tiistai 3. lokakuuta 2017

Iltalehti: Kansanedustaja syyttää toista edustajaa rasismista eduskunnan istuntosalissa - "Kohta alkaa jihad!"

Iltalehti: Kansanedustaja syyttää toista edustajaa rasismista eduskunnan istuntosalissa - "Kohta alkaa jihad!" 3.10.2017

Vihreiden Ozan Yanar vaatii poliitikoilta tarkempaa kielenkäyttöä.

Vihreiden helsinkiläinen kansanedustaja Ozan Yanar kertoo tänään tiistaina julkistettavassa kirjassa aikaisemmin vaikenemastaan välikohtauksesta eduskunnassa. Helsingin yliopiston maailmanpolitiikan professorin Teivo Teivaisen kirjassa Maailmanpoliittinen kansalliskävely (Into) Yanar muistelee viime vuoden joulukuuta, jolloin hän yritti eduskunnan kyselytunnilla saada puheenvuoron Suomen ulkopolitiikkaa käsitelleessä keskustelussa.

Vuoro jäi kuitenkin saamatta, jolloin Yanar turhautuneena tuhahti ja viskasi kädessään olleet muistiinpanopaperin pöydälle. Tällöin kuului pari riviä taempaa toisen kansanedustajan ääni:

- Kohta alkaa jihad!

Arabiankielinen sana jihad tarkoittaa kamppailua, mutta sillä tarkoitetaan usein muslimien pyhää sotaa niin sanottuja vääräuskoisia vastaan.

Kommentoija oli perussuomalaisten lappeenrantalainen kansanedustaja Jani Mäkelä.

- Hämmästyin todella paljon, että minulle, joka olen ateisti, sanotaan tuolla tavalla - ja vieläpä eduskunnan istuntosalissa, mihinkään uskontokuntaan kuulumaton Yanar kertoo Iltalehdelle.

- Siinä ei ollut mitään kriittistä otetta maahanmuuttoa vastaan, vaan se oli henkilökohtaista syrjintää ja liittyi taustaani.

Turkissa syntynyt, 14-vuotiaana Suomeen muuttanut Yanar on ensimmäisen kauden kansanedustaja ja samalla nykyisen eduskunnan ainoa maahanmuuttajakansanedustaja.

Yanarilla on Turkin ja Suomen kansalaisuus.

"Työpaikkakiusaamista"

Yanar pitää Mäkelän heittoa tyylipuhtaana rasismina.

- Tuo on nimittelyä, työpaikkakiusaamista ja rasismia. Ei hän olisi sanonut noin, jos näyttäisin "tavalliselta valkoiselta suomalaiselta".

Yanarin mukaan tapaus osoittaa, että rasismi on levittäytynyt valtakunnan politiikkaan.

- Ei rasistisesti puhuta vain jossain torikeskusteluissa. Se on saapunut eduskuntaan, vallan ylimpiin kamareihin. Ja se on surullista.

Vihreiden kansanedustaja sanoo, että hän ei ole puhunut aiheesta aikaisemmin julkisesti, koska ei tiennyt miten siihen suhtautua.

- Jos olisin reagoinut asiaan voimakkaasti, olisin ollut "tunteellinen kuumakalle".

Sen sijaan Yanar puhui asiasta perussuomalaisten eduskuntaryhmän silloiselle puheenjohtajalle Sampo Terholle (sin). Vaikka Terho suhtautui Yanarin mukaan asiaan vakavasti, hänestä tuntui, että pelkkä "tämä ei toistu" -vakuuttelu ei riitä vastaukseksi. Vasta keskustelu tuolloin vielä perussuomalaisen puhemies Maria Lohelan (sin) kanssa sai Mäkelän lopulta pyytämään Yanarilta anteeksi.

- Hän kuvaili sanomistaan ylilyönniksi. On kiva, että hän pyysi anteeksi, mutta en ole varma ymmärsikö hän oikeasti miten paljon hän loukkasi minua.

"Päättäjän sana on teko"

Yanar kertoo toisestakin "hämmentävästä hetkestä". Lokakuussa 2015 Yanar oli vieraana Ylen Politiikkaradiossa perussuomalaisten toisen kansanedustajan Juho Eerolan kanssa. Eerola antoi Yanarin mukaan ymmärtää, että vaikka henkilö saisi Suomen kansalaisuuden, se ei muuta häntä suomalaiseksi.

- Onko se jonkun Eerolan päätettävissä kuka on suomalainen? Kuka voi määritellä, että kuka on "etnisesti puhdas" suomalainen vuonna 2017. Minä koen olevani suomalainen, enkä anna kenenkään ottaa sitä pois.

Yanar sanoo kokeneensa eduskunnassa ja laajemminkin politiikassa muutakin epämiellyttävää suhtautumista - myös muilta kuin perussuomalaisilta.

- Sellaista vähättelyä, että minun näköiseni ihminen ei voi tietää mitään taloudesta, vihreiden valtiovarainvaliokuntavastaavana tällä hetkellä toimiva Yanar kuvailee.

Hän sanoo, että kyse ei ole henkilökohtaisesti hänestä vaan kaikista maahanmuuttajista.

- Tässä maassa on paljon kaltaisiani ihmisiä. Ja jos päättäjätasolla puhutaan tällaisia, niin kuinka paljon vastaavaa tapahtuu muualla?

- Päättäjän sana on teko, siksi tällainen on vaarallista ja pelottavaa.