä kehitysyhteistyötä omalla rahallaan.

– Älkää vääntäkö tätä rasismiksi, tällä ei ole mitään tekemistä sen kanssa, Huhtasaari sanoi.

Kristillisten Simo Korpelan mielestä perussuomalaiset tekivät poliittisen virheen esityksellään. Hän kuitenkin arvosteli myös muita kaupunginvaltuuston kokoussalissa puhuneita.

– Seuraan vähän pahoinvoivana hurskastelua tällä asialla. Kuinka moni meistä olisi valmis ottamaan vastaan sata pakolaista? En tunne itseäni kovin hurskaaksi, kun me otamme vain 20 pakolaista, Simo Korpela (kd.) päätti keskustelun.