lauantai 16. helmikuuta 2019

Iltalehti: Kovia väitteitä: Yksi filippiiniläinen korvasi kahden suomalaisen työt, ylitöistä ei maksettu, sairauslomaa ei saanut - Attendon hoivakotien siivous uuvutti naisen

Iltalehti: Kovia väitteitä: Yksi filippiiniläinen korvasi kahden suomalaisen työt, ylitöistä ei maksettu, sairauslomaa ei saanut - Attendon hoivakotien siivous uuvutti naisen 16.2.2019

Suomessa asuva filippiiniläisnainen kertoo karuista kokemuksista Attendon hoivakodeissa, joissa työskenteli reilun vuoden ajan, kunnes lopetti alkuvuodesta 2018. Hän uskaltaa puhua asioista nyt, kun hänen tilanteensa on parempi.

Iltalehti kertoi jo vuosi sitten filippiiniläistyöntekijöiden kohtaamista ongelmista Attendon ja tämän alihankkijan Silkkitien kanssa. Moni heistä ei silti halunnut puhua. Osittain se johtuu naisen mukaan siitä, että työnantajasta ei maan kulttuurissa kuulu puhua pahaa. Iso osa on myös ollut tyytyväisiä työhönsä.

Nainen päätyi Suomeen tavattuaan alihankkija Silkkitien edustajan paikallisilla messuilla Filippiineillä. Siivoustyö Suomessa kiinnosti sairaanhoitajaksi kouluttautunutta naista.

–Tiesin että olin tulossa siivoamaan ja pidin työstäni.

Sukulaisilta laina

Nainen kävi yrityksen järjestämät kielikurssit kotimaassaan. Töihin päästäkseen hän joutui ottamaan ison lainan, jotta pääsi Finnairilla Suomeen. Nainen joutui syömään pitkän aikaa leipää, riisiä ja kananmunia velkaa maksaakseen.

Hän päätyi siivoamaan Attendon hoivakoteja. Työ oli raskasta hänelle ja muillekin filippiiniläisille, vaikka nämä ovat tottuneet kovaan työntekoon.

–Aikaisemmin hoivakotia siivosi kaksi suomalaista ja kaksi siellä olisi tarvittukin. Täytyi alkaa tehdä ylityötä ja työnantaja oli haluton maksamaan ylityöstä, koska heidän sanojensa mukaan se oli liian kallista. Asioista sopiminen haluttiin tehdä aina kasvotusten tai puhelimitse, ei koskaan kirjallisesti.

Lopulta nainen lopetti ylitöistä kertomisen.

–Halusin tehdä työn hyvin ja niin, että asukkailla on hyvä olla. Lopulta en enää ilmoittanut ylitöitä.

Satojen bussiliput omaan piikkiin

Nainen työskenteli keskisuuressa suomalaisessa kaupungissa eri hoivakodeissa. Työnantaja oli nimellisesti Silkkitie, työpaikat Attendon hoivakoteja.

Hänet osoitettiin töihin pienemmälle paikkakunnalle noin 50 kilometrin päähän.

–Sanottiin, että ota kuvat bussikuiteista ja me maksamme ne urakan päätyttyä. Käytännössä siitä tuli neljän kuukauden aikana yli 700 euron lasku.

Iltalehti on nähnyt kuitit.

Kului viikkoja, eikä työnantajasta kuulunut mitään, vaikka viestit oli luettu.

–Otin uudelleen yhteyttä myöhemmin. Silloin sanottiin tylysti, että ei ole luvattu maksaa. Olin surullinen ja pettynyt, koska maksoin samalla perheelleni lainaa ja kuluni Suomessa tietenkin.

Ei korvauksia ylitöistä

Kesän aikana työnantaja sanoi, että jos on tarvetta esimerkiksi sairauspoissaoloille, on hankala saada sijaista.

Työnantaja oli naisen mukaan haluton antamaan sairauspoissaoloa.

–Jos oli naisten vaivojen vuoksi poissa päivän, se piti seuraavana päivänä korvata, eikä tällaisesta maksettu ylityökorvausta.

Naisen mukaan häntä ja muita filippiiniläisiä käytettiin hyväksi, koska Suomen lait ja käytännöt eivät olleet tuttuja.

Attendolta kerrottiin Iltalehdelle vuosi sitten ja nyt uudelleen, että se ja alihankkijayhtiö Silkkitie käyttävät filippiiniläistä työvoimaa, koska suomalaista ei ole kaikkialle saatavilla.

Yhtiön ja Uudenmaan työ- ja elinkeinotoimiston välille kehkeytyi oikeusriita, sillä Attendo oli osoittanut työntekijöiden työntekopaikaksi Uudenmaan, vaikka todellisuudessa heitä on viety eri puolille Suomea. Yrityksen mukaan tämä on johtunut siitä, että työvoiman tarvetta ei ole voinut etukäteen tietää.

Myös kyseinen nainen joutui ongelmiin Migrin kanssa.

–Työnantaja pyysi valehtelemaan, että on poikaystävä tällä toisella paikkakunnalla, jossa työtä piti tehdä. En mitenkään voinut valehdella viranomaisille. Kärsimme oleskelulupaongelmista kovasti. Muun muassa lakimieskulut tulivat kalliiksi.

Yhtiöt kiistävät väärinkäytökset

Iltalehti kysyi Attendolta ja Silkkitieltä kommentteja filippiiniläisnaisen kertomiin epäkohtiin. Molemmat yhtiöt kiistävät toimineensa väärin.

Silkkitien toimitusjohtaja Arto Haimakainen vastaili kysymyksiin lyhyesti sähköpostilla.

–Filippiiniläisen ja suomalaisen työntekijän työpanos on sama, eli väite ei pidä paikkaansa. Ulkomailta tulevan työvoiman tarkoitus ei ole korvata suomalaisia työntekijöitä eikä vähentää työntekijöiden kokonaistarvetta, vaan auttaa lisääntyvässä työvoimapulassa. Meillä on sekä suomalaisia että ulkomaalaistaustaisia työntekijöitä. Silkkitien suomalaiset ja ulkomaalaistaustaiset työntekijät ovat työehtosopimuksen piirissä aivan normaalisti ja työehtosopimusta noudatetaan tarkasti niin sairasajan, ylitöiden kuin muiden ehtojen osalta. Työntekijän ollessa sairaana työntekijän tulee jäädä kotiin eikä tulla töihin.

Silkkitien päätoimiala on rekrytointi, koulutus ja valmennustoiminta, Haimakainen kertoo.

–Olemme viimeisen viiden vuoden aikana kouluttaneet hieman yli 400 filippiiniläistä sairaanhoitajaa hoitajaksi Suomeen ja Ruotsiin. Heistä noin 2 prosenttia on palannut Filippiineille. He suorittavat täysin ilmaisen 1-1.5 vuotta kestävän täysiaikaisen kielikoulutuksen ja työelämävalmennuksen pohjoismaisten opettajien ohjaamana ennen lähtöä Pohjolaan. Jokaiseen koulutuseräämme hakee yli 1000 hoitaja joka osaltaan kertoo siitä, että sairaanhoitajat viihtyvät Suomessa ja Ruotsissa. Tällä hetkellä koulussamme opiskelee 200 opiskelijaa, mutta olemme lisäämässä opiskelijamäärää 400-500 henkeen lisääntyneen kysynnän johdosta.

Näin vastaa Attendo

Jutussa työntekijä työskenteli Attendon alihankkija Silkkitielle, mutta myös Attendo halusi kommentoida asiaa ja esittää oman käsityksensä. Viestintäpäällikkö Ilona Sammaljärvi vastaili sähköpostitse.

–Filippiiniläisen ja suomalaisen työntekijän työpanos on sama, eli väite ei pidä paikkaansa. Ulkomailta tulevan työvoiman tarkoitus ei ole korvata suomalaisia hoitajia eikä vähentää työntekijöiden kokonaistarvetta, vaan auttaa lisääntyvässä työvoimapulassa. Tietyillä paikkakunnilla koulutetun työvoiman löytäminen on vaikeaa ja tällöin olemme hyödyntäneet myös filippiiniläisiä hoitajia ja tukipalveluhenkilökuntaa. Attendon ulkomaalaistaustaiset työntekijät ovat työehtosopimuksen piirissä aivan normaalisti ja työehtosopimusta noudatetaan tarkasti. Työntekijän ollessa sairaana työntekijän tulee jäädä kotiin eikä tulla töihin.

Attendon palkkalistoilla on noin 200 filippiiniläistä työntekijää, joista kolme neljäsosaa työskentelee lähihoitajina tai hoiva-avustajina. Loput heistä työskentelevät muissa tehtävissä, kuten hoitoapulaisina.

–Lisäksi Attendon hoivakodeissa käy siivoojia alihankintana Silkkitie Oy:ltä, jonka palveluksessa olevista osa on ulkomaalaistaustaisia.