Ilta-Sanomat: Asema-aukion pahoinpitely: Jesse Torniaisen tuomio koveni – hovioikeus katsoi teon motiivin olleen rasistinen 26.1.2018
Helsingin hovioikeus tuomitsi Jesse Eppu Oskari Torniaisen niin sanotusta Asema-aukion törkeästä pahoinpitelystä kahden vuoden ja kolmen kuukauden ehdottomaan vankeuteen. Hovioikeus korotti tuomiota, koska teko oli rasistinen.
Paljon kohua aiheuttanut rikos tapahtui Helsingin Asema-aukiolla 10. syyskuuta 2016.
28-vuotias uhri käveli uusnatsistisen Pohjoismainen vastarintaliike -järjestön (PVL) lippurivistön eteen ja kävi sananvaihtoa lippumiesten kanssa. Uhri myös sylkäisi maahan.
Sanailua läheltä seurannut PVL-järjestöön kuulunut Jesse Eppu Oskari Torniainen otti muutamia kävely- ja juoksuaskelia, hyppäsi ilmaan sekä potkaisi uhria jalkapohjallaan voimakkaasti rintaan. Teko tallentui valvontakameralle, ja video oli keskeinen todiste oikeudessa.
Torniainen on itse kertonut suojelleensa läheistä kaveriaan, johon uhri hänen mukaansa kohdisti väkivallan uhkaa. Tarkoitus oli Torniaisen mukaan potkaista mies pois häiritsemästä.
Uhri kaatui maahan ja löi päänsä asfalttiin. Hänen päästään vuoti verta, Torniainen pakeni paikalta. Uhri oli tajuttomana noin kolme minuuttia. Mies vietiin sairaalaan. Hän sai esimerkiksi kallonmurtuman.
HELSINGIN hovioikeus oli samaa mieltä Helsingin käräjäoikeuden kanssa siitä, että potkaisu täytti törkeän pahoinpitelyn tunnusmerkistön. Toisin kuin käräjäoikeus arvioi, hovioikeuden mielestä teko oli rasistinen, minkä hovioikeus otti huomioon tuomion pituudessa.
– Hovioikeus katsoi pahoinpitelyn motiiviksi sen, että uhri oli ilmaissut vastustavansa rasistisen järjestön edustamia arvoja. Pahoinpitely oli siten tehty rasistisin motiivein. Tämä otettiin käräjäoikeuden tuomiosta poiketen rangaistusta mitattaessa huomioon koventavana seikkana, hovioikeus kirjoittaa.
Uhri päätti lähteä sairaalahoidosta 15. syyskuuta, vastoin sairaalan suosituksia.
Seuraavana päivänä uhri soitti ambulanssin kotiinsa kovan pääkivun takia. Uhri löydettiin asunnosta tajuttomana ja hänet kuljetettiin sairaalaan. Mies menehtyi myöhemmin samana päivänä vammoihinsa.
ISOIN kiista hovioikeudessa käytiin siitä, johtuiko uhrin kuolema Torniaisen potkusta vai hänen omasta toiminnasta, eli päihteiden käytöstä ja hoidon laiminlyönnistä. Ystävän mukaan uhri käytti huumeita sairaalassakin.
Syyttäjät olivat sitä mieltä, että potku aiheutti nimenomaisesti uhrin kuoleman, ja he vaativat Torniaiselle rangaistusta myös törkeästä kuolemantuottamuksesta. Helsingin käräjäoikeus oli aiemmin hylännyt tämän syytteen.
Helsingin hovioikeus päätyi samalle kannalle. Se hylkäsi syytteen törkeästä kuolemantuottamuksesta.
– Asiassa ei voitu sulkea pois sitä vaihtoehtoa, että uhrin hoito-ohjeiden vastainen huumaus- ja lääkeaineiden käyttäminen saattoi muuttaa aivovammasta toipumista aiheuttamalla kuolemaan johtaneen aivojen turvotuksen. Törkeän pahoinpitelyn ei näytetty olleen katkeamattomassa rikosoikeudellisessa syy-yhteydessä uhrin menehtymiseen, hovioikeus kirjoittaa.
HELSINGIN hovioikeus tuomitsi 27-vuotiaan Torniaisen kahden vuoden ja kolmen kuukauden ehdottomaan vankeuteen törkeästä pahoinpitelystä. Käräjäoikeus oli tuominnut Torniaisen aiemmin kahden vuoden ehdottomaan vankeuteen.
Torniainen pyysi tuomionsa kohtuullistamista asian saaman poikkeuksellisen julkisuuden takia. Hovioikeuden mielestä kohtuullistamiselle ei ollut tarvetta, sillä Torniainen oli itse järjestämässä mielenosoitusta, jolla tavoiteltiin julkisuutta, minkä lisäksi Torniainen itse kirjoitti potkusta sosiaaliseen mediaan.
– Myöskään sen perusteella, että tiedotusvälineissä on käsitelty Torniaisen taustaa ja yksityiselämää, tai että Torniaista on tapauksen vuoksi uhattu sanallisesti, tapauksen saamalla julkisuudella ei voida katsoa olleen sellaisia poikkeuksellisia tai ennakoimattomia seurauksia, jotka tulisi ottaa huomioon rangaistuksen mittaamisessa, hovioikeus totesi.
Helsingin hovioikeus ei määrännyt Torniaista kuitenkaan heti vangittavaksi, vaikka syyttäjät sitä vaativat.
– Hovioikeus katsoo, ettei Torniaista tässä vaiheessa ole aihetta määrätä heti vangittavaksi siitä huolimatta, että hänet on tuomittu kahta vuotta ankarampaan vankeusrangaistukseen, hovioikeus kirjoittaa.
Helsingin hovioikeus antoi asiassa tuomion perjantaina, eikä tuomio ole siten lainvoimainen. Osapuolet voivat halutessaan hakea korkeimmalta oikeudelta valituslupaa tuomioon.