maanantai 4. syyskuuta 2017

Iltalehti: Tappelu eteläpohjalaisessa peruskoulussa: poliisi otti kiinni kaksi turvapaikanhakijaa

Iltalehti: Tappelu eteläpohjalaisessa peruskoulussa: poliisi otti kiinni kaksi turvapaikanhakijaa 4.9.2017

Etelä-Pohjanmaan Kauhavalla Alahärmän yläkoulussa sattui maanantaina aamupäivällä väkivaltainen välikohtaus, jonka seurauksena poliisi otti kiinni kaksi oppilasta. Lisäksi kolme muuta oppilasta poistettiin koulusta.

Tappelunujakat kuohahtivat ainakin kahteen otteeseen kouluaamun aikana. Opettajat eivät saaneet tilannetta rauhoitettua, joten poliisi kutsuttiin paikalle.

Sivistysjohtaja Markku Viitasaari kertoo saaneensa ensimmäiset puhelut koululta 11-11.30 välillä. Hän itse oli maanantain muualla työmatkalla.

- Tapaus on hyvin harmillinen, hän sanoo.

Aloittivat tänä syksynä

Tappelun johdosta koulusta poistetut, Viitasaaren arvion mukaan 16-18-vuotiaat viisi nuorta ovat valmistavalla luokalla opiskelevia turvapaikanhakijoita, jotka käyvät Alahärmän koululla Oravaisten vastaanottokeskuksesta Vöyristä. Kunnilla on asiasta keskinäinen sopimus. Yhteensä koulussa on noin 200 oppilasta.

Tappelun takia kiinni otetut ovat vasta tänä syksynä aloittaneet koulun Suomessa.

- Voi vain spekuloida että mitä kaikkea ovat kokeneet ennen päätymistään tänne Suomen maaseudulle. Sitä emme tiedä.

Aamupäivän tapahtumissa oli osallisena myös muita, niin sanottuja kantasuomalaisia lapsia, Viitasaari vahvistaa.

Ei pahoja vammoja

Tapahtumien tarkka kulku ei ole hänen tiedossaan. Vakavia vammoja hän ei tiedä kenenkään saaneen.

- Ei ole tiedossa vakavia loukkaantumisia, mutta terveydenhoitajan apua on tarvittu. Rehtorin ja opetuspäällikön kanssa olemme olleet päivän puhelimet kuumana yhteydessä.

Koululla aiotaan selvittää tapahtumien kulku ja motiivit. Syistä Viitasaari kertoo sen verran, että ne olivat vähäpätöisiä, mutta tarkemmin hän ei motiivia avaa tässä vaiheessa.

- Koulussa on keskitytty tilanteen hallintaan ja oppilaiden rauhoittamiseen. Kuulemani mukaan taustalla on aivan triviaaleja syitä, mutta tutkimme tätä opettajan ja rehtorin kanssa.

Varmaa tietoa ei vielä ole siitä, millä nimikkeellä poliisi asiaa tutkii.