torstai 28. helmikuuta 2019

HS: Vuokralainen ripusti hakaristilipun ikkunaan – ”Loukkasi ihmisarvoa”, linjaa viranomainen

Helsingin Sanomat: Vuokralainen ripusti hakaristilipun ikkunaan – ”Loukkasi ihmisarvoa”, linjaa viranomainen 28.2.2019
Hbl: Beslut: Fel av studenten att hänga nazistflagga i fönstret
Yhdenvertaisuusvaltuutettu: Natsien hakaristilipun näyttäminen julkisesti on kiellettyä
Yhdenvertaisuus- ja tasa-arvolautakunta: Tapausseloste (pdf)

HAKARISTILIPUN ripustaminen asunnon ikkunaan Helsingissä loukkasi yhdenvertaisuus- ja tasa-arvolautakunnan mukaan ihmisarvoa.

Lautakunta piti lipun esilläpitoa ihmisarvoa loukkaavana häirintänä vaikka lippu oli kiinnitetty ikkunaan asunnon sisäpuolelle ja ikkuna oli kerrostalon sisäpihalle päin.

Vuokranantaja ja viranomaiset eivät voineet mielestään puuttua asiaan.

Yhdenvertaisuusvaltuutettu katsoi vuonna 2016, että hakaristilippu ikkunassa oli laitonta häirintää ja pyysi lautakuntaa arvioimaan asiaa. Lautakunta päätyi samalle kannalle ja kielsi kuukausia ikkunassaan lippua pitänyttä asukasta uusimasta tekoaan.

LAUTAKUNTA totesi, että hakaristilippu yhdistetään yleisesti toisen maailmansodan aikaisiin juutalaisvainoihin ja juutalaisvihaan. Lautakunnan mukaan hakaristilippu myös loukkasi juutalaisen henkilön ihmisarvoa.

”On objektiivisesti arvioiden perusteltua aihetta olettaa, että vastaaja oli osaltaan hakaristilipun ripustamisella ikkunaansa luonut (juutalaista) asianomistajaa koskevan uhkaavan ja vihamielisen ilmapiirin yhdenvertaisuuslaissa tarkoitetulla tavalla.”

Lipun ripustaja ei antanut lautakunnalle selvitystä siitä, miksi hän piti lippua ikkunassaan.

Yhdenvertaisuus- ja tasa-arvolautakunta on valtioneuvoston nimittämä toimielin, joka valvoo yhdenvertaisuuslain ja tasa-arvolain noudattamista.