sunnuntai 23. toukokuuta 2010

HS: Soini tyrmää esityksen rasistisista lausunnoista

Helsingin Sanomat: Soini tyrmää esityksen rasistisista lausunnoista 23.5.2010
Uusi Suomi: ”Hoi järki älä jätä! Onko rasismi muiden rikosten yläpuolella?” 22.5.2010

Uusi laki sysäisi puolueille vastuun jäsentensä sanomisista.

Perussuomalaisten puheenjohtajan Timo Soinin mielestä oikeusministeriössä valmisteilla oleva uusi lainsäädäntö rasistisista rikoksista on "täysin järjetön".

Ministeriön työryhmän esityksen mukaan puolue voitaisiin tuomita jäsentensä rasistisista lausunnoista, ja pelkkä linkki rasistista sisältöä sisältävälle sivustolle voisi johtaa sakkoihin.

Asiasta kertoi lauantaina Aamulehti.

Lakiesityksen tarkoituksena on selkeyttää rasististen ja muukalaisvihamielisten tekojen kriminalisointia. Nykylaki on osin vanhentunut. Esitys on ollut keväällä lausuntokierroksella.

"Tämä osoittaa suhteellisuudentajun puutetta vastaavalta ministeriltä ja ymmärtämättömyyttä todellisiin ongelmiin. En voi käsittää tällaista. Tämä on humpuukia", Soini kommentoi Helsingin Sanomille.

Rasistiset lausunnot Soini sanoo tuomitsevansa, mutta on sitä mieltä, ettei vastuuta puoluejäsenien sanomisista voi sysätä puolueelle.

"Suomessa on yksilövastuu, jokainen vastaa itse teoistaan. Eihän puolue voi vastata kymmenistä tuhansista jäsenistään", hän sanoo.

Lakiesityksen toteutuminen ei Soinin mukaan aiheuttaisi ongelmia perussuomalaisille.

"Ei se olisi ongelmallisempi perussuomalaisille kuin muillekaan puolueille. Yksittäiset hörhöt joutuvat itse vastuuseen."

Lakiesitys on Soinin mukaan ongelmallinen sananvapauden kannalta. Hän kuvailee sitä "tarkoitushakuiseksi vihreäksi politikoinniksi".

"En usko, että tällaista tullaan eduskunnalle antamaan."

_______________________________________

Uusi Suomi: ”Hoi järki älä jätä! Onko rasismi muiden rikosten yläpuolella?”

Perussuomalaisten varapuheenjohtaja Pentti Oinonen on tyrmistynyt valmistelun alla olevasta laista, jonka nojalla puolue voitaisiin tuomita jäsentensä rasistisista lausunnoista.

- Hoi järki älä jätä! Oinonen parkaisee Uudelle Suomelle.

Oinonen pitää suunnitelmaa käsittämättömänä eikä usko että se voisi ikinä käytännössä toimia. Oinonen pelkää, että kuka tahansa voisi ruveta omaa ilkeyttään vihaamansa puolueen jäseneksi ja alkaa "puhua läpiä päähänsä", jolloin puolue joutuisi maksumieheksi.

- Ei tässä ole jären häiveekkään. Jotka tämmösiä lakeja suunnittelee, niin kyllä minä sanoisin että nyt täytyy mennä koulun penkille, Oinonen päivittelee.

Oinonen ihmettelee, miksei puolueita alettaisi rangaista samalla siitä, jos puolueen jäsenet tekisivät minkä tahansa rikoksen.

- Onko rasismikysymys nostettu muiden rikosten yläpuolelle, Oinonen kysyy ja ihmettelee, ettei esimerkiksi kunnianloukkauksista tai pahoinpitelyistä tulisi samanlaista vastuuta.

Oinonen ei koe, että lakiuudistuksella olisi erityisen kova isku Perussuomalaisille, vaikka juuri heidän ympärillään on vellonut keskustelu muukalaisvihamielisyydestä. Tuoreimpana esimerkkinä lienee niin sanottu hottentottikohu.

Puolueen puheenjohtaja Timo Soini on irtisanoutunut rasismista - oikeudessa rasismista tuomion saaneilla ei ole hänen mukaansa sijaa puolueessa.

Lakiesitys koskisi myös verkko- ja Facebook-sivuja. On esitetty, että pelkkä linkki rasistista materiaalia sisältävälle sivustolle voisi johtaa sakkoihin.

Oinosen mielestä kaupallisten sivustojen pitäisi valvoa paremmin sisältöjään rasismin kitkemiseksi. Henkilökohtaisista sivuistaan ihmisten pitäisi Oinosen mukaan olla itse vastuussa.