perjantai 12. huhtikuuta 2019

Uusi Suomi: Antti Rinteen ”töihin ja äkkiä” -heitto hämmästytti muut puolueet – ”Romuttaa koko järjestelmän”

Uusi Suomi: Antti Rinteen ”töihin ja äkkiä” -heitto hämmästytti muut puolueet – ”Romuttaa koko järjestelmän” 12.4.2019

Sdp:n puheenjohtaja Antti Rinne yllätti Yleisradion torstain vaalitentissä muut puoluejohtajat ehdottamalla kielteisen turvapaikkapäätöksen saaneiden laittamista töihin ja äkkiä. Ehdotus romuttaisi turvapaikkajärjestelmän uskottavuuden, muut puheenjohtajat katsoivat lähes yksimielisesti.

Rinteeltä kysyttiin tentissä, mitä tehdä nuorille miehille, jotka ovat saaneet kielteisen turvapaikkapäätöksen, mutta joita ei voida palauttaa lähtömaahansa.

”Töihin ja äkkiä. Kielikoulutus ja töihin”, Rinne sanoi.

”Kielikoulutus ja töihin”, hän painotti vielä.

Ensimmäisenä älähti perussuomalaisten Jussi Halla-aho.

”Eli voidaan kiertää tällä tavalla meidän työlupajärjestelmää”, Halla-aho kommentoi Rinteen lausuntoa.

Kristillisdemokraattien Sari Essayah jatkoi Rinteen opastamista.

”On käsittämätöntä, jos turvapaikan hakemisesta tulee mahdollisuus tulla Suomen työmarkkinoille. Emme me näin voi sekoittaa järjestelmiä keskenään, Antti hyvä”, hän sanoi.

Myös Petteri Orpo (kok) ja Juha Sipilä (kesk) ilmoittivat olevansa Halla-ahon ja Essayahin kanssa samaa mieltä.

”Jos on kielteinen päätös niin on kielteinen päätös. Jos me sen jälkeen annamme työlupia niin se romuttaa koko järjestelmän, vie sen uskottavuuden”, Orpo sanoi.

”Todella romuttaa”, Essayah antoi sivustatukea.

Myös toimitusministeristön pääministeri Sipilä painotti, että kielteisen päätöksen saaneet täytyy palauttaa, eikä heille voida antaa työlupaa. Hän kuitenkin kannatti kielikoulutusta ja totesi, että ”pitää järjestää olot, että he ovat valmiita palautettaviksi”.

Antti Rinne korosti olevansa Sipilän kanssa samaa mieltä siitä, että kielteisen turvapaikkapäätöksen saaneet täytyy pyrkiä palauttamaan.

Vain Li Andersson (vas) toi esiin tukensa Rinteen ehdotukselle. Hänen mukaansa ”näin toimittiin [vuoteen] 2015 asti, eikä se romuttanut meidän järjestelmää”. Andersson viittasi ilmeisesti tilapäisiin oleskelulupiin tai niin sanottuun humanitaarisen suojelun oleskelulupaan, joiden käyttämisestä Suomi luopui vuosina 2015 ja 2016.

Turvapaikanhakijoilla on Suomen lainsäädännön mukaan oikeus työskennellä Suomessa, jos heillä on voimassa oleva matkustusasiakirja ja kun he ovat olleet maassa kolme kuukautta. Turvapaikanhakijan oleskelu ja työnteko Suomessa muuttuu laittomaksi, kun hän saa kielteisen turvapaikkapäätöksen.

Kokoomus jatkaa arvostelua

Erityisesti kokoomus on jatkanut Rinteen linjan hämmästelyä sosiaalisessa mediassa tentin jälkeen.

”Näinkö todella Antti Rinne kannustaisi hakeutumaan turvan hakijana Suomeen myös niitä, jotka eivät pakene vainoa ja lähtisi siitä, että heidät koulutetaan ja työllistetään valtion toimin”, toimitusministeristön sisäministeri Kai Mykkänen kysyy Twitterissä.

”Aiemmin turvapaikkaa hakenut voi hakea Suomeen työperäistä lupaa, jos työllistyy ehdot täyttävään työhön ja paperit kunnossa. Se on eri asia kuin että kurssitamme ja järjestämme töihin, jos on ensin tullut turvapaikanhakijana perusteetta eikä lähde”, hän jatkaa.

Rinteen neuvonantaja Dimitri Qvintus korostaa Mykkäselle, että Rinne vastasi kysymykseen ihmisistä, joiden palautus ei onnistu.

”Kysymys kuului, mitä tehdään, jos kielteisen turvapaikkapäätöksen saanutta ihmistä ei voida palauttaa. Ehkä et kuullut kysymystä”, Qvintus toteaa.

”Kuuntelin kyllä näin yllättävän vastauksen pariinkin kertaan. Suomen järjestelmässä lainvoimaisen kielteisen päätöksen saaminen tarkoittaa että samalla on tehty käännytyspäätös eli ei ole pakolaissopimuksen tarkoittamaa palautuskieltoa eli kotimaata ei pidetä liian vaarallisena”, Mykkänen vastaa.

Myös toimitusministeristön oikeusministeri Antti Häkkänen ottaa asiaan kantaa.

”SDP vaatinut neljän vuoden ajan löysempää maahanmuuttopolitiikkaa ja kritisoinut tehtyjä kiristyksiä. Nyt Rinne esitti kielteisen turvapaikkapäätöksen saaneille työperusteisia oleskelulupaa. Romuttaisi koko järjestelmän uskottavuutta entisestään”, Häkkänen tviittaa.