perjantai 28. heinäkuuta 2017

Aamulehti: Timo Soini Aamulehden haastattelussa: "Perussuomalaiset on nyt ihmisvastainen puolue"

Aamulehti: Timo Soini Aamulehden haastattelussa: "Perussuomalaiset on nyt ihmisvastainen puolue" 28.7.2017
Aamulehti: Aamulehti tapasi perussuomalaisiin turhautuneen Timo Soinin – "Yhteen kysymykseen Halla-aho ei ikinä vastaa myöntävästi"
Aamulehti: Timo Soinin kanta maahanmuutosta: "Rajat kiinni -huutelu ei auta mitään"
Satakunnan Kansa: Perussuomalaisiin turhautunut Timo Soini – "Yhteen kysymykseen Halla-aho ei ikinä vastaa myöntävästi" 30.7.2017

Perussuomalaisista lähteneen entisen puheenjohtajan, ulkoministeri Timo Soinin (uv) mielestä nykyisen puheenjohtajan Jussi Halla-ahon perussuomalaiset ei edusta sitä perussuomalaista puoluetta, jonka Soini perusti.

–Jos Halla-aholta kysyy, onko perussuomalaiset kristillissosiaalinen puolue, hän ei voi ikinä vastata siihen myöntävästi, Soini sanoo ja muistuttaa Halla-ahon jo ilmoittaneen, että tasa-arvoisesta avioliitosta äänestämisen olisi pitänyt olla perussuomalaisten kansanedustajille omantunnon asia, eikä perussuomalaisten yhteinen kanta.

Soinin mielestä Halla-ahon johtama perussuomalaiset on ihmisvastainen puolue.

–Vielä tullaan näkemään, että perussuomalaiset alkavat kannattaa eutanasiaa. Se on suoraa seurausta ihmisvastaisesta linjasta. Jos muukalaisen ihmisarvo ei ole sama kuin suomalaisen, sairaan ihmisarvo tuskin on sama kuin terveen.

Mielenmaisema 1980-luvulta

Soinin mielestä perussuomalaisista lähteneen Uusi vaihtoehto -eduskuntaryhmän johtajat Simon Elo ja Tiina Elovaara ovat tuoneet ryhmään perussuomalaisten parhaat periaatteet: uv on kansanliike, se ei ole riippuvainen suuresta rahasta eikä järjestövallasta.

Kirjassaan Maisterisjätkä Soini kertoo perussuomalaisia perustettaessa tavoitteena olleen inhimillinen puolue, jonka kautta tavallisen ihmisen ääni tulee kuulluksi. Mitä Soinin perussuomalaisuus sitten oli? Soini piirtää siitä nostalgisen kuvan:

–Henkisesti se oli pienyrittäjä-metsuri, jonka pitää osata monenlaista hommaa, joka on itsellinen eikä muiden komenneltavissa. Vaikka enää ihmisillä ei ole viittä lehmää, mielenmaisema oli sama. Se oli sitä, että naapurin lapsetkin saavat tulla syömään ja kuuluu se lähiöiden luontoääni eli mattojen tamppauksen pauke, Soini tunnelmoi ja myöntää, että hänen maailmankuvansa kumpuaa monen parhaana pitämältä 1980-luvulta.


Aamulehti: Aamulehti tapasi perussuomalaisiin turhautuneen Timo Soinin – "Yhteen kysymykseen Halla-aho ei ikinä vastaa myöntävästi"

Lupsakkuus on poissa. Röhönauru on poissa. Hyvä jos edes hymyä näkyy. Timo Soinista on tullut totinen mies.

Perussuomalaisten entinen puoluejohtaja on aiempaa varautuneempi. Hän ei suostu lähettämään videolla perussuomalaisten uudelle puheenjohtajalle Jussi Halla-aholle terveisiä. Hän ei suostu kommentoimaan videolla, mitä ihmettä tarkoitti, kun hän ennen perussuomalaisten kesäkuista puoluekokousta kirjoitti Plokiinsa sittemmin nämä paljon lainatut ja päivitellyt sanansa:

–Ajatus siitä, että loikkaisin perustamastani puolueesta, on mieletön. Se oli Juudas, en minä, joka meni ja hirtti itsensä.

