torstai 8. marraskuuta 2018

Uusi Suomi: Suomalaiset haluttomia siivousalan töihin? – Yrittäjä: ”Turha syyttää työntekijöitä, jos palkka 9 €/h”

Uusi Suomi: Suomalaiset haluttomia siivousalan töihin? – Yrittäjä: ”Turha syyttää työntekijöitä, jos palkka 9 €/h” 8.11.2018

Siivousala kasvaa kovaa, ja alan yritykset kamppailevat työvoimasta. Siivousyhtiö N-Cleanin toimitusjohtaja Rauno Nurmi ihmettelee, että töitä olisi, mutta kantasuomalaisia se ei kiinnosta.
”Olemme tarjonneet avoimia työpaikkoja, joihin on tehty tasan nolla hakemusta”, Nurmi kertoo.

Voimakkaasti kasvava N-Clean tunnetaan hotelli- ja laivasiivouksesta. Yhtiön palkkalistoilla on tällä hetkellä noin 2000 henkilöä, ja heistä enemmistö on nuoria ja maahanmuuttajia.

Muissa siivousalan yrityksissä ei kuitenkaan täysin allekirjoiteta Nurmen näkemystä. Vaasalainen siivousyritys Kiffel ja tamperelainen Koti Puhtaaksi eivät vahvista suomalaisten haluttomuutta siivoustyöhön.

”Ihan ensimmäisenä yrittäjien pitäisi mennä peilin eteen ja miettiä, mitä pitäisi muuttaa, jos hakemuksia ei tule”, sanoo Kiffelin perustaja Jenni Parpala.

Tänä syksynä vuoden nuori yrittäjä -kisassa palkittu Parpala on julkisuudessa profiloitunut sillä, että hänen yrityksensä maksaa alan keskiarvoa korkeampaa palkkaa.

”Ihan turha ruveta työntekijöitä syyttämään, jos maksat 8-9 euroa palkkaa. Kuka pystyy Helsingin päässä sillä lähtemään töihin? Jokaisella työntekijällä pitäisi olla mahdollisuus tienata omalla työllä leipä pöytään. Nyky-Suomessa se ei vain yhdeksällä eurolla onnistu”, Parpala lataa.

Vuonna 2013 yrityksen perustanut Parpala kertoo, että alkuun hän maksoi työntekijöilleen työehtosopimuksen mukaista palkkaa, mutta hänellä oli vaikeuksia löytää hyviä työntekijöitä.

”Myös vaihtuvuus rupesi turhauttamaan. Nostin palkkoja. Meillä ne alkavat nyt 12 eurosta, ja täyspäiväiset pystyvät pääsemään 15 euroon tunnilta”, Parpala sanoo.

Vuosi sitten Parpalalla oli kolme työntekijää, nyt yhteensä parikymmentä. Tamperelainen Koti Puhtaaksi on palkannut tänä vuonna kymmeniä ihmisiä. Ensi vuonna tavoitteena on palkata sata lisää.

”Meille on tullut vuoden sisään yli tuhat hakemusta suomalaisilta siivoustyöhön. Pääkaupunkiseudulla rekrytoinnissa on haastetta, mutta kunhan sen eteen tekee töitä, se ei ole ongelma”, Koti Puhtaaksi Oy:n Henri Haho kertoo.

Haho kertoo, että Koti Puhtaaksi maksaa alan keskivertoa parempaa palkkaa, joka on noin 11–13 euroa tunnilta. Palkan ohella hän korostaa työoloja ja muita etuja, joilla työnantajakuvaan voi vaikuttaa.