tiistai 9. huhtikuuta 2019

HS: Poliisi epäilee rikosta eduskuntaan pyrkivän Suomen kansa ensin -puolueen vaali­kampanjoinnissa

Helsingin Sanomat: Poliisi epäilee rikosta eduskuntaan pyrkivän Suomen kansa ensin -puolueen vaali­kampanjoinnissa 9.4.2019

POLIISIN mukaan puolueen kampanjointi on ollut vihamielistä sekä maahanmuuttajien ja seksuaalivähemmistöjen syrjintään tähtäävää.

Tutkinnanjohtaja Pekka Hätönen kertoo, että kyse on sekä painetuista vaalilauseista että mahdollisesti myös netissä välitetystä puheesta.

”Ehkä hieman kiistanalaisempi asia on tämä matut ulos -lause, jossa puhutaan maahantunkeutujista halventavana terminä. Se ilmeisempi on tämä homotus kaappiin”, Hätönen kertoo rikosepäilyihin johtaneista ilmaisuista.

Hätönen sanoo, että epäiltyjen lukumäärä Narinkkatorin jutussa voi vielä täsmentyä.

Tällä hetkellä tutkittava rikosnimike on kiihottaminen kansanryhmää vastaan. Rikoksesta epäillään kahta eduskuntavaaliehdokasta. HS:n tietojen mukaan toinen heistä on puolueen puheenjohtaja Marco de Wit.

De Wit kiistää, että kampanjassa olisi syyllistytty rikokseen. Hänen mielestään maahantunkeutujat ei viittaa kaikkiin maahanmuuttajiin vaan ”valheellisin perustein maahan tulleisiin elintasosurffareihin ja ties mihin Isis-taistelijoihin.”

Homotus puolestaan ei de Witin mukaan tarkoita homoja ihmisryhmänä vaan ”homopropagandan pakkosyöttöä ja homosaatiota”.

Aiemmin poliisin syyniin joutui perussuomalaisten Teuvo Hakkaraisen ”Matu, missä olet? Sinne menet!” ja ”turvapaikkaturistit ulos joka ukko” -vaalilauseet. Yle kertoi torstaina, että poliisi ei aloita asiasta esitutkintaa.

DE WIT on aiemmin saanut syytteen ja tuomion törkeästä kirjanpitorikoksesta. Varsinais-Suomen käräjäoikeus tuomitsi hänet viiden kuukauden ehdolliseen vankeuteen, koska hän oli konkurssiin asetetun Suomen Hautaustoimistot Oy:n hallituksen jäsenenä ja toimitusjohtajana laiminlyönyt liiketapahtumien kirjaamista ja merkinnyt yhtiön kirjanpitoon suuria määriä harhaanjohtavia tietoja.