keskiviikko 28. marraskuuta 2018

Talouselämä: SOL solmii työsuhteita, jotka auttavat ulkomaisten työntekijöiden perheiden yhdistämisessä – ”Työntekijät ovat onnellisia tuodessaan perheensä tervehtimään työpaikalle”

Talouselämä: SOL solmii työsuhteita, jotka auttavat ulkomaisten työntekijöiden perheiden yhdistämisessä – ”Työntekijät ovat onnellisia tuodessaan perheensä tervehtimään työpaikalle” 28.11.2018

Siivous- ja palveluyhtiö SOL auttaa ulkomaisia työntekijöitään perheiden yhdistämisessä. Yhdistäminen tapahtuu niin, että SOL tarjoaa puolipäiväistä tai kokoaikaista työtä maahan tulevalle työntekijän perheenjäsenelle. Näin SOL saa uusia sitoutuneita työntekijöitä.

Perheiden yhdistämisiä on ollut noin 20. Perheenjäseniä on tullut Nepalista, Bangladeshista, Filippiineiltä, Intiasta ja Kosovosta. Viranomaiset laskevat perheenjäseniksi puolison, lapset ja alaikäisen huoltajan. Idea syntyi palvelupäällikkö Sari Crnobregin vetämästä SOLin monikulttuurisuusryhmästä. Ryhmään kuuluu sekä suomalaisia että muista maista tulleita työntekijöitä.

”Keskustelimme, kuinka vaikeaa on olla erossa perheestä. Ensimmäinen perheen yhdistäminen oli jo noin kymmenen vuotta sitten”, sanoo Crnobreg.

Perheiden yhdistämiseen riittää osa-aikatyö. Työviisumiperusteinen maahantulo edellyttää kokoaikatyötä.

Viranomaiset voivat myöntää oleskeluluvan, jos Suomessa työskentelevällä on riittävän suuri palkka perheenjäsenten toimeentulon varmistamiseksi. Yhden aikuisen ja kahden lapsen pääsy Suomeen edellyttää maassa jo olevalta henkilöltä 2 600 euron kuukausinettotuloja vuoden ajalta.

”Moni tekee kahta tai kolmea työtä. Pelkillä omilla tuloilla perheenyhdistäminen voi olla mahdotonta. Kun me tarjoamme työtä, lasketaan se kotitalouden tuloihin.” SOLin edellytys on, että maahan tuleva työntekijä osaa riittävästi englantia ja kykenee töihin. SOLissa on 13 000 työntekijää, joten työvoimapulaa ei näin ratkaista. ”Hienointa on nähdä, kuinka onnellisia työntekijät ovat tuodessaan puolisonsa ja lapsensa tervehtimään”, Crnobreg sanoo.