perjantai 11. heinäkuuta 2014

Yle: Punkalaitumen vastaanottokeskuksen toiminta päättyy marraskuussa

Yle: Punkalaitumen vastaanottokeskuksen toiminta päättyy marraskuussa 11.7.2014
Tyrvään Sanomat: Vahvistus: Vastaanottokeskus loppuu marraskuun alussa 12.7.2014

Syynä Punkalaitumen vastaanottokeskuksen ovien sulkemiseen on kunnanjohtaja Lauri Innan mukaan se, että Suomeen hakeutuu vähän turvapaikanhakijoita.

Punkalaitumen vastaanottokeskuksen kohtalo on käytännössä sinetöity. Kunnanjohtaja Lauri Innan mukaan toiminta päättyy marraskuun alussa. Turvapaikanhakijat odottavat parhaillaan tietoa sijoituspaikasta.

Punkalaitumen vastaanottokeskuksen tilanteeseen vaikuttaa Suomeen tulevien turvapaikanhakijoiden vähäinen määrä.

– Tilannetta kuvaa se, että yksin Ruotsiin tulee kuukaudessa tuplat se määrä turvapaikanhakijoita, mitä meille olisi tulossa nyt koko vuonna.

Innan mukaan asiasta keskustellaan edelleen viranomaisten kanssa, mikäli syksyn aikana esimerkiksi Ukrainasta, Irakista tai muualta olisi Suomeen tulijoita. Inna sanoo Punkalaitumen olevan vähintään niiden keskusten joukossa, jotka voidaan tarvittaessa avata nopeasti uudestaan.

– Ei tässä nyt voi sanoa mitään varmaa. Syksy näyttää paljon paremmin tilanteen.

Vastaanottokeskuksen sulkeminen on Punkalaitumelle menetys. Inna muistuttaa, että vastaanottokeskuksen eteen on tehty paljon töitä.

– Ja todettu se, että olemme erittäin kilpailukykyinen keskus ja yksikköhinnaltaan huomattavasti halvempi, mitä muun muassa valtion laitokset, jotka pidetään muista syistä auki, Lauri Inna harmittelee.

___________________________

Tyrvään Sanomat: Vahvistus: Vastaanottokeskus loppuu marraskuun alussa 12.7.2014

Turvapaikanhakijoiden vastaanottokeskuksen toiminta päättyy Punkalaitumella marraskuun alussa.

Kunnanjohtaja Lauri Innan mukaan asian vahvisti Maahanmuuttoviraston ylitarkastaja Veikko Pyykkönen, joka vieraili Punkalaitumella kesäkuun lopulla.

Ainoa lohtu Punkalaitumen tilanteessa on se, että keskus sai toiminnalleen kahden kuukauden jatkoajan. Alun perin ovet oli tarkoitus sulkea jo elokuun jälkeen.

– Maahanmuuttovirastolla on asiassa näköalan puutetta, mikä on tosi surullista. Helsingissä ei osata tai haluta nähdä asioita, Inna pahoittelee.

Helsinkiä enemmän Punkalaitumen vastaanottokeskuksella on ollut ymmärtäjiä Tampereella ja Turussa sekä muiden viranomaisten kuin maahanmuuttoviraston piirissä. Vastaanottokeskusta ylläpitää Suomen Punainen Ristin Varsinais-Suomen piiri.

Ongelmana tilanteessa on turvapaikanhakijoiden vähäinen määrä, joka ennusteiden mukaan jää tänä vuonna 3 000 hakijaan.

– Esimerkiksi Ruotsissa on 6 000–7 000 turvapaikanhakijaa kuukaudessa, Inna vertaa ja sanoo ymmärtävänsä, että Suomen määrällä ei nykyistä verkostoa voida ylläpitää.

– Punkalaitumen vastaanottokeskuksen kustannustehokkuus on kuitenkin ollut aivan omaa luokkaansa, mutta linjana on nyt sulkea pienten kuntien keskukset. Maahanmuuttovirasto saa mennä oman päänsä mukaan.

Muutoksen voivat tuoda tullessaan tilanteet maailman kriisipesäkkeissä, erityisesti Irakissa ja Ukrainassa.

– Saadusta lisäajasta on se hyöty, että syksyllä nähdään, mikä on Irakin ja Ukrainan tilanne. Puola ja Saksa ovat ottaneet vastaan turvapaikanhakijoita Ukrainasta, ja Suomi voisi olla tässä mukana.

Kunta joutuu heti kesälomien jälkeen myös miettimään, mitä se tekee mittavalla Haukankosken kiinteistömassalla.

Suin päin sitä ei olla kunnanjohtajan mukaan laittamassa myyntiin.

– Yksi vaihtoehto on laittaa liekki pienelle, kulut kuriin ja odottaa, tapahtuuko tilanteessa muutosta. Sekin on huono vaihtoehto, että turvapaikanhakijoille jälleen tarvittaisiin vastaanottokeskus ja kiinteistö olisi myyty.