lauantai 15. heinäkuuta 2017

HS: Sisäministeri Risikko vaatii keskustelua pakolaiskiintiön nostosta – Samalla hän haluaa poistaa maailmasta sodat: ”Olisi hienoa, jos ei olisi sotia”

Helsingin Sanomat: Sisäministeri Risikko vaatii keskustelua pakolaiskiintiön nostosta – Samalla hän haluaa poistaa maailmasta sodat: ”Olisi hienoa, jos ei olisi sotia” 15.7.2017
Uusi Suomi: Ministeri selvensi radiossa: 2 syytä miksi Suomeen pitäisi ottaa 300 pakolaista lisää

SISÄMINISTERI Paula Risikko (kok) lupaa, että pakolaiskiintiön nostaminen otetaan esille syksyn budjettiriihessä.

Risikko ehdotti keväällä, että kiintiötä nostettaisiin aiempien vuosien tasolle eli 1 050:een nykyisestä 750:stä.

Vaatimukset ovat voimistuneet riihen alla. Hallituspuo­lueista etenkin kokoomus ajaa voimallisesti pakolaiskiintiön nostoa. Myös pääministeri Juha Sipilä (kesk) olisi valmis nostamaan kiintiötä.

”Tähän on onneksi moni ministeri ottanut kantaa, ja varmasti tästä keskustellaan riihessä”, Risikko sanoo.

VIELÄ huhtikuussa, ennen perussuomalaisten hajoamista, puolueen silloinen ministeri Sampo Terho torppasi ajatuksen. Nyt hallituksen Uusi vaihtoehto -ryhmä on poliittisesti heikompi ja etenkin kokoomuksessa on kova halu kävellä puolueen jarrutuksen yli.

Risikko on käytäväpuheita kohteliaampi. ”Niin, kyllähän Sampo Terho on todennut, että se ei ole mahdollista. En halua linjata muuta kuin että tästä on pakko keskustella.”

Suomen pakolaiskiintiö koostuu pääasiassa syyrialaisista, usein perheistä, joita otetaan suoraan Turkista. Näiden ihmisten tarvetta suojeluun ei kukaan voi kiistää, Risikko sanoo.

”Kun on paljon hätää, niin juuri kaikkein hädänalaisimpien auttaminen olisi järkevää. Näille ihmisille on annettu pakolaisstatus, kaikki tarkistukset on tehty jo siellä päässä.”

SAMAAN hengenvetoon Risikko huomauttaa, että vaikka siirtolaistilanne on Suomessa rauhoittunut, maahan tulee yhä noin 4 000–5 000 turvapaikanhakijaa vuodessa.

Suomessa on myös vuoden 2015 jäljiltä edelleen runsaasti yli 10 000 turvapaikanhakijaa, jotka odottavat Maahanmuuttoviraston tai tuomioistuinten ratkaisua asiassaan.

Risikko haluaa edistää sitä, että käännytyspäätöksen saaneet lähtevät Suomesta. Tätä varten sisäministeriö valmistelee lainsäädäntöä, jolla nostetaan vapaaehtoisesti palaaville maksettavaa rahaa. Summa on vielä auki.

”Katsotaan, olisiko se riittävä houkutin”, Risikko sanoo.

OPPOSITIOJOHTAJAT väläyttivät Porin Suomi-Areenassa pakolaiskiintiön nostamista tuhansilla. Risikon mielestä maltillisempi nosto riittää toistaiseksi. ”Varsinkin, kun emme tiedä, mitä Italiasta kuuluu.”

Italiaan on saapunut tänä vuonna jo yli 83 000 siirtolaista Libyasta. Vaikka Italialle vannottiin tukea viime viikolla EU:n sisäministerien kokouksessa, muut jäsenvaltiot ovat toistaiseksi olleet haluttomia ottamaan siirtolaisia.

EU:n jäsenvaltioiden vuonna 2015 sopima ohjelma 160 000:nen turvapaikanhakijan siirrosta Italiasta ja Kreikasta on epäonnistunut. Vain Suomi ja Malta ovat täyttäneet velvoitteensa.

”Sisäministereiden kokouksessa kaikki sanoivat, ettei Italiaa voi jättää yksin. Syksyn aikana tullaan näkemään, miten taakkaa konkreettisesti jaetaan”, Risikko sanoo.

Syksyllä on Risikon mukaan tarkoitus käsitellä myös komission esittämää uudistusta EU:n Dublin-järjestelmään. Uudistus on polkenut paikallaan, koska siihen sisältyvä automaattinen taakanjakomekanismi on vaikea monille maille, Suomi mukaan lukien.

Risikko haluaa nähdä komissiolta tarkempia esityksiä, ennen kuin hän ottaa kantaa siihen, voiko Suomi sitoutua siirtolaisten automaattiseen taakanjakoon. ”Suomen pitää olla neuvotteluissa itse mukana, yksityiskohdat ratkaisevat.”

JOKIN ratkaisu pitäisi löytää, koska EU:n aikaikkuna turvapaikanhakijoiden sisäisille siirroille umpeutuu syyskuussa. Voiko tässä käydä niin, että ohjelma vain raukeaa?

”Siitä pitää päättää syksyllä, mutta ihmettelisin, jos rau­keaa. Italia ei ole tähänkään asti saanut tilannetta haltuun, ja sinne tulee vain lisää ihmisiä. Siirtolaiskriisiin on pakko löytää jokin ratkaisu.”

Komissio on jo uhannut oikeudellisilla toimilla maita, jotka eivät ole ottaneet siirtolaisia Italiasta. Olennaisinta on kuitenkin lähdön juurisyihin puuttuminen Afrikassa, Risikko sanoo. Libyan kaaos vaikeuttaa tilannetta entisestään.

”On niin monenlaista tuskaa. Ilmastopakolaisuutta, konflikteja, nälänhätää, kuivuutta. Se ansaitsee Nobelin, jolla on tähän vastaus. Tämä on erittäin vaikea tilanne.”

[...]

_________________________

Uusi Suomi: Ministeri selvensi radiossa: 2 syytä miksi Suomeen pitäisi ottaa 300 pakolaista lisää

Sisäministeri Paula Risikko (kok.) arvioi Ylen Ykkösaamussa, että Suomeen tulevien turvapaikanhakijoiden määrä on palautumassa ennalleen vuoden 2015 pakolaiskriisin jälkeen.
Vuoden 2015 aikana Suomeen saapui yli 30 000 turvapaikanhakijaa.

–Nythän meillä on koko ajan tullut lähemmäksi sitä, mitä se oli ennen vuotta 2015 eli noin 5000–8000 ja voi jopa mennä alemmaksikin, Risikko sanoo Ylellä.

Kevään aikana Risikko ehdotti, että Suomen tulisi kasvattaa omaa pakolaiskiintiötään 300 pakolaisella. Ehdotus herätti runsaasti keskustelua ja tuolloin vielän perussuomalaisia edustanut Sampo Terho (uv.) tyrmäsi sen.

Risikko selventää nyt, miksi hänen mielestään pakolaiskiintiötä tulisi kasvattaa. Hänen mukaansa kiintiöpakolaisten kohdalla Suomi pystyy paremmin varmistamaan, keitä maahan on tulossa ja keitä todella otetaan. Risikko korostaa, että pakolaiset ovat kaikkein hädänalaisimmassa asemassa.

–Tällä hetkellä, kun tulee sellainen hallitsematon vyöry, tai yleensä kun astutaan rajan yli, niin me emme voi tietää heti kättelyssä, onko henkilöllä tarve turvapaikkaan. Siinä tulee kaikki käsittelyt, valitusvaiheet, vastaanottokeskusolosuhteet tulee järjestää. Mutta kun henkilöllä on jo valmiiksi pakolaisstatus, niin on katsottu jo valmiiksi, että tälle henkilölle tarvitaan turvapaikka, Risikko toteaa.

–Siksi olen sitä mieltä, että meidän pitäisi päästä sellaiseen tilanteeseen, että A) olisi varmaa, että tarvitsee turvapaikan ja B) että saisi itse valita.