Ei Soini kommentoi näitä sanoja mielellään videoinnin ulkopuolellakaan. Soinin mökkimaisemissa Sastamalan Pyhän Marian kirkon pihamaalla esitetty kysymys selvästi hermostuttaa häntä. Asento vaihtuu, katse kovenee, käsi hakeutuu haromaan hiuksia.

–Puolueen puheenjohtajan tehtävä on puolustaa puolueen yhtenäisyyttä ja pitää lauma kasassa. Sen tein. Kirjoitukseni oli voimakas vetoomus puolueen yhtenäisyyden puolesta. Kolmen päivän päästä puheenjohtajan vaihtumisesta puolue hajosi, joten kuka on sankari, kuka konna?

Hän näkee tilanteen niin, että se oli Juudas, joka meni ja hirtti itsensä, ei hän. Hän käveli ulos vallatusta kodistaan.

–Minä en ole syyllistynyt yhtään mihinkään. Minä en valehtele koskaan, minä jätän kertomatta.


Aamulehti: Timo Soinin kanta maahanmuutosta: "Rajat kiinni -huutelu ei auta mitään"

Ulkoministeri, perussuomalaisten entinen puheenjohtaja Timo Soini (uv) kuvaa ulko- ja turvallisuuspoliittista taivasta nyt hyvin tummaksi.

–Rajat kiinni -huutelu ei auta mitään. Se on kansainvälinen yhteistyö, jolla asioita hoidetaan eikä vouhkaamalla, Soini sanoo ja tekee maahanmuuttopoliittisessa linjauksessaan pesäeron perussuomalaisten uuden puheenjohtajan Jussi Halla-ahon linjaan:

–Linjani on realismia ilman rasismia. Se on tiukka, mutta ei ihmisvastainen.

Tämä tarkoittaa Soinin mukaan suurin piirtein sitä maahanmuuttopolitiikkaa, jota hallitus harjoittaa nyt.

–Vastataan huutoon siitä, mitä Suomi on luvannut, mutta ei avata rajoja niin, että "tänne vain kaikki". Ihmisen hädälle ei saa olla turta. Jos ihminen on hukkumassa, totta kai hänet pitää pelastaa, mutta Suomi ei voi hoitaa kaikkia köyhiä.

"Täytyy kasvaa kurahousuista pois"

Soini pitää väärinä puheita siitä, että perussuomalaiset eivät saaneet hallituksessa mitään aikaan. Hän luettelee, mitä parjatun kiky-sopimuksen vastineeksi saatiin: kotihoidontuen säilyttäminen, Lex Lindström, jolla tuhannet pitkäaikaistyöttömät päästettiin eläkkeelle, takuueläkkeen nosto, omaishoitajien aseman parantaminen, Yle-veron poisto pienituloisilta... Suomen talous kasvaa ja työttömyys on taittunut.

–Täytyy kasvaa kurahousuista pois. Siinä on populistisen puolueen dilemma. Olisi masentavaa, jos pitkän poliittisen kauden elävä ihminen pystyisi ainoastaan heittämään kurahousuissa hiekkaa toisten silmille. Pitää kehittyä, mennä eteenpäin ja vaikuttaa, Soini sanoo ja myöntää, että populistisen puolueen on vaikea säilyä, kun se alkaa kantaa hallitusvastuuta.

–Näinhän tämän tyypin liikkeille on käynyt ja käy. Tämäntyyppinen liike voi pärjätä, jos sen seuraava johtaja on yhtä luja ja hyvä, Soini kommentoi ja toteaa kritisoijilleen, että tervemenoa etulinjaan.

–Vain hän, joka on siellä 20 vuotta ollut, tietää mitä se on.