lauantai 14. joulukuuta 2013

Kymen Sanomat: Pakolaisille ei löydy sijaa

Kymen Sanomat: Pakolaisille ei löydy sijaa 14.12.2013

Amnesty International moittii EU:n johtajia epäonnistumisesta Syyrian pakolaisten auttamisessa. Vain kymmenen jäsenmaata on sitoutunut ottamaan vastaan pakolaisia, yhteensä 12000.

Luku on mitätön pakolaisten määrään verrattuna. 2,3 miljoonaa syyrialaista on tähän mennessä paennut sisällissotaa kotimaansa ulkopuolelle. YK:n pakolaisjärjestö UNHCR:n mukaan 97 prosenttia on Syyrian naapurimaissa. Ne ovat lähes järjestään EU-maita köyhempiä.

Suomi korotti pakolaiskiintiötään syyrialaisten auttamiseksi 300:lla. Tämäkin vähäinen valtion suopeus törmää nyt kuntien penseyteen. Kiintiöpakolaisille on vaikea löytää sijoituspaikkoja.

Kunnat vetoavat Ylen selvityksen mukaan mm. huonoon talouteen ja kotouttamisen puuttuviin resursseihin. Ei liene kuitenkaan väärin päätellä, että nyt suhtautumisessa näkyy myös vuosia kehittynyt asenneilmaston muutos. Vierasmaalaisiin, myös hädänalaisiin, suhtaudutaan torjuvammin, niin Suomessa kuin monissa muissa Euroopan maissa.

Syyrian ja sen naapurimaiden pakolaisleireistä on nähty lohduttomia raportteja. Olot ovat huononemassa, sillä talvi tulee Lähi-itäänkin.

Maahanmuuttokriitikoiden vakioteesi on ollut, että pakolaisuutta pitää lievittää sen syntysijoilla. Mielipide saisi tuottaa nyt käytännön neuvoja toimenpiteiksi Syyriassa, jossa sisällissota edelleen jatkuu.

Markku Espo