maanantai 8. huhtikuuta 2019

Iltalehti: Li Andersson ja Jussi Halla-aho ottivat tulisesti yhteen Turun terroristista - kummankin mielestä toinen on absoluuttisen väärässä

Iltalehti: Li Andersson ja Jussi Halla-aho ottivat tulisesti yhteen Turun terroristista - kummankin mielestä toinen on absoluuttisen väärässä 8.4.2019
Iltalehti: Puheenjohtajat toistensa kimpussa - katso Iltalehden suuri vaalitentti kokonaisuudessaan tästä

Vasemmistoliiton Li Andersson ja perussuomalaisten Jussi Halla-aho ottivat kipunoiden yhteen Turun terrori-iskusta Iltalehden puheenjohtajatentissä.

Kummankin mielestä toinen oli absoluuttisen väärässä verbaalisessa kaksintaistelussa.

– Jussi Halla-aho, te olette sanoneet, että kielteisen turvapaikkapäätöksen saaneet pitäisi ottaa Suomessa heti säilöön, eikä päästää heitä kadulle palloilemaan? juontaja Susanne Päivärinta pohjusti väittelyhetkeä.

Maahanmuuttopoliittisessa ohjelmassaan perussuomalaiset väittää, että Turun terrori-isku olisi ollut elokuussa 2017 estettävissä, jos turvapaikanhakijat otettaisiin automaattisesti säilöön kielteisen päätöksen jälkeen.

– Haluan haastaa Jussi Halla-ahon, joka väittää, että Suomessa olisi kustannustehokasta ja järkevää lähteä rakentamaan näin valtavan suurta säilöönottojärjestelmää kaikille kielteisen päätöksen saaneille.

– Se olisi äärimmäisen kustannustehoton, vaatisi hirveästi julkisia resursseja, ja lisäksi muun muassa poliisin suunnalta on kritisoitu tällaisia suunnitelmia myöskin siitä, että silloin sullotaan yhteen epävarmassa asemassa olevia ja turhautuneita ihmisiä, Andersson aloitti.

Turkulainen Andersson, jonka kotikaupunkia isku järkytti, vastustaa kaikkien johonkin ryhmään kuuluvien säilöön ottamista.

– Säilöönotossa on kyse myös vapaudenriistosta, vasemmistojohtaja kritisoi perussuomalaisia.

Halla-aho puhutteli Anderssonia vastauksessaan etunimellä.

– Haluan hyvä Li huomauttaa, että tätä Turun terroristia ei kielteisen päätöksen jälkeen ollut sullottu mihinkään radikalisoitumaan, mutta hän silti oli radikalisoitunut eli se, että ei oteta kielteisen päätöksen saaneita talteen, ei todellakaan ratkaise ongelmaa, Halla-aho piikitteli Anderssonia.

Seuraavaksi Halla-aho väitti, että Suomeen kävelee turvapaikanhakijoita Euroopan halki sen takia, että nämä tietäisivät saavansa jäädä maahan, olipa turvapaikkapäätös kielteinen tai ei.

– Tämä tietysti tekee koko turvapaikkamenettelystä ja oleskelulupajärjestelmästä naurettavan, jos tänne saa käytännössä jäädä samoilla eduilla riippumatta siitä, mikä se päätös on, Halla-aho sanoi.

Nyt oli Anderssonin vuoro puhutella kiistakumppaniaan etunimellä ja piikitellä tätä ironisesti.

– Mutta Jussi, tämähän ei pidä paikkaansa. Suomihan palauttaa kielteisen päätöksen saaneita koko ajan. Sitä on jopa tehostettu tämän hallituksen toimesta. Suomi myöskin karkottaa rikoksiin syyllistyneitä ulkomaalaisia, Andersson sanoi.