tiistai 23. syyskuuta 2014

Yle: Suomalainen tykkää meditoida bussissa – yksinäisyys jää huomaamatta

Yle: Suomalainen tykkää meditoida bussissa – yksinäisyys jää huomaamatta 23.9.2014

Ylen nettikeskusteluun osallistuneiden enemmistö on sitä mieltä, että linja-auto on hyvä paikka hiljentymiselle. Kurdinuorten kampanjapäällikön mielestä on surullista, että yhteisöllisyys on unohdettu.

Turun linja-autoissa oli viikonloppuna poikkeuksellinen meininki. Sinivalkoisiin kampanjapaitoihin sonnustautuneet aktiivit pyrkivät kanssamatkustajien juttusille levittämään hyvää mieltä ja herättelemään yhteisöllisyyttä.

Kyseessä oli Kurdistanin nuorten ja opiskelijoiden liiton Puhetta Suomi! -kampanja. Kampanjapäällikkö Seida Sohrabin mukaan vastaanotto Turun busseissa oli lämmin. Kukaan vapaaehtoisista ei tullut torjutuksi eikä rasistisia kommentteja kuultu.

Toisenlaistakin vastaanottoa olisi voinut odottaa Ylen perjantaina avaamaan nettikeskustelun perusteella. Kysymyksenasettelu Onko bussissa pakko jutella? taisi ohjata keskustelua tiettyyn suuntaan. Nimimerkki Ihana rauha ja monet muut pitivät linja-autoa rauhoittumispaikkana.

Silloin tällöin kun bussilla sattuu matkustamaan, niin nautin nimenomaan siitä rauhasta. Pitkän matkan bussilinjoilla on jostain syystä paljon vähemmän näitä kännykkäkailottajia kuin junissa. On suorastaan terapeuttista tuijotella omassa rauhassa ulos ikkunasta. Jos joutuisi jonkun kanssa keskustelemaan, olisi matka pilalla. Sitä kanssakäymistä muiden kanssa kun saa harrastaa muuten ihan tarpeeksi.

"Ei ulkomaillakaan kälätetä"

Yle Turun tv-jutussa melkein kaikki haastatellut pitivät bussissa jutustelua ihan toivottavana. Nettikeskustelussa tällä kannalla oli vain kourallinen.

Enemmistö nettikeskustelijoista arvosti omaa reviiriään julkisissa kulkupeleissä. Nimimerkit Tuppisuu ja Huonokuuloinen olivat ehdottomia:

Itse en juttele bussissa tai junassa, sillä haluan rauhoittaa tämän hetken työhön siirtymiselle tai kotimatkalle. Tämä on jaksamiselleni todella tärkeää. Ei joka paikassa ulkomaillakaan kälätetä jatkuvasti tuttujen tai tuntemattomien kanssa. Itselläni on kokemuksia Etelä-Koreasta, missä matkustajaa pyydetään olemaan hiljaa joko kohteliaasti tai vähemmän kohteliaasti. Annetaan toisille matkustusrauha ja puhelut yms. hoidetaan ulkona.

Minusta on kiusallista, jos joku ventovieras alkaa jutella bussissa tai hississä. Onneksi näin näy melko harvoin.

Yhteenkuuluvaisuus ja isänmaan henki

Sana 'meditaatio' toistuu nettikeskustelussa monta kertaa. Kampanjapäällikkö Seida Sohrabi ymmärtää suomalaisten mieltymyksen mietiskelyyn busseissa. Hän istuu itsekin välillä mielellään hiljaa ajatuksiinsa uppoutuneena. Silti hänestä on järkyttävää, jos ei koskaan haluta edes kokeilla toista vaihtoehtoa eli hyvää mieltä tuovaa jutustelua.

Hän painottaa, että Puhetta Suomi! -kampanjan tarkoitus on lisätä toisten kunnioittamista, huomioon ottamista ja auttavaisuutta. Sohrabikaan ei halua lisätä maailmaan joutavaa höpöttämistä. Siinä mielessä nimimerkki Silence Is Gold saa tukea:
Ei jenkkityylistä smalltalkia Suomeen, kiitos!

– Kouluampumistapaukset toivat esiin sen, kuinka on keskitytty vain itseen. Yhteenkuuluvaisuus ja isänmaan henki ovat kadonneet. Se on se pointti, Sohrabi oikaisee.

Mies, jolle kukaan ei puhunut aikoihin

Seida Sohrabi kävi lauantaina Turun busseissa monta mukavaa keskustelua tavallisista aiheista. Yksi kampanjan aktiivi sen sijaan koki hyvin koskettavan kohtaamisen.

– Kurditaustainen nuori mies meni bussissa erään miehen viereen juttelemaan. Mies hikoili ja oli hermostunut. Kuitenkin mies myönteli "hmm" ja "joo", kun nuori puhui hänelle, Seida Sohrabi kertoo.

– Lopulta mies kiitti keskustelusta ja sanoi: "Tiedätkö, matkustan tosi usein, mutta en ole pitkään aikaan puhunut kenenkään kanssa". Hän oli hermoillut sen takia. Meillä on paljon yksinäisiä.

Puhetta Suomi! -kampanja jalkautuu tämän viikon lauantaina Helsingin joukkoliikenteeseen. Järjestäjä on Kurdistanin nuorten ja opiskelijoiden liiton Suomi ry yhteistyössä Ei vihapuheelle -liikkeen kanssa.