tiistai 20. marraskuuta 2018

Iltalehti: EK haluaa ensi vaalikaudella 35 000 ulkomaista osaajaa Suomen työmarkkinoille – "Jopa 70 prosentin palkkatuki turvapaikan saaneelle"

Iltalehti: EK haluaa ensi vaalikaudella 35 000 ulkomaista osaajaa Suomen työmarkkinoille – "Jopa 70 prosentin palkkatuki turvapaikan saaneelle" 20.11.2018
EK:n vaaliohjelma

Suomen kohtalonkysymyksiä ovat työllisyysasteen nostaminen ja väestökehityksen turvaaminen. Molempiin haasteisiin vastatakseen Elinkeinoelämän keskusliitto (EK) esittää 15 000-35 000 kansainvälisen osaajan houkuttelemista Suomeen seuraavan hallituskauden aikana. Tämä lisäys tarvittaisiin EK:n mukaan nykyisen vuotuisen noin 15 000 ihmisen nettomaahanmuuton lisäksi.

EK:n tavoitteita seuraavalle hallituskaudelle esitellyt EK:n toimitusjohtaja Jyri Häkämies katsoo, että esitetty maahanmuuttajamäärä on pikemmin minimi- kuin maksimitavoite.

– Osaajapula on kasvun este. Tekijöitä tarvitaan kaikkiin tehtäviin, kaikille toimialoille ja kaikenkokoisiin yrityksiin, Häkämies painottaa.

Häkämiehen mukaan Suomeen ei tarvita vain pelialan huippuja vaan myös esimerkiksi hoiva- ja ravintola-alalle tarvitaan osaajia.

– Esitämme myös, että maahanmuuttajien kotouttamiseksi otetaan käyttöön jopa 70 prosentin palkkatuki yritykselle, jos se työllistää turvapaikan saaneen, Häkämies sanoo.

Osaamistakuu peruskouluun

EK haluaa osaamistakuun, jolla taataan, että jokainen nuori osaa peruskoulun käytyään sujuvasti lukea, kirjoittaa ja laskea. Perustaitojen varmistamiseksi EK esittää sadan miljoonan euron lisärahaa, joka osoitettaisiin kouluissa yksilöllistä tukea tarvitsevien lasten ja nuorten auttamiseen. EK ei näe tarvetta oppivelvollisuuden pidentämiseen.

Sen sijaan EK laajentaisi esiopetuksen viisivuotiaille. Lyhyt matematiikka haluttaisiin pakolliseksi aineeksi kaikille ylioppilaaksi kirjoittaville, jos ei kirjoita pitkää matematiikkaa.

Syrjäytymisen ehkäisyyn tarvitaan EK:n mukaan riittävät resurssit ja panostus varhaisessa vaiheessa. Lapsiperheiden kotipalveluihin esitetään sadan miljoonan euron panostusta.

Työ aina kannattavinta

EK haluaisi, että seuraavalla hallituskaudella työstä tehtäisiin aina sosiaaliturvaa kannattavampi vaihtoehto. Kannustinloukut tulisi purkaa ja ansiosidonnainen työttömyysturva porrastaa ja lyhentää. Perhevapaajärjestelmä on uudistettava.

EK esittää ansiotuloveron asteittaista keventämistä 250 miljoonalla eurolla vuodessa. EK haluaa Suomen johtavaksi innovaatiomaaksi. Vuoteen 2030 mennessä Suomen TKI-panostusten (tutkimus- kehitys- ja innovaatio) tulisi olla neljä prosenttia bruttokansantuotteesta. Hallituskaudelle EK esittää 300 miljoonan euron lisäystä TKI-panostuksiin.