lauantai 14. lokakuuta 2017

Iltalehti: MV-lehden "tiedotteita" jakanut ja halventavia nimityksiä käyttänyt 72-vuotias nainen tuomittiin sakkoihin

Iltalehti: MV-lehden "tiedotteita" jakanut ja halventavia nimityksiä käyttänyt 72-vuotias nainen tuomittiin sakkoihin 14.10.2017

72-vuotias nainen sai tuomion Pohjois-Savon käräjäoikeudesta keskiviikkona. Nainen tuomittiin kiihottamisesta kansanryhmää vastaan.

Oikeuden mukaan nainen oli levittänyt yleisön keskuuteen viestejä, joissa hän panetteli ja solvasi pakolaisia, tummaihoisia ja turvapaikanhakijoita ryhmänä ihonvärin sekä etnisen ja kansallisen alkuperän perusteella.

Solvaamista tapahtui esimerkiksi siten, että nainen jakoi julkisilla Facebook-sivuillaan muun muassa MV-lehden julkaisemia "tiedotteita" ja kommentoimalla jakamiaan asioita. Päivityksiä oli yli vuoden ajalta. Rikokset tapahtuivat Rautavaaralla

Naisen käyttämää kieltä voi kuvailla erittäin törkeäksi. Nainen puhui muun muassa "paskaläjistä, jotka ovat tulleet tuhoamaan ja saastuttamaan maatamme", "sairaista elukoista" ja "rikollisista raiskaajista".

"Pöytälaatikkokirjoittelua"

Nainen myönsi julkaisseensa viestejä, kuvia ja videoita. Naisen mukaan hänen tarkoituksenaan oli ottaa kantaa vain kyseisiin yksittäistapauksiin, eikä hän tarkoittanut panetella tai solvata mitään tiettyä kansanryhmää. Naisen mukaan kyseessä oli perustuslaissa turvatun sananvapauden käyttämisestä.

Nainen myös väitti, että kyse oli "pöytälaatikkokirjoittelusta". Syyttäjän mukaan naisen on täytynyt ymmärtää jo viesteistään saamansa palautteen perusteella, että viestit leviävät laajan yleisön keskuuteen.

Loukkasi ihmisarvoa

Oikeuden mukaan naisen kommenteista käy ilmi, etteivät ne kohdistuneet ainoastaan vain materiaalista ilmeneviin tapauksiin vaan ne olivat yleistäviä. Ne eivät myöskään liittyneet asialliseen yhteiskunnalliseen tai poliittiseen keskusteluun eikä viestejä voida puolustaa tai hyväksyä sananvapauden näkökulmasta.

Oikeuden mukaan naisen kommentit olivat omiaan aiheuttaman halveksuntaa pakolaisia, tummaihoisia ja turvapaikanhakijoita kohtaan ja ne ovat loukanneet heidän ihmisarvoaan.

- Kysymyksessä ei ollut hyväksyttävä sananvapauden käyttäminen, oikeus linjasi.

420 euron sakkojen lisäksi nainen joutuu maksamaan valtiolle rikosuhrimaksua 80 euroa. Tuomio ei ole lainvoimainen.