perjantai 9. kesäkuuta 2017

HS: Yllätyskäänne: Evitskogin vastaanottokeskus suljetaan – Maahanmuuttoviraston mielestä keskus on aivan liian kallis

Helsingin Sanomat: Yllätyskäänne: Evitskogin vastaanottokeskus suljetaan – Maahanmuuttoviraston mielestä keskus on aivan liian kallis 9.6.2017

KIRKKONUMMELLA sijaitseva Evitskogin vastaanottokeskus lakkautetaan. Päätös yksikön sulkemisesta tuli julki perjantaina sen jälkeen, kun HS uutisoi Evitskogin ylittäneen budjettinsa miljoonilla euroilla.

”Olemme 12. toukokuuta antaneet Evitskogia pyörittävälle Suomen Punaisen Ristin (SPR) Helsingin ja Uudenmaan piirille tiedoksi, että Evitskogin vastaanottokeskuksen toimeksiantosopimus irtisanotaan”, kertoo Maahanmuuttoviraston (Migri) vastaanottoyksikön johtaja Pekka Nuutinen.

”Meille on ollut koko ajan selvää, että Evitskog on kallis yksikkö. Migrillä ei ole ollut sinänsä huomautettavaa Evitskogin taloudenpitoon. Kiinteistö on vain ollut kallis.”

Toiminnan yksikössä pitää loppua 13. marraskuuta mennessä. Toimenpiteet vastaanottotoiminnan alas ajamiseksi on SPR:n Helsingin ja Uudenmaan piirin toiminnanjohtajan Petri Kaukiaisen mukaan jo käynnistetty. ”Yt:t on aloitettu viime viikolla.”, hän sanoo.

Kaukiainen kertoo, että asukkaita aletaan siirtää muualle syksyllä, vastaanottokeskuksen johtajan Pekka Sinisalon mukaan todennäköisesti jo heinäkuussa.

Evitskog on ollut yksi suurimmista vastaanottokeskuksista. Yksikössä on tällä hetkellä kirjoilla 392 asiakasta. Kaukiaisen mukaan yksikkö on myös erittäin haasteellinen kohde, koska siellä asuu pelkästään miehiä.

”Yksikkö on kuitenkin hyvin hoidettu. Siellä on ollut rauhallista asua ja ihmisiä on hoidettu hyvin”, hän sanoo. Siksi sinne on myös sijoitettu paljon ihmisiä, jotka ovat aiheuttaneet ongelmia aiemmissa paikoissa.

”Nyt mietimme, mihin heidät voidaan siirtää. Meillä on yli 200 mielenterveysongelmista kärsivää asiakasta, jotka ovat tarvinneet paljon sairaanhoidon palveluita. Meidän on myös ollut pakko pitää vartijoita”, Sinisalo sanoo.

Vastaanottotoimintaa koskevat kustannukset ovat Kaukiaisen näkemyksen mukaan olleet asialliset. Rahamenoa ovat aiheuttaneet korkeat kiinteistökustannukset eli vuokrakulujen lisäksi muun muassa kiinteistöhuolto ja vartiointi.

”Olimme ehtineet neuvotella vuokranantajan kanssa uutta toimeksiantokautta varten uudet hinnat, jotka olisivat olleet kohtuulliset”, Kaukiainen kertoo.

Vastaanottotoiminnan tilanne on syksystä 2015 alkaen elänyt koko ajan. Kaukiaisen mukaan Maahanmuuttovirasto on nyt alkukesästäkin jäädyttänyt yksiköiden lakkauttamisia ja lykännyt toiminnan supistamispäätöksiä. ”Evitskoginkin tilanne on ollut tähän mennessä auki”, hän sanoo.

Migrin Nuutisen mukaan Evitskogin lakkautuspäätöstä voidaan yhä tarkastella uudelleen, jos kapasiteetin tarve muuttuu.

Evistkogissa työskentelee Petri Kaukiaisen mukaan on tällä hetkellä 21 kokoaikaista työntekijää.