tiistai 9. huhtikuuta 2019

HS: Halla-aho pyytäisi ”kääntymään kannoillaan ja lähtemään takaisin”, Haavisto opastaisi kirppu­torille – Puheen­johtajat kertoivat, miten he tervehtisivät turva­paikan­hakijoita

Helsingin Sanomat: Halla-aho pyytäisi ”kääntymään kannoillaan ja lähtemään takaisin”, Haavisto opastaisi kirppu­torille – Puheen­johtajat kertoivat, miten he tervehtisivät turva­paikan­hakijoita 9.4.2019
Helsingin Sanomat: Rkp:n Anna-Maja Henriksson lähti haastamaan Halla-ahoa

HS:N VAALITENTISSÄ puolueiden puheenjohtajia pyydettiin kertomaan, millaisen puheen he pääministerinä pitäisivät vastaanottokeskukseen vasta saapuneille turvapaikanhakijoille.

Puoluejohtajista useampi kertoi korostavansa lain ja suomalaisten tapojen noudattamista.

”Jos heillä on oikeus turvapaikkaan täällä, pitää oppia Suomen kieltä nopeasti. Täällä pitää myöskin tuntea se, miten suomalainen yhteiskunta toimii. Kehenkään ei kosketa ilman lupaa, ja täällä noudatamme kaikki lakia. Se koskee sekä suomalaisia että tänne tulevia ihmisiä”, Sdp:n Antti Rinne sanoi.

Perussuomalaisten Jussi Halla-aho pyytäisi osaa lähtemään pois.

”Varmaan kehottaisin heitä, että jos he eivät todellisuudessa ole turvapaikan tarpeessa, vaan ovat esimerkiksi paremman elintason perässä liikkeellä, niin kääntyisivät kannoillaan ja lähtisivät takaisin.”

KOKOOMUKSEN Petteri Orpo kertoi, että selittäisi ensin, miten jokaisen turvapaikkahakemus käsitellään yksilöllisesti mahdollisimman nopeasti.

”Sillä aikaa, kun he ovat Suomessa, niin eletään Suomen lakien ja tapojen mukaisesti”, Orpo sanoi.

Keskustan Juha Sipilä totesi, että sanoisi ensimmäisenä, että Suomessa ”eletään suomalaisten arvojen ja käytäntöjen ja lakien” mukaan. Sipilä korosti myös kielten opettelun merkitystä.

”Ne jotka eivät saa turvapaikkaa, niin toivoisin, että he lähtevät sitten vapaaehtoisesti maasta pois”, Sipilä sanoi.

Kristillisdemokraattien Sari Essayah korosti suomalaisen yhteiskunnan ”tapoja ja käytänteitä” ja sopetutumista suomalaiseen yhteiskuntaan. Sinisten Sampo Terho puolestaan sanoi, että kertoisi, että ”maassa eletään maan tavalla”.

”Jos maan kulttuuri tai elämäntapa on teille sietämätön, silloin olette hankkineet väärästä maasta turvapaikkaa. Jos turvapaikkaa tulee, opetelkaa suomea ja hommatkaa työpaikka”, Terho sanoi.

TERVETULOTOIVOTUKSILLA taas aloittaisivat vihreiden Pekka Haavisto ja Rkp:n Anna-Maja Henriksson. Haavisto korosti myös työn merkitystä ja sanoi, että toivoisi, että hakijat pääsevät ensin vaikkapa vapaaehtoistöihin ja sitten varsinaiseen työhön.

”Kertoisin, missä ovat lähimmät kirpputorit, mistä voi hankkia edullisesti tavaraa. Sanoisin, että Suomessa arvostetaan sitä, että oppii kieltä ja haluaa töihin”, Haavisto sanoi.

Henriksson puolestaan kehottaisi turvapaikanhakijoita etsimään suomalaisen, jota seuraamalla voisi oppia, kuinka arjen käytänteet kuten kaupassa tai apteekissa käynti Suomessa sujuvat.

”Kertoisin, että tässä hyvässä maassa on kaksi virallista kieltä, suomi ja ruotsi, ja teidän kannattaa opetella ainakin yksi niistä”, Henriksson sanoi.

Vasemmistoliiton Li Andersson oli ainoa, joka kertoi olleensa läsnä vastaavanlaisessa tilanteessa. Andersson oli puhunut joitakin vuosia sitten turvapaikanhakijoiden joulujuhlassa.

”Kukaan ei meinannut uskoa, että mun näköinen ja ikäinen tyyppi, joka saapui reppu selässä ilman turvamiehiä, että minä olin kansanedustaja. Siinä samassa yhteydessä sain hyvän tilaisuuden käydä läpi suomalaista demokratiaa”, Andersson sanoi.

_______________________

Helsingin Sanomat: Rkp:n Anna-Maja Henriksson lähti haastamaan Halla-ahoa

HS:n puheenjohtajatentissä tiistaina painopiste oli taloudella ja työllisyydellä, ja siihen liittyen nähtiin myös kiivasta väittelyä.

Perussuomalaisten puheenjohtaja Jussi Halla-aho piti puheenvuoroa, jossa hän perusteli, miksi työkykyisellä ihmisellä on velvollisuus ottaa vastaan työtä. Lisäksi hän korosti, että päättäjien on tehtävä ratkaisuja, jotka edistävät yritysten mahdollisuuksia työllistää ihmisiä.

”Ihmistä ei saa rangaista työn vastaanottamisesta, vaan hänen on hyödyttävä siitä taloudellisesti. Tämä liittyy laajempiin kysymyksiin: Miten ilmastopolitiikkamme tukee teollisuuden säilymistä Suomessa? Sallitaanko halpatyövoiman maahanmuuttoa, joka polkee palkkoja?”

Rkp:n puheenjohtaja Anna-Maja Henriksson sai puheenvuoron Halla-ahon perään, ja hän halusi heti esittää tälle vastakysymyksen.

”Kai yritykset itse tietävät parhaiten, millaista henkilökuntaa tarvitsevat. Siksi mielestäni pitäisi luopua työntekijöiden tarveharkinnasta”, Henriksson totesi.

”Oletko Halla-aho sitä mieltä, että on parempi, jos valtion virkamies päättää, ketkä ovat töissä missäkin?”

Tulevissa hallitusneuvotteluissa väännetään mahdollisesti siitä, poistetaanko ulkomaisen työvoiman saatavuusharkinta. Saatavuusharkinta tarkoittaa, että alueen te-toimisto selvittää ensin, löytyisikö samaan tehtävään alueelta suomalainen työntekijä.

Halla-aho vastasi hämmästelemällä Rkp:n käsitystä markkinataloudesta.

”Yritysten ei pidä voida ulkoistaa palkkakustannuksiaan veronmaksajille. Eli että toisivat ulkomailta halpatyöläisen, jonka palkka ei riitä elämiseen, jonka tuloja täydennetään tulonsiirroilla”, Halla-aho sanoi.

”Tämä voi olla Rkp:n käsitys markkinataloudesta, mutta se ei ole meidän. Meidän mielestämme yrityksellä on velvollisuus maksaa työntekijöidensä palkat, ei veronmaksajalla.”

Henriksson yritti aloittaa vielä seuraavaa puheenvuoroaan ja kysyä epäselväksi jääneestä syystä muun muassa, onko Halla-aho käynyt Pohjanmaalla koskaan.

Tentin vetäjä Marko Junkkari ei kuitenkaan antanut hänen jatkaa vaan totesi, että puheenvuoro on luovutettava Petteri Orpolle.