keskiviikko 28. marraskuuta 2018

Yle: Välimeren yli pyrkiville kaavaillut maihinnousukeskukset eivät ole edenneet – mutta haussa on yhä "kriisinkestävä järjestelmä"

Yle: Välimeren yli pyrkiville kaavaillut maihinnousukeskukset eivät ole edenneet – mutta haussa on yhä "kriisinkestävä järjestelmä" 28.11.2018

Viime kesänä EU asetti tavoitteeksi perustaa turvapaikanhakijoille maihinnousu- ja vastaanottokeskuksia EU:n ulkopuolisiin Välimeren rantamaihin.

Välimeren yli Eurooppaan pyrkiviä siirtolaisia ja turvapaikanhakijoita varten kaavaillut maihinnousukeskukset ovat edenneet tahmeasti. Sisäministeri Kai Mykkänen (kok.) kertoi Yle Radio 1:n Ykkösaamussa keskiviikkona, että EU:n ulkopuolisista maista ei ole löytynyt vapaaehtoisia isäntämaita.

Viime kesänä EU asetti tavoitteeksi perustaa turvapaikanhakijoille maihinnousu- ja vastaanottokeskuksia EU:n ulkopuolisiin Välimeren rantamaihin.

– Se ei poista sitä tosiasiaa, jos ajatellaan, että hyvä turvapaikkajärjestelmä maksimoi avun aidosti hädänalaisille ja minimoi pelon lieveilmiöt ja kustannukset täällä Euroopan sisällä. Tämä nykyinen järjestelmä ei kumpaakaan periaatetta toteuta, koska se perustuu ihmissalakuljetukseen, Mykkänen kommentoi.

Mykkäsen mukaan keskusteluja EU:n ulkopuolella sijaitsevien maihinnousukeskusten perustamisesta on käyty "kaikkien EU:n vakaiden naapureiden kanssa", mutta läpimurtoa ei ole tullut. Mykkänen lisää, että EU edellyttää keskuksilta laatua, kuten ihmisoikeuksien toteuttamista.

Mykkänen toivoo, että turvapaikanhaku pystyttäisiin keskittämään EU:n ulkorajoilla oleviin ulkorajakeskuksiin.

– Tähän liittyen on ehkä hieman enemmän toiveita etenemisestä kuin kolmansiin maihin perustettaviin keskuksiin liittyen.

Vuoden 2015 uusintaa ei toivota
Sisäministeri Kai Mykkänen katsoo, että olennaista olisi saada aikaiseksi "kriisinkestävä järjestelmä" turvapaikanhakijoiden ja siirtolaisten tulon varalle. Hänen mukaan sillä päästäisiin pitkälle, jos EU pystyisi itse sopimaan omien ulkorajakeskusten perustamisesta sinne, mihin turvapaikanhakijoita tulee runsaasti, kuten esimerkiksi Kreikan saarille tai Bulgarian ja Turkin väliselle rajalle.

– Sinne EU:n yhteisillä resursseilla perustettaisiin ulkorajakeskus ja rajavyöhykkeelle pysäytettäisiin turvapaikanhakijat. Siellä käsiteltäisiin isoilla resursseilla sujuvasti ja nopeasti hakemuksia, ja turvapaikan tarpeen täyttävät jaettaisiin sovitulla menettelyllä jäsenmaiden kesken. Tähänhän sinänsä riittäisi EU:n sisäiset päätökset, Mykkänen avaa ajatusta.

Mykkänen muistuttaa, että nykyinen turvapaikkajärjestelmä edelleen mahdollistaa sen, että ensimmäinen maa ei rekisteröi hakijoita

– Silloin hakijat lähtevät kulkemaan Euroopan sisällä houkuttelevimpiin maihin hallitsemattomalla tavalla. Vuonna 2015 nähtiin, miten paljon pelkoa, epäluuloa ja vihaa se ruokki. Sitä ei enää haluta.