maanantai 3. heinäkuuta 2017

Aamulehti: Perussuomalaisten haluama selvitys maahanmuuton kustannuksista siirtyy syksyyn

Aamulehti: Perussuomalaisten haluama selvitys maahanmuuton kustannuksista siirtyy syksyyn 3.7.2017

Maahanmuuton kustannuksia koskevan selvityksen valmistuminen ja julkaisu venyy syksyyn. Hallitusohjelmassa luvatun selvityksen oli määrä olla valmis toukokuussa. Selvitys julkaistaan aikaisintaan syyskuun lopulla, kertoo ylitarkastaja Jere Päivinen sosiaali- ja terveysministeriöstä.

Päivisen mukaan selvityksen viivästymiselle ei ole mitään yksittäistä syytä.

Hänen mukaansa selvityksen keskiössä on sosiaaliturva, mutta myös muita maahanmuuton taloudellisia vaikutuksia on kartoitettu.

–  Selvityksessä pyritään tuomaan esille vuositason vaikutuksia ja pidemmän aikavälin elinkaarinäkemyksiä sekä tietopohjaa ja problematiikkaa molempien näkemysten taustalla, Päivinen sanoo.

Hänen mukaansa selvityksen luvut perustuvat pääosin olemassa olevaan tutkimukseen, mutta tietyiltä osa-alueilta mukana on uusia laskelmia.

–  Pääasiassa ajatuksena on tiedonhyödyntämisen parantaminen, eli parantaa julkista keskustelua ja tietoa päätöksenteon pohjalla.

Perussuomalaiset kysyi hallitukselta valmistumisesta

Perussuomalaiset halusi selvityksen maahanmuuton kustannuksista hallitusohjelmaan. Nyt selvitys on sosiaali- ja terveysministeri Pirkko Mattilan vastuulla. Mattila siirtyi kesäkuussa perussuomalaisista irtautuneeseen Uusi vaihtoehto  -eduskuntaryhmään. Oppositioon siirrettyjen perussuomalaisten kansanedustajat Sami Savio ja Olli Immonen jättivät viime viikolla hallitukselle kirjallisen kysymyksen, jossa kysyttiin selvityksen valmistumisajankohdasta.

Myöhemmin sosiaali- ja terveysministeriössä selvitetään asumisperusteista sosiaaliturvaa eli esimerkiksi kriteereitä Suomeen tulevien ja Suomesta lähtevien ihmisten sosiaaliturvan alkamiselle ja päättymiselle. Päivisen mukaan hankkeilla on yhtymäpintoja, mutta suoraan selvitys ei vaikuta asumisperusteiseen sosiaaliturvaan, jonka muutoksista on määrä antaa hallituksen esitys ensi vuoden syksyllä.