keskiviikko 11. maaliskuuta 2015

Yle: Borgin odotetut ohjeet Suomelle: Eroon vuorotteluvapaasta ja työperäinen maahanmuutto vapaaksi

Yle: Borgin odotetut ohjeet Suomelle: Eroon vuorotteluvapaasta ja työperäinen maahanmuutto vapaaksi 11.3.2015
Anders Borg, Juhana Vartiainen: Strategia Suomelle (pdf)
MTV: Talousraportti: Työperäinen maahanmuutto vapautettava

Anders Borg ja Juhana Vartiainen julkaisivat tänään ehdotuksensa Suomen talouden kohentamiseksi. Listalta löytyy muun muassa kilpailukyvyn palauttaminen palkkamaltilla ja työn tarjonnan lisääminen muun muassa, työperäistä maahanmuuttoa lisäämällä ja vuorotteluvapaasta luopumalla.

Valtion taloudellisen tutkimuskeskuksen (VATT) ylijohtaja Juhana Vartianen ja Ruotsin entinen valtiovarainministeri Anders Borg ovat huolissaan Suomesta. Suomen kilpailukyky on heikentynyt, työikäisen väestön määrä pienenee ja työvoimaan osallistuminen on vähäisempää kuin muissa Pohjoismaissa.

Ratkaisuksi Vartianen ja Borg tarjoavat kolmen kohdan strategiaa: kilpailukyvyn parantamista, työn tarjonnan lisäämistä sekä tuottavuuskasvun edistämistä.

Kilpailukyvyn Vartianen ja Borg uskovat palautuvan palkkamaltilla. Tämä vaatii palkanmuodostuksen periaatteiden ja menettelytapojen uudistamista. Borg ja Vartiainen patistavat hallitusta patistamaan työmarkkinaosapuolia, jotta nämä pääsisivät sopuun kilpailukykyä tukevasta palkkamallista.

Työn tarjonnan lisäämistä Borg ja Vartiainen parantaisivat muun muassa lakkauttamalla työttömyysputken vuoden 1965 jälkeen syntyneiltä, poistamalla vuorotteluvapaan sekä vapauttamalla työperusteisen maahanmuuton.

Tuottavuuskasvun edistäminen on Vartiaisen ja Borgin mukaan vaikea pala, sillä Suomella on jo toimiva markkinatalous ja kansainvälisesti arvostettu innovaatiojärjestelmä. Vartianen ja Borg kuitenkin kehottavat etsimään parannuskohteita muun muassa yrittäjyysilmapiirin parantamisesta, talouden kilpailun vahvistamisesta sekä valikoiduista perusrakenneinvestoinneista.

Pääministeri Alexander Stubb (Kok.) tilasi syksyllä 2014 Borgilta ja Vartiaselta raportin, jossa hahmotellaan Suomen talouspolitiikan lähivuosien linjaa. Raportti julkaistiin tänään.

________________________

MTV: Talousraportti: Työperäinen maahanmuutto vapautettava

Valtion taloudellisen tutkimuskeskuksen ylijohtaja Juhana Vartiainen ja Ruotsin entinen valtiovarainministeri Anders Borg ehdottavat työvoiman maahanmuuton vapauttamista.

Borg ja Vartainen julkaisivat tänään raporttinsa Suomen talouden lähitulevaisuudesta.

– Ehdotamme työllisyyteen perustuvan työvoiman maahanmuuton vapauttamista. Yksinkertainen askel tähän suuntaan on sallia yritysten rekrytoinnit myös EU:n ulkopuolisista maista ilman tarveharkintaa, he esittävät raportissa.

Lisäksi he esittävät, että myös ikääntyneiden ja naisten työllisyyttä on parannettava Suomen talouden pelastamiseksi.