maanantai 19. huhtikuuta 2010

Svenska YLE: SDP-politiker protesterar - avstår från kandidatur

Svenska YLE: SDP-politiker protesterar - avstår från kandidatur 19.4.2010

Socialdemokraterna behöver inte se över sin invandringslinje på grund av att en kandidat hoppar av, anser SDP:s vice ordförande Ilkka Kantola om lokalpolitikern Ana Gutiérrez-Sorainens beslut att inte kandidera i riksdagsvalet.

Nurmijärvipolitikern Gutiérrez-Sorainens kandidatur var i praktiken redan klar, men nu drar hon sig ur. Hon har redan en tid förvånats över ledande SDP-politikers striktare linje i invandringspoilitiken. Den senaste tidens debatt om Jutta Urpilainens uttalande "Ta seden dit man kommer" är inte en schysst taktik, menar Gutiérrez-Sorainen.

-Jag anser att man inte ska använda uttrycket nu när valet närmar sig eftersom det är ägnat att locka väljare som motsätter sig invandring, säger Gutiérrez-Sorainen.

Trött på viss invandringsattityd

Hon har också tröttnat på partiets kritiska inställning till arbetskraftsinvandring. SDP har senast ställt sig skeptisk till förslaget till ny utlänningslag som skulle göra det lättare för invandrande arbetstagare att få flera års uppehållstillstånd.

När Svenska Yle:s nyheter försöker få tag på ordförande Jutta Urpilainen befinner hon sig utomlands och kan inte kommentera. Vice ordförande Ilkka Kantola försvarar ordförandens linje. - Jag förstår att man kan förstå korta uttryck på fel sätt, säger Kantola och hänvisar till begreppet "Ta seden dit man kommer".

Efter den här debatten - hur ska ni locka invandrarkandidater?
-Kanske man ibland måste vara striktare. Och det är inte så stereotypt att om vi är har en strängare politik så tänker invandrare att vi är emot dem, säger Kantola.