lauantai 3. kesäkuuta 2017

HS: Long Play: Poliisien salaisessa Facebook-ryhmässä viljellään rasismia – Poliisihallituksen mukaan epäkohtiin puututaan

Helsingin Sanomat: Long Play: Poliisien salaisessa Facebook-ryhmässä viljellään rasismia – Poliisihallituksen mukaan epäkohtiin puututaan 3.6.2017
MTV: Risikko poliisien Facebook-ryhmästä: Rasismille on nollatoleranssi
Ilta-Sanomat: Poliisien epäillyt Facebook-törkykirjoitukset syyttäjälle – poliisiylijohtaja Ilta-Sanomille: ”Ei voi missään oloissa hyväksyä”
Helsingin Sanomat: Rikosoikeuden professori pitää poliisien julkisuuteen vuotaneita nettikeskusteluja poikkeuksellisina – ”Ei tällaista voi jättää tutkimatta”

LONG PLAY-VERKKOLEHDEN mukaan poliisien salaisessa Facebook-viestiryhmässä viljellään rasismia. Long Playn mukaan poliisien ”avoimen rasistinen kommentointi on ryhmässä yleistä”.

Keskusteluryhmässä on jaettu muun muassa valheellisia juttuja levittävän MV-lehden, Suomen Sisun sekä Uutismaailman materiaalia. Keskusteluissa muun muassa panetellaan ulkomaalaisia sekä muslimeita, kertoo Long Play.

YKSI keskustelijoista esimerkiksi kirjoittaa Long Playn mukaan, etteivät afrikkalaiset menesty missään päin maailmaa.

”Syyt lienevät sekä kulttuurisia että geneettisiä ja siten osin periytyviä yksilöstä riippumatta.”

Kun turvapaikanhakija oli yrittänyt hirttäytyä maaliskuussa Helsingin rautatientorilla, kommentoitiin tapausta ivallisesti.

”Edes tota noi ei osaa”, eräs kommentoi.

Tiedot Long Play sai kuvakaappauksista, joita oli lehdelle luovutettu keskusteluista yli sata.

SISÄMINISTERI Paula Risikko (kok) totesi lauantaina STT:lle, että tapaus tullaan perkaamaan tarkemmin.

Poliisikin tiedotti asiasta. Poliisihallituksen mukaan yksiköiden päälliköiden vastuulla on puuttua sosiaalisessa mediassa mahdollisesti havaitsemiinsa epäkohtiin.

”Poliisilla on rasismin suhteen nollatoleranssi ja nyt havaittuihin epäkohtiin puututaan”, poliisi kertoi tiedotteessaan.

”Poliisilla on sananvapaus, mutta se on lain perusteella rajoitettua. Poliisilaki velvoittaa käyttäytymään myös vapaa-ajalla niin, että toiminta ei vaaranna luottamusta poliisiin.”

Tiedotteen mukaan kyseinen Facebook-ryhmä ei ole poliisin viestintäkanava ja ryhmässä voi olla myös sellaisia jäseniä, jotka eivät ole poliiseja.

POLIISIHALLITUS aikoo tutustua sunnuntaina julkaistavan artikkelin sisältöön tarkemmin ja tiedottaa asiasta sunnuntaina lisää.