tiistai 20. lokakuuta 2015

Ilta-Sanomat: Nämä turvapaikanhakijoihin liittyvät kustannukset salataan – Professori: ”Kiistatta julkinen tieto”

Ilta-Sanomat: Nämä turvapaikanhakijoihin liittyvät kustannukset salataan – Professori: ”Kiistatta julkinen tieto” 20.10.2015

Itä-Suomen yliopiston professorin mukaan sopimusten kokonaishintoja ei voi salata.
Maahanmuuttovirasto on tehnyt muutamien sopimuskumppanien kanssa vuokra- ja majoituspalvelusopimuksia turvapaikanhakijoiden vastaanottopalveluiden järjestämiseksi muun muassa Kirkkonummella ja Forssassa.

Ilta-Sanomat pyysi tietoja vastaanottokeskuksista ja hätämajoitusyksiköistä maksetuista vuokrahinnoista Maahanmuuttovirastolta. Maahanmuuttovirasto kieltäytyi luovuttamasta tietoja vedoten julkisuuslakiin.

– Tiedot sopimusten mukaisista hinnoista ja hinnan määräytymisperusteista ovat salassa pidettäviä, Maahanmuuttoviraston ylitarkastaja Janne Kinnunen kertoo.

Kinnusen mukaan kyseiset tiedot ovat liikesalaisuuksia, joiden paljastaminen heikentäisi Maahanmuuttoviraston asemaa neuvoteltaessa vastaavia sopimuksia.

Itä-Suomen yliopiston julkisoikeuden professorin Tomi Voutilaisen näkemyksen mukaan sopimusten kokonaishintoja ei voi salata.

– Sopimuskauden kokonaishinta on kiistatta julkinen tieto.

Voutilainen muistuttaa, että julkisuusperiaatteeseen liittyy julkisten varojen käytön valvonta.

– Se ei olisi mahdollista, jos kokonaishinnoista ei saisi tietoa.

Voutilaisen mukaan sopimukseen liittyviä yksityiskohtaisempia tietoja, kuten mahdollisia pääluvun mukaisia hintoja tai päivähintoja, voidaan pitää liikesalaisuuksina.

Yleensä Maahanmuuttovirasto ei tee sopimuksia tilojen vuokraamisesta, vaan solmii sopimuksen tilat hankkivan palveluntarjoajan kanssa. Valtio maksaa kaikki vastaanottokeskusten kulut.

Maahanmuuttovirasto on kommentoinut aiemmin julkisuuteen, ettei sopimuksia vastaanottokeskuksista ole ehditty kilpailuttaa.