torstai 28. marraskuuta 2019

Yle: Poliisi ei aloita esitutkintaa 1980–1990-lukujen tv-sarjoista – tutkintapyyntöjä tuli marraskuun aikana useita

Yle: Poliisi ei aloita esitutkintaa 1980–1990-lukujen tv-sarjoista – tutkintapyyntöjä tuli marraskuun aikana useita 28.11.2019

Helsingin poliisilaitos ei aloita esitutkintaa 1980–1990-luvulla esitetyistä tv-sarjoista, joista poliisi sai marraskuun aikana useita tutkintapyyntöjä. Poliisi kertoo asiasta tiedotteessaan.

Poliisi on arvioinut tutkintapyynnöt kiihottamisena kansanryhmää vastaan, mutta katsoo, ettei asiassa ole syytä epäillä rikosta.

Päätöstään poliisi perustelee sillä, että tutkintapyynnöistä "valtaosa on sisältänyt ainoastaan yleisluontoisen väitteen mahdollisen rikoksen tapahtumisesta". Tällöin kyseinen väite tai sitä koskevat olosuhteet eivät poliisin mukaan riitä perusteeksi esitutkinnan käynnistämiseen tai edes syyksi hankkia laaja-alaisesti vanhoja materiaaleja tarkistettavaksi ennen päätöksen tekoa.

Jonkin verran kyseisiä tv-sarjoja poliisi kuitenkin katsoi. Poliisi tarkasti sellaiset videoleikkeet, jotka oltiin yksilöity ja osoitettu tutkintapyynnöissä konkreettisesti. Poliisi sanoo, ettei esiselvityksessä tullut ilmi, että kulttuurituotteissa täyttyisi kiihottamisrikoksen tunnusmerkistö.

Poliisin tiedotteen mukaan "ei ole saatu selvitystä" siitä, että kulttuurituotteita olisi käytetty osana jotain muuta viitekehystä, jolloin ne yhdessä herättäisivät suvaitsemattomuutta, halveksuntaa tai jopa vihaa jotakin suojattua vähemmistöä kohtaan.

Näiden tv-sarjojen materiaaleja tutkittiin, mukana myös Pekka ja Pätkä-elokuva
Tutkinnan päätöksestä kertovasta asiakirjasta käy ilmi, että kaikkiaan kuusi henkilöä pyysi poliisia selvittämään, syyllistytäänkö vanhoissa tv-materiaaleissa rikokseen. Tutkintapyynnöissä mainittiin alla olevat tv-sarjat. Mukana on myös yksi elokuva.

Hymyhuulet-sketsisarja, jota tehtiin Yleisradiolla vuosina 1987-1988.

Pulttibois-sketsisarja, jota tuotettiin MTV:llä vuosina 1989-1991.

Pekka ja Pätkä neekereinä-elokuva vuodelta 1960.

Salatut elämät-tv-sarja, jota on tehty MTV:llä vuodesta 1999.