perjantai 30. kesäkuuta 2017

Turun Sanomat: Kielteisen turvapaikkapäätöksen saaneet käyttävät kaikki valitustiet

Turun Sanomat: Kielteisen turvapaikkapäätöksen saaneet käyttävät kaikki valitustiet 30.6.2017

Hallinto-oikeus on pahoin ruuhkautunut kielteisistä turvapaikkapäätöksistä tehdyistä valituksista. Jonossa on 10 000 valitusprosessia, joista vasta muutamia satoja on edennyt korkeimpaan hallinto-oikeuteen (KHO).

Poliisihallituksen poliisitarkastajan Mia Poutasen mukaan tällä hetkellä on yleistä, että kaikki valitustiet käytetään ja turvapaikkaprosessi pitenee.

– Poliisi varautui jo viime vuonna suureen palautettavien määrään, mutta heitä ei ollut eikä ole vieläkään, Poutanen sanoo.

Kun KHO on antanut asiassa lainvoimaisen päätöksen, turvapaikanhakija voi jättää vielä uuden hakemuksen, jos päätös on hakijan kannalta kielteinen.

Pisimmillään turvapaikkapäätöstä on Suomessa jouduttu odottamaan pian kaksi vuotta. Maahanmuuttoviraston (Migri) jonossa on vielä 1 300 hakemusta, jotka on jätetty vuonna 2015.

– Samalla käsitellään uudempiakin hakemuksia. Tärkeintä on katsoa ruuhkan aiheuttaman jonon purkamisen etenemistä, ei niinkään keskimääräistä käsittelyaikaa, vs. viestintäpäällikkö Aino Likitalo kertoo.

Seurauksena on itseään ruokkiva kehä. Pitkäksi venyvänä odotusaikana turvapaikanhakija ehtii muodostaa siteitä Suomeen, joita hän voi käyttää perusteena uuden hakemuksensa tueksi oleskeluluvan saamiseksi.

– Kun aikaa kuluu, hakijalle muodostuu inhimillisiä siteitä Suomeen, kuten avioliitto ja lapset, toteaa komisario Joonas Tikka Lounais-Suomen poliisilaitokselta.

Poliisi toteuttaa päivittäin keskimäärin kymmenen maasta poistamista.

Luvussa on mukana sekä kielteisen päätöksen saaneet että rikolliset.