torstai 14. tammikuuta 2016

Svenska Yle: Yksintulleiden pakolaispoikien mukaan heille tarjottiin rahaa seksiä vastaan

Svenska Yle: Ensamkommande flyktingpojkar säger sig ha erbjudits pengar för sex 14.1.2016
Hbl: Svenska Yle: Kvinnor erbjöd pengar för sex
Ilta-Sanomat: Diakonissalaitoksen työntekijän kova väite: Suomalaiset naiset ostavat seksiä turvapaikanhakijoilta 20 eurolla
MTV: Diakonnissalaitokselta IS:lle: "Suomalaisnaiset ostavat seksiä pakolaispojilta – hintana 20 euroa"
Iltalehti: IS: Suomalaisnaiset yrittävät ostaa seksiä alaikäisiltä turvapaikanhakijoilta

Vanhempien suomalaisnaisten epäillään ostaneen seksiä yksintulleilta alaikäisiltä pakolaispojilta. Tapahtumat ovat johtaneet lastensuojeluilmoitukseen. Näin kerrotaan Helsingin Diakonissalaitokselta.

Kun Svenska Yle on seurannut turvapaikkaa hakevia nuoria miehiä, joille opetetaan suomalaista naiskulttuuria, pojat tuntuvat olevan hyvin hämillään siitä, mitä heille opetetaan suomalaisista naisista ja mitä he itse näkevät kaduilla.

Helsingin Diakonissalaitoksen pakolaiskeskuksen yksintulleet alaikäiset pakolaispojat kertovat nimittäin, että kaksi vanhempaa suomalaista naista oli tarjonnut heille rahaa seksiä vastaan.

Tämä tapahtui Rautatientorilla joulunpyhinä, kertoo Taina Cederström, yksintulleiden turvapaikanhakijalasten opettaja Diakonissalaitoksen vastaanottokeskuksesta.

– Pojat, jotka ovat alle 18-vuotiaita, olivat olleet Rautatientorilla joulunpyhinä, kun kaksi vanhempaa naista oli tullut ja kysynyt, lähtisivätkö he heidän kotiinsa 20 eurolla, sanoo Cederström.

Pojat suostuivat tarjoukseen

Alaikäiset pojat ovat suostuneet tarjoukseen, harrastaneet seksiä naisten kanssa ja ottaneet 20 euroa.

Diakonissalaitoksen pakolaiskeskuksen haavoittuvien poikien mukaan myös muut vanhemmat turvapaikanhakijat muissa pakolaiskeskuksissa ovat kohdanneet saman asian.

– Mutta me tiedämme vain, että pojat kertoivat asiasta Brahemille, joka on yksi työntekijöistämme ja puhuu heidän kieltään, sanoo Cederström.

Cederström on nyt huolissaan, että pojille tarjotaan rahan lisäksi seksiä vastaan myös huumeita.

– Tiedän, että pojat ovat käyttäneet marihuanaa ja muita mietoja huumeita kotimaassaan ja että jos jotkut tietävät, että pojat ovat harrastaneet seksiä 20 eurolla, ehkä he tarjoavat heille myös huumeita, sanoo Cederström.

Turvapaikanhakijat ihmettelevät mikä on okei ja mikä ei

Cederström on myös saanut pojilta kysymyksiä, onko Suomessa okei, että suomalaiset naiset saavat pussata, kun he haluavat.

– Olen vastannut, että se ei ole okei, mutta sellaisia he kysyvät. Ja se on sellainen kysymys, josta kukaan ei puhu. Se on ongelma, josta on puhuttava. Hehän ovat vain 17-vuotiaita, sanoo Cederström.

Poliisi ei ole tietoinen rikosilmoituksista

Cederströmin mukaan on tehty lastensuojeluilmoitus häirinnästä, mutta poliisi tai lastensuojelu eivät voi vielä vahvistaa ilmoitusta.

– Me emme ole ottaneet vastaan tällaisia rikosilmoituksia, sanoo seksuaalirikosten johtaja Teija Koskenmäki-Karaharju Helsingin poliisista.

Seksin ostaminen alaikäiseltä eli alle 18-vuotiaalta henkilöltä on rikos, kertoo Koskenmäki-Karaharju.

Myöskään lastensuojelu ei voi vahvistaa, että tällaista ilmoitusta olisi otettu vastaan.

– Me emme voi kertoa medialle yksittäisistä tapauksista, vastaa johtava sosiaalityöntekijä Jaana Toivio Kallion lastensuojeluosastolta. (käännös)

________________________________________________

Ilta-Sanomat: Diakonissalaitoksen työntekijän kova väite: Suomalaiset naiset ostavat seksiä turvapaikanhakijoilta 20 eurolla

Suomalaiset naiset ovat tarjonneet yksinäisille turvapaikanhakijapojille 20 euroa seksistä, kertoo diakonissalaitoksen työntekijä.
Vanhemman suomalaisen naisen epäillään ostaneen seksiä yksin Suomeen tulleelta alaikäiseltä turvapaikanhakijalta. Asiasta on tehty lastensuojeluilmoitus, kertoi Helsingin Diakonissalaitoksen työntekijä Svenska Ylelle.

Diakonissalaitoksella turvapaikanhakijoiden opettajana työskentelevä Taina Cederström vahvistaa asian Ilta-Sanomille.

Cederström jatkaa, että naiset yrittivät ostaa alaikäisiltä seksiä Helsingin rautatieasemalla joulun aikaan. Naiset tarjosivat Cederströmin tietojen mukaan pojille korvaukseksi 20 euroa.

– Tehtiin sellainen johtopäätös, että siellä on varmaan ollut pikkujouluporukkaa liikenteessä. Rahalla on ostettu, Cederström sanoo.

Cederström sanoo, että kahden naisen iskuyrityksistä hän on aivan varma.

– Vastaavia tapauksia on varmasti muitakin. Kysyjiä kuulemma riittää.

”Yksi poika kysyi, että saavatko naiset pussata silloin, kun haluavat”

Diakonissalaitoksen työntekijät pääsivät tapauksen jäljille, kun he alkoivat ihmetellä, mistä nuoret pojat löytävät rahaa tupakkaan ja muuhun vastaavaan.

Alaikäiset eivät saa kotouttamisrahaa. He saavat vain pienen summan joka kuukausi.

– Tässä alkaa olla ihmiskaupan piirteitä, Cederström on huolissaan.

Cederströmin mukaan työntekijöiden epäilyksiä herättivät myös nuorilta pojilta tulleet kysymykset.

– Yksi poika kysyi kerran, että onko Suomessa niin, että naiset saavat pussata silloin, kun he haluavat.

”Joku ylemmyydentunne siinä on”

Cederström sanoo, että kyseessä on uusi ilmiö.

Nuoria asemalla on riittänyt ennenkin. Cederströmin mukaan asemalle on nyt mennyt myös 30–40-vuotiaita suomalaisnaisia ostamaan alaikäisten palveluksia.

Cederström arvelee, että naiset ovat kaikesta päätellen periaatteessa fiksuja, hyvinvoivia ihmisiä.

– Nättejä poikiahan he ovat. Joku ylemmyydentunnehan siinä on. En ole koskaan kuullut, että suoraan tullaan kysymään, jos suomalaiset pojat seisoskelevat jossakin, hän huomauttaa.

Nuoret turvapaikanhakijapojat ovat pyörällä päästään.

– Me paasaamme turvapaikanhakijoille, miten täällä pitää kohdella naisia. Ja sitten tämä näyttäytyykin heille tällä tavalla.

Cederström myös pelkää, että alaikäiset turvapaikanhakijat alkavat entistä enemmän viettää aikaansa rautatieasemalla ja joutuvat huonoon seuraan. Asemalla on reviirit jaettu sen suhteen, kuka käy mitäkin kauppaa.

– On iso riski joutua rinkeihin, joissa käytetään huumeita palkanmaksuun. Alaikäiset pienet pojat on helppo nakki ottaa kyytiin sinne.