torstai 8. tammikuuta 2009

HS: Diakonissalaitoksen katupartio haastatteli liki 200 romanikiertolaista

Romanit tiellä -projekti on haastatellut lähes 200 Helsingissä majailevaa romanikerjäläistä. Romaneille oli levitetty internetissä tietoa Suomen huutavasta työvoimapulasta ja valtion runsaskätisistä avustuksista. Taustalla toimivista keräysliigoista ja kerjäämiseen pakottamisesta haastattelijat eivät havainneet merkkejä. Haastattelijoiden mielestä romanien auttamiselle on asetettava tavoitteeksi kerjäävien ja suomalaisten välisen yhdentymisen tukeminen sekä sosiaalisen eriarvoisuuden vähentäminen.

Helsingin Sanomat:
Diakonissalaitoksen katupartio haastatteli liki 200 romanikiertolaista
8.1.2009 05:00

Helsingin Sanomat:
Helsinki ei tarjoa romanikiertolaisille palveluja jatkossakaan
Tausta: Romaninaisen asema on huono
9.1.2009


Uusi Suomi/STT:
Romanian romaneilla Suomesta epärealistisia odotuksia
8.1.2009 13:21

MTV3/STT:
Suomeen saapuvilla romaneilla epärealistiset odotukset
8.1.2009 13:34

Uusi Suomi:
Selvitys: Kerjäläisliigaa ei ole olemassa
8.1.2009 15:38

Helsingin Diakonissalaitos:
Rom po drom – romanit tiellä -projekti


[...]
Lähes poikkeuksetta kiertolaisryhmät – tai mustalaiset, kuten he itseään kutsuvat – olivat tulleet Suomeen leveämmän leivän perässä.

"Se on saviolkitiilestä rakennettu ja kaikkialla on kuraa, ei voi pitää itseään puhtaanakaan", yksi työryhmän haastattelemista kertoi Romanian-kodistaan.

Moni saapuu Suomeen, koska on kuullut tuttaviltaan "rikkaasta valtiosta ja anteliaista asukkaista".

Suomesta ei tiedetä etukäteen muuta kuin se, että se sijaitsee "ulkomailla". Luulipa joku romanialaisista Suomea kuningaskunnaksikin.

Harhatietoa levitetään muun muassa internetissä. Siellä on romaniankielisiä sivustoja, joissa kerrotaan tietoa Suomen huutavasta työvoimapulasta ja valtion runsaskätisistä avustuksista.

Kerjäläisiä kohdanneet kaupunkilaiset ovat epäilleet "kerjäysliigojen" oleva keskustan kerjäämisen taustalla. Kesä–lokakuussa tietonsa kerännyt työryhmä ei kuitenkaan havainnut merkkejä laajemmin johdetusta toiminnasta.

"Että minäkö olisin koko päivän kerjäämässä ja antaisin rahat jollekin, en todellakaan ole niin hölmö", työryhmän haastattelema kerjäläinen vastasi väitteeseen.

Myöskään pakotettua kerjäämistä ei havaittu, vaikka naiset ovatkin tiukasti miesten käskynalaisia. Romanikulttuuri ei salli prostituutiota.
[...]
Leinosen ja Vesalaisen [haastattelijat] mielestä on erityisen tärkeää, ettei romanikiertolaisista tule kuumaa perunaa, jota valtiot pallottelevat keskenään.

Heidän mielestään kerjäläisille pitäisi antaa materiaalista tukea vain harkiten.

"Työlle on asetettava tavoitteeksi kerjäävien ja suomalaisten välisen yhdentymisen tukeminen sekä sosiaalisen eriarvoisuuden vähentäminen."