tiistai 27. tammikuuta 2009

Forum24: Kaikki paikat ovat täynnä

Forum24:
Kaikki paikat ovat täynnä
(pdf)
27.1.2009


Turvapaikanhakijoiden määrä on kääntynyt viime aikoina kovaan kasvuun. Kun Suomeen tuli vuonna 2007 noin 1 500 ja viime vuonna yli 4 000 turvapaikanhakijaa, tällä hetkellä maamme vastaanottokeskuksissa on kaikkiaan 3 500 turvapaikkaa hakevaa.

– Epävirallisten arvioiden mukaan turvapaikanhakijoita tulee olemaan tänä vuonna noin 6 000, sanoo Oulun vastaanottokeskuksen johtaja Katja Kolehmainen.

Oulun vastaanottokeskuksessa, joka sijaitsee Heikinharjussa, on 210 paikkaa aikuisille turvapaikanhakijoille ja turvapaikanhakijaperheille. Sen yhteydessä toimivat myös tukiasumisyksikkö 16–17-vuotiaille (83 paikkaa) ja ryhmäkoti 15–17-vuotiaille (24 paikkaa).

Lisäksi Oulun vastaanottokeskuksen alaisuudessa toimii Pudasjärven tukiasumisyksikkö 16–17-vuotiaille (60 paikkaa).

– Kaikki paikat ovat täynnä, Kolehmainen sanoo.

Osassa vastaanottokeskuksia on jouduttu turvautumaan turvapaikanhakijoiden hätämajoitukseen hotelleissa.

– Oululaisten majoitusliikkeiden palveluita ei ole ainakaan toistaiseksi jouduttu käyttämään. Jokaviikkoinen suuri huolenaiheemme on kuitenkin se, että mihin uudet tulijat voidaan sijoittaa.

Sisäministeriö ja TE-keskukset tutkivat koko ajan uusien vastaanottokeskusten ja -yksiköiden perustamismahdollisuuksia ja niiden toiminnan pikaista käynnistämistä.

– Lisäpaikkoja tarvitaan kipeästi. Maahamme on tulossa uusia keskuksia ja yksiköitä, mutta tietääkseni Oulun seudun osalta tällaisia neuvotteluja ei juuri nyt käydä.

Pohjoinen reitti vetää

Jos ja kun niin sanotun pohjoisen reitin eli Haaparannan kautta maahamme tulevien turvapaikanhakijoiden määrä pysyy korkeana, Oulun ja Lapin lääneihin on saatava lisää majoituskapasiteettia, Katja Kolehmainen arvioi.

– Esimerkiksi tätä tarkoitusta varten ja tähän haasteeseen vastaamaan perustettu Kemin uusi vastaanottokeskus on jo tupaten täynnä.

Vuonna 2007 tilanne näytti tyystin erilaiselta.

– Turvapaikanhakijoiden määrä oli laskenut vuosi vuodelta. Ruukin, Tampereen ja Perniön vastaanottokeskukset lakkautettiin toissa vuonna. Ruukin keskuksesta siirtyi noin 30 asiakasta Ouluun.

Oliko lakkautuspäätös järkevä?

– Siihen en ota kantaa, mutta jos esimerkiksi Ruukin keskus olisi yhä olemassa, niin täyttä sielläkin eittämättä nyt olisi.

Oulun vastaanottokeskukseen tulevat turvapaikanhakijat ovat pääosin Somaliasta, Afganistanista ja Irakista lähtöisin olevia.

– Turvapaikanhakijoiden määrän kasvun taustalla on useita eri syitä. Yhteinen piirre kaikille edellä mainituille kolmelle lähtömaalle on se, että niiden tilanne on vaikeutunut entisestään viime aikoina. Oma heijastusvaikutuksensa Suomeen on silläkin, että Ruotsi ja Norja ovat kiristäneet maahanmuuttopolitiikkaansa.

Kun maahamme tulee turvapaikkaa hakeva, Suomen valtion on kotolain nojalla kyettävä järjestämään hänelle peruspalvelut eli majoituksen, akuutin sairaanhoidon ja välttämättömän toimeentulon.