sunnuntai 10. helmikuuta 2019

Uusi Suomi: Kai Mykkänen esittää uutta suomalaisen yhteiskunnan kurssikoetta vastaanottokeskuksiin: ”Jokaisen suoritettava heti Suomeen tulonsa jälkeen”

Uusi Suomi: Kai Mykkänen esittää uutta suomalaisen yhteiskunnan kurssikoetta vastaanottokeskuksiin: ”Jokaisen suoritettava heti Suomeen tulonsa jälkeen” 10.2.2019
Sisäministeriön tiedote: Ministeri Mykkänen esittää uutta suomalaisen yhteiskunnan kurssikoetta vastaanottokeskuksiin

Sisäministeri Kai Mykkänen (kok) esittää vastaanottokeskukseen kurssikoetta suomalaisen yhteiskunnan peruskurssista.

Nykyisin vastaanottokeskuksissa jokaisen yli 16-vuotiaan turvapaikanhakijan on suoritettava suomalaisen yhteiskunnan peruskurssi. Kurssin tarkoituksena on perehdyttää hakija suomalaiseen yhteiskuntaan ja sen toimintakulttuurin. Kurssin suorittamisen jälkeen turvapaikanhakija allekirjoittaa kurssitodistuksen, jossa hän sitoutuu noudattamaan suomalaisen yhteiskunnan pelisääntöjä.

”Kurssille osallistuminen ei kuitenkaan yksin riitä vaan on tarpeen myös varmistaa, että kurssin opetukset on sisäistetty. Tämän takia haluamme pilotoida valtion vastaanottokeskuksissa tietokonepohjaisen kurssikokeen”, Mykkänen sanoo tiedotteessaan.

Tiedot kurssista merkittäisiin Mykkäsen mukaan automaattisesti järjestelmiin, joten se myös helpottaisi vastaanottokeskusten työntekijöiden valvontaa.

Lisäksi Mykkänen kertoo, että suomalaisen yhteiskunnan peruskurssille sisällytetään jatkossa joulukuussa 2018 valmistunut Oulun vastaanottokeskuksen sekä poliisihallituksen ja poliisiammattikorkeakoulun yhteisessä Turva -hankkeessa tuottama videosarja, joka kertoo perusoikeuksista, rikoslaista ja rikosten seuraamuksista turvapaikanhakijoille.

”Uusien Turva-videoiden keskimääräiset katseluajat Youtubessa kertovat, ettei viesti välttämättä mene perille. Kurssikokeella voitaisiin jatkossa varmistaa, että tunneilla on oltu hereillä, materiaalit on luettu tai videot katsottu. Täytyy olla päivänselvää, ettei esimerkiksi alle 16-vuotias voi koskaan antaa lain mukaan suostumusta seksuaaliseen kanssakäymiseen aikuisen kanssa, vaan se on aina rikos, josta seuraa vakavat seuraamukset”, hän kommentoi.

”Vastaanottolakia ja ohjeistuksia on päivitettävä myös niin, että kurssin suorittamisen velvoittavuutta ja kattavuutta lisätään edelleen nykyisestä. Jokaisen turvapaikanhakijan on suoritettava kurssi heti Suomeen tulonsa jälkeen. Kurssikoepilotin kokemuksia voidaan hyödyntää jatkossa myös esimerkiksi pysyvän oleskeluluvan tai Suomen kansalaisuuden myöntämisprosessin kehittämisessä”, Mykkänen jatkaa.

Mykkäsen esitys pilotista sisältyy sisäministeriön lisätalousarvioesitykseen. Sisäministeriö on lisäksi päivittämässä kansalaisuuslakia vuonna 2020.

”Tämä ei tietenkään ratkaise kaikkea, mutta varmistamalla, että opetukset on tosiaan ymmärretty, meillä on parempi perusta kohdentaa järeitä toimia niille henkilöille, jotka eivät noudata sääntöjä”, Mykkänen sanoo.

______________________________

Sisäministeriön tiedote: Ministeri Mykkänen esittää uutta suomalaisen yhteiskunnan kurssikoetta vastaanottokeskuksiin

Nykyisin vastaanottokeskuksissa jokaisen yli 16-vuotiaan turvapaikanhakijan on suoritettava suomalaisen yhteiskunnan peruskurssi. Kurssin tarkoituksena on perehdyttää hakija suomalaiseen yhteiskuntaan ja sen toimintakulttuurin. Kurssin suorittamisen jälkeen turvapaikanhakija allekirjoittaa kurssitodistuksen, jossa hän sitoutuu noudattamaan suomalaisen yhteiskunnan pelisääntöjä.

"Kurssille osallistuminen ei kuitenkaan yksin riitä vaan on tarpeen myös varmistaa, että kurssin opetukset on sisäistetty. Tämän takia haluamme pilotoida valtion vastaanottokeskuksissa tietokonepohjaisen kurssikokeen," sisäministeri Kai Mykkänen kertoo.

Tiedot kurssista merkittäisiin automaattisesti järjestelmiin, joten se myös helpottaisi vastaanottokeskusten työntekijöiden valvontaa. Kurssikoe mahdollistaisi edelleen vastaanottokeskusten erilaiset hyväksikoetut kurssin suoritustavat. Kurssi suoritettaisiin jatkossakin tavallisesti ryhmässä tulkin välityksellä ja teemainfot olisivat asiakkaiden saatavilla kirjallisesti eri kieliversioina. Kurssi koostuu asiakkaille annettavista ohjaajien, terveydenhoidon ja sosiaalipalveluiden alkuinfosta sekä teemakokonaisuuksista, jotka käsittelevät kulttuuria ja yhteiskuntaa, lainsäädäntöä, tasa-arvoa ja seksuaalisuutta, työtä Suomessa sekä yhdenvertaisuutta ja syrjimättömyyttä.

Lisäksi suomalaisen yhteiskunnan peruskurssille sisällytetään joulukuussa 2018 valmistunut Oulun vastaanottokeskuksen sekä poliisihallituksen ja poliisiammattikorkeakoulun yhteisessä Turva -hankkeessa tuottama videosarja, joka kertoo perusoikeuksista, rikoslaista ja rikosten seuraamuksista turvapaikanhakijoille.

"Uusien Turva-videoiden keskimääräiset katseluajat Youtubessa kertovat, ettei viesti välttämättä mene perille. Kurssikokeella voitaisiin jatkossa varmistaa, että tunneilla on oltu hereillä, materiaalit on luettu tai videot katsottu. Täytyy olla päivänselvää, ettei esimerkiksi alle 16-vuotias voi koskaan antaa lain mukaan suostumusta seksuaaliseen kanssakäymiseen aikuisen kanssa, vaan se on aina rikos, josta seuraa vakavat seuraamukset", ministeri Mykkänen valottaa esityksen taustoja.

Ministeri Mykkäsen esitys pilotista sisältyy sisäministeriön lisätalousarvioesitykseen.

"Vastaanottolakia ja ohjeistuksia on päivitettävä myös niin, että kurssin suorittamisen velvoittavuutta ja kattavuutta lisätään edelleen nykyisestä. Jokaisen turvapaikanhakijan on suoritettava kurssi heti Suomeen tulonsa jälkeen. Kurssikoepilotin kokemuksia voidaan hyödyntää jatkossa myös esimerkiksi pysyvän oleskeluluvan tai Suomen kansalaisuuden myöntämisprosessin kehittämisessä", Mykkänen toteaa.

Sisäministeriö on päivittämässä kansalaisuuslakia vuonna 2020.

"Tämä ei tietenkään ratkaise kaikkea, mutta varmistamalla, että opetukset on tosiaan ymmärretty, meillä on parempi perusta kohdentaa järeitä toimia niille henkilöille, jotka eivät noudata sääntöjä."

Hallituksen on tarkoitus tiedottaa muista toimista seksuaalirikosten ja ulkomaalaistaustaisten rikosten ennaltaehkäisyksi lähiaikoina